Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Öt hónapig nem vették észre a tömörkényi férfi daganatát

Tömörkény - Már májusban orvoshoz fordult a tömörkényi Fekete László, de Csongrádon és Szentesen nem találtak semmit a gégéjénél. Októberben feleségével Szegedre ment, ahol egy óra alatt kiderült: 4 cm átmérőjű, rosszindulatú daganat van a nyakán.
Fekete László megpróbált óvatos lenni. Volt már komoly tüdőbaja néhány éve, a dohányzással is épp felhagyott, ezért amikor májusban az érezte, egyre nehezebben tud nyelni, elment a csongrádi rendelőintézetbe. A gégészeten nem találtak semmit a nyakán, és Szentesre küldték, hátha ott több sikerrel járnak az orvoskollégák. A szakrendelésről a kórházba irányították át, ahol csak torok- és szájöblítőt írtak föl panaszára, kontrollra pedig sehol nem hívták vissza.

A Tömörkény határában élő, 53 éves férfi állapota egyre romlott, súlya egyre csökkent, ezért szeptemberben háziorvosához fordult, aki a szentesi gasztroenterológiára utalta be. Október 9-én Szentesen a gyomortükrözést azért nem tudták végrehajtani rajta, mert a nyelőcsöve szinte már el volt záródva, ezért megint a gégészeti szakrendelésre küldték.

Fekete László és felesége csak azt várta, hogy valaki beismerje: tévedett A szerző felvétele
Fekete László és felesége csak azt várta, hogy valaki beismerje: tévedett A szerző felvétele

– Vittem a papírt, amit a gégészeten kellett volna kitölteni, hogy mit találtak. Az orvos belenézett a számba, kihúzta a nyelvem, és azt mondta, menjek át a kórház gégészetére, s kezembe nyomta a papírost, amire még egy betűt sem írt. Ugyanoda küldött, ahova májusban, ahol a szájöblítőt kaptam. Erre nem voltam már hajlandó, inkább másnap reggel feleségemmel bementünk a szegedi klinikára. Ott egy óra alatt kiderült, hogy 4 centiméter átmérőjű, rosszindulatú daganatom van a gége és a nyelőcső között – mesélte Fekete László, aki annyira legyengült, hogy már műteni sem lehet. Most kemoterápia és sugárkezelés vár rá, gyomorszondát kell beültetni. Visszaszokott a cigarettára, és őrlődik, mit lett volna, ha hamarabb felismerik betegségét.

– Néha úgy éreztem, mintha restellnék az orvosok, hogy máshoz kell küldeni – vonta le a maga következtetését.

– Nem akarunk mi perelni, nincs arra pénzünk és időnk se. Csak arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy ha valaki úgy érzi, lenne rá ok, de mégsem hívják vissza ellenőrzésre, ne hagyja magát, kopogjon be másik orvoshoz – mondta Fekete Lászlóné. A tömörkényi asszony – aki telefonon kereste meg szerkesztőségünket – most úgy érzi, hiába harsogják mindenhonnan, hogy milyen fontos a megelőzés, a betegségek mielőbbi felismerése, ha ebben a folyamatban nem partner egy orvos. Ők ketten, férjével csak azt nem értik, miért nem ismerik be egyes gyógyítók, hogy tudásuk véges, és miért csinálnak presztízskérdést az emberek meggyógyításából.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Niki1 2008. november 10. 09:45
  „Egy szóval a magyar egészségügy egy hatalmas nagy SZAR!!!!ennyi a lényeg..ha van pénzed meggyógyulhatsz,ha nincs halj meg.....sajnos ez van...”
 • 23. egyszeru polgar 2008. november 10. 09:24
  „Sajnos a rakos megbetegedesek nem egyenes kovetkezmenyei rossz szokasainknak, eletmodunknak es forditva. Az viszont igaz, ha valakiben megvannak a betegseg kialakulasahoz szukseges tenyezok / az emberek 90 % -aban igen/es a kivalto sulyos erzelmi megrazkodtatas, stressz, a rak a szervezet leginkabb legyengult szerveben alakul ki.
  Amit en nem ertek az, hogy egy meg nem szuno kronikus panasz eseteben miert nem vegeznek vervizsgalatot, ami nem draga es a kulonbozo rakok eseteben eleg pontos diagnozist ad. Igy megelozheto lenne a betegseg sulyosbodasa. Sok esetben elkerulheto lenne az operacio gyogyszeres, esetleg kemoterapias kezels alkalmazasaval. Nem vagyok igazan hive ezeknek az eljarasoknak, de sajnos jelen esetben az egeszsegugy ezeket tudja alkalmazni.”
 • 22. Niki1 2008. november 09. 20:28
  „"LE A DOHÁNYOSOKKAL!!"És mi van azzal aki nem cigizik és mégis ilyen beteg lesz ne szívass már az okosságoddal ,azt mire fogod? mi vagy te doktor:)PFFF vétkes mindenki csak a szentesi kórház barbár széke nem mi?hagyjál már ,nem tudom majd esetleg te családtagod lenne ilyen beteg és nem cigizne ,így járna mire fognád..............?talán az orvosokra?és akkor majd te is így véleményeznéd,bár úgy látom te nem jártál még a szentesi kórházban.......”
 • 21. le a dohányosokkal 2008. november 09. 19:48
  „Kedves Niki1, azt hiszem leírtam a dohányzás és szájüregi rák kapcsolatát, nem is kellett volna bevallania a betegnek, hogy dohányzott, a tumor lokalizációjából ez már egyértelmű. Lehet, szabad dohányozni, nem büneteti törvény, ne is büntesse, de aki teszi, és megbetegszik miatta, érezze át a saját felelősségét. Senki nem kérte, hogy cigizze halálra magát.
  Nehéz meghatározni, hogyan lehetne felelősségre vonni őket, nem szeretnék semmilyen szélsőséget mondani, van itt, aki megteszi helyettem. A dohányzó kismamákat azért én nagyon keményen büntetném, akár törvénnyel, mert ott nem a saját életükről döntenek a dohányzás folytatásával, hanem egy ártatlan életet veszélyeztetnek.”
 • 20. egy olvasó 2008. november 09. 11:59
  „Hát igen ez a szentesi kórház!Az én mamám is ugyanígy járt!Ide/oda küldték,azt mondták nincs daganat,semmi baja,gyógyszereket írtak fel!Kórházba került,hónapokig ott volt,és mikor már késő volt kiderült ugyanilyen másodlagos rosszindulatú daganat volt!(Nem dohányzott)Sajnálom,hogy más is így járt a kórházban!”
 • 19. zsargonka 2008. november 09. 08:53
  „Érdekes látni, mikor sok kívülálló nem hozzáértő ember magabiztos véleményeket formál olyan kérdésekben, amiről halvány lila tapasztalata sincs. "Meg kellett volna szűrni!!!"Mit???Hogy????Mivel???-már hallom a választ:" azt nem tudom, nem vagyok orvos..."Ja?????Jo bacsi osztja az észt,hogy ha jól esik ,hát dohányozzon bárki-és aki ez ellen szól az különösen hülye???
  Nem dicsekednék vele, hogy agyilag eddig jutottam kedves Jo!!!”
 • 18. Niki1 2008. november 08. 19:38
  „Az igaz h kismama ne dohányozzon,de bakker ne vond már felelőségre mert dohányzott és ha nem írja meg a cikk h cigizett szerinted akkor mire fognád???na csak ennyit... ja ha a borítékot nem dugod a zsebébe mint pl én se dugtam és 3 hétig szenvedett a fiam bennem ,fulladás között, és senki nem csinált semmit mert ugyanis nem kaptak elég pénzt,na a nővérekről ne is beszéljünk,ha nem kapott kávé csomagot vagy valami ajándékot vagy kicsi borítékot,akkor beléd vágja az injekciót,nem cseréli az ágyadat és kirántja belőled a katéter,és ha fáj azt mondja nem óvodában vagyok,na takarodhat el az ilyen oda ahova gondolom...csupán ennyi sztem te gondolkodj........”
 • 17. le a dohányosokkal 2008. november 08. 19:00
  „Méghogy régen jobb volt, amikor csak fele ennyit kerestek az orvosok! Akkor nem derültek ki az ilyen hibák. Mindenki sokkal jobban tisztelte az orvost, és nem kérdőjelezte meg, amit mondott. Dugta a borítékot a zsebbe és bízott. Most dugják a borítékot és nem bíznak. Ha az itt hozzászólók kicsit utánolvasnának, akkor tudnák, hogy rosszindulatú daganat a gégében így viselkedik, egyszer nincs, aztán hirtelen ott van. Dohányzás-szájüregi rák közötti összefüggésre mondta egy ül-orr-gégész: elméletileg előfordulhat szájüregi rák nem dohányzó embernél, de ő ilyet soha nem látott. Nem ugyanaz, mint a tüdőrák, ami igen is kialakulhat nem dohányzókban.
  Én igenis felelőssé tenném ezért a beteget, és azokat a kismamákat is, akik dohányoznak terhesség alatt, és után beteg koraszülöttet hoznak világra, akiknek sokszor hajszálon függ az élete. Én igenis valamilyen módon büntetném, legalább anyagilag felelőssé tenném őket. Pl. még drágábban árulni a cigit, a különbözetet pedig az egészségügy kapná.”
 • 16. Mil 2008. november 08. 16:35
  „Pl. ugye evidencia, hogy népbetegség rák nálunk. Akkor a faszért nem azzal kezdik egy 50+ éves embernél, ha bizonytalan panaszai vannak, hogy rászűrjenek nem-e rosszindulatú daganata van valahol?
  Anno apám nyár közepe óta járkált orvoshoz, mert nem volt jól, a háziorvos csak tapogatózott mint tót a picsán, aztán ősszel kiderült: rák..
  Csak ide-oda küldözgetik az embert, majd megnézi a másik. AZ orovosknál is a klasszikus hiba van: mindenki azt hitte, hogy valaki már megcsinálta azt, akit senki sem csinált meg, de bárki megtehette volna..”
 • 15. Mil 2008. november 08. 16:31
  „Ez nem egyedi eset. Nálunk is volt hasonló. Sajna az orvosok általában tök sötétben tapogatóznak, csak akkor vesznek észre valamit, ha már késő..
  Szentesre meg ha egy csapat orángutánt vinnék be a kórházba azok is hoznák kb. ezt az orvosi teljesítményt..”
 • 14. varosszel 2008. november 08. 16:23
  „Érdemes lenne megkérdezni a történetről az Egészségbiztosítási felügyelet véleményét.
  Ezt a bejelentést most csak Fekete László teheti.”
 • 13. Niki1 2008. november 08. 13:03
  „Bakker olvassátok már vissza a cikket,nem azt elemzik h miből alakult ki a rák,ha nem azt h 2 kórházban nem vették észre,sztem ez elég gáz,igen kedves HANK gazad van csak tudod a pénzügyi válságba ha mulasztanak akkor ott nem hal bele senki,de mondjuk ha egy nőgyógyászati műtétre váró nőnek kilyukasztják a beleit és nem veszik észre az már elég nagy gondatlanság nem?de egyébként is a pénz ügy vissza áll,a nő meg meghal,csak ennyi a különbség,ja és még annyit h régen is volt szegénység és akkor fele ennyit kaptak az orvosok,nem beszélve a sok borítékról,mint most és még is becsülettel végezték a munkájukat,de most nézd össze a két dolgot hm az ilyen orvosokra akik hanyagok sztem nincs szükség,menjenek el hentesnek talán oda kellenek!!egyébként minden embernek van vala mi szenvedélye,sztem nem kellene a dohányosokat így ki rekeszteni , szóval ennyi...ja és nem dohányzom,nem iszom de még is van káros szenvedélyem................”
 • 12. KATCSI 2008. november 08. 11:58
  „ne dohányozzzzzz
  dolgoztam a mellkassebészeten, nem birtam ezért eljöttem
  a gégepreparáltak nagyon szenvedtek
  mind dohányos volt
  csak az a baj , sokan nem hiszik el milyen veszélyes a bago mert az orvos is szivja
  a bácsinak szerintem jo esélye van még a gyogyulásra és a teljes felépülésre
  drága a bagó, szoval pénzért veszi meg a kegyetlen szenvedést okozó rákot”
 • 11. flexsnake 2008. november 08. 10:39
  „Mindig ez a szentes.Az egész cikkben nekem már nem az volt felháborító hogy nem vizsgálták ki alaposan hogy hamarabb felismerjék a gyógyulást...Már azon akadok ki hogy visszaszokott a dohányzásra.
  Bakker, én is dohányzom, de van nikotintapaszom hogyha úgy érzem nem akarok rágyujtani mert pl.: meg vagyk fázva akkor használok tapaszt.És majd ezzel le is fogok szokni mikor úgy látom itt az ideje.
  Az ember játszik az egészségével, rágyújt...De legalább ha baj van akkor huzza meg a vonalat, tegye le a cigit, van megoldás rá hogy hogyan.A tapasz nálam még a munkahelyen is segített.Ben t nem lehet rágyujtani, hát hordtam tapaszt.Még itthon sem tudtam utána rágyujtani, annyira nemkívántam.”
 • 10. hank 2008. november 08. 10:37
  „Azért egy valamit ne felejtsünk el: a cigeretta bizonyítottan rákot okoz. Tehát mindenkit arra tudok biztatni, hogy el se kezdje, vagy időben hagyja abba. Drága, büdös és nagyon sok embert zavar ha a képébe nyomják a füstöt. A bagósok meg erre rá sem bagóznak.

  Egyébként nem kell feltételezni azt, hogy az orvos rosszat akart a páciensének.
  Gazdasági világválságot okozó bank/bankok vezetői milliárdosok és most a kormányuk kisegítette őket, nyugodtan dőlhetnek hátra. Ehhez képest egy orvos ha nem vesz észre valamit (vagy akkor még nem volt nyílvánvaló), akkor keményen megbüntetik. Pedig a fizetésük sincs arányban a büntetéssel.

  Összegzésképpen: ha a háziorvosok, a helyi intézmények több pénzt kapnának, lehet jobban menne ez az egész. Amíg viszont súlyponti intézmények vannak, vagy éppen orvoshiánnyal küzdünk, addig ez nem fog mennni. Persze van ahol mindez rendesen működik, igaz ott sokkal fejlettebb eszközökkel dolgoznak (USA).

  Egyébként ma láttam a TV-ben, hogy leheletmintából a kutya ki tudja szagolni ha valaki daganatos (itt elsősorban a légúttal összefüggő daganatról van szó). Esetleg vissza kellene térni ehhez az egyszerű és hatékony módszerhez.


  Hank”
 • 9. Jo Bacsi 2008. november 08. 09:56
  „Ti egy kicsit hulyek vagytok. vagy talan nagyon hulyek!!!??
  Nem az emberrol van szo akit ti annyira hibaztattok, hanem az orvosokkal akik mar megint szarul ocsmanyul vegeztek a dolgukat. Szentesen mar nem is lehet csodalkozni mert annyira rossz es trehany orvosokat vesznek fel oda. Nemtudom ha veletek tortent volna az eset akkor is ugyanigy de sajat magatokat szolnatok le?
  Sok idiota vagytok az biztos. negative, cinikus, rossz indulatu barmok.
  Zsargonka te meg kulonosen hulye vagy. Mindenki azt hasznal es csinal amit tetszik neki, ha dohanyzas akkor dohanyzas. Te mit eszel iszol ami karos lehet?
  Szegeny ember es felesege most itt all a halal szelen mert a pokhendi tudatlan orvosok lustak ellatni a FELADATUKAT.
  Hivj egy viz szerelot a csopogo csapodhgoz es hagyd hogy az is ezt csinalja. hivnad megegyszer??”
 • 8. Nikki 2008. november 08. 08:51
  „Bakker Ti itt az a szerencsétlen embert szidjátok,mi van az orvosokkal,azért vannak hogy ki vizsgálják a betegséget,a panaszokat nem?hova fajul a világ ha így kezelik az embereket,sajnos nekem is volt benne részem,na ennyit a kórházról ,ráadásul nézzétek meg a szülészetet,mit művelnek egyes orvosok,???,na gondolkozzatok el,sztem nem feltétlen csak azért lehet beteg valaki ,mert cigizik vagy iszik.és aki tüdő rákban halt meg pedig életében nem cigizett ??azt mire fognátok ?.pfffffffff,aki teheti meneküljön!!!!!de legalábbis kórházba ne kerüljön,csá”
 • 7. bespin 2008. november 08. 08:16
  „Pár éve radiológiai diagnosztikára mentem és ott az röntgenasztalon fektettek egy kb. 160-170 kilós 35-40 éves férfit.Izzadt, fújtatott mire felmászott az asztalra, mert az emelő motor túlterheltségre való tekintettel letiltott. Kinn a folyosón megkérdezte tőlem, hogy mi lehet a baja. Nem akartam megsérteni, de lehet hogy az kellett volna mondani: Nézz tükörbe vazze és rájössz mi a bajod. Jelzem a leletei és az elmondása szerint nem volt belgyógyászati baja, csak szeret enni és inni nagyon!
  Sajnálom ezt a cikkben szereplő embert , mert a kemo és utókezelése nem egyszerű dolog.Nehéz lesz neki, de könyörgöm ne csodálkozzunk már, ha önpusztító életmódot élünk és van következménye előbb vagy utóbb.”
 • 6. következetesviselkedés 2008. november 08. 07:50
  „"Fekete László megpróbált óvatos lenni. Volt már komoly tüdőbaja néhány éve, a dohányzással is épp felhagyott..."”
 • 5. zsargonka 2008. november 08. 07:44
  „"Fekete László és felesége csak azt várta, hogy valaki beismerje: tévedett"

  Talán elsősorban Fekete László tévedett, amikor az első doboz cigiért nyúlt...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országzászlót szeretne a csongrádi jobboldal

Csongrád - 55 évvel a régi Országzászló lebontása után a nemzeti azonosságtudat jelképeként új emlékművet állíttatna Csongrádon a képviselő-testület jobboldali többsége. Tovább olvasom