Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Öt ország diákjai fognak össze a túlsúly ellen - Fiatalok szállnak szembe az elhízással

Csongrád - Török ötletből, dán koordinációval, olasz, spanyol és magyar részvétellel tesznek a diákok az egészségesebb táplálkozásért.
HEY – akár egy figyelemfelkeltő felkiáltás is lehetne a projekt neve, a Healthy European Youth, azaz az Egészséges Európai Ifjúság. És valóban nem árt felkelteni a figyelmet, hiszen mi magyarok vagyunk Európa „kövér embere", az egyik legelhízottabb nemzet. Ez is indokolja a csongrádi Batsányi János Gimnázium részvételét a nemzetközi projektben, amelynek a fő célkitűzése az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése a fiatalok körében.

A program célja, hogy a résztvevő országok fiataljai egymástól tanuljanak egészségesen élni és szabadidejüket hasznosan, sportosan eltölteni. A projekt első lépéseként a koordináló tanárok és szakemberek találkoztak az olaszországi San Severóban, ahol megtervezték a kétéves program következő lépéseit.

A török, dán, spanyol, olasz és magyar együttműködésben ötfős csoportok, tizenkét és tizennégy év közötti gyerekek látogatnak majd el egymás országaiba, hogy együtt dolgozzanak azon, miként lehetne változtatni a fiatalok táplálkozási kultúráján.

Az Erasmus+ programon belül a csongrádi Tari Tamás, mellette mint testnevelő, és a projektkapcsolat kiépítője, Kiss Attila intézményvezető vesz részt a projektben.
Sok az elhízott fiatal Magyarországon. Ez ellen szeretnének tenni a csongrádi Batsányi János Gimnázium diákjai. Archív fotó: Frank Yvette
Sok az elhízott fiatal Magyarországon. Ez ellen szeretnének tenni a csongrádi Batsányi János Gimnázium diákjai. Archív fotó: Frank Yvette
Az intézményvezetőtől megtudtuk, tizenkilenc fős kerettel fognak dolgozni, de egyszerre csak öt diák utazik majd a workshopokra. – A program célja, hogy a gyerekek és mi, tanárok is tanuljunk egymástól. Emellett a diákok profitálhatnak a nyelvtanulásból, valamint lehetőségük nyílik összehasonlítani az iskolákat, a tanulási körülményeket is. A program alapvető eleme a helyes étkezés, a gyerekek igyekeznek majd egymás kultúrájából átemelni mindazt, ami hasznukra válhat akár a szabadidő hasznos eltöltése, akár az egészséges táplálkozás terén – beszélt a projekt előnyeiről Kiss Attila.

A közös munka első lépése a résztvevő gyerekek kiválasztása után a projekt logójának megtervezése lesz. Minden iskola két tervet ad be, ezek közül majd közösen választják ki a legszimpatikusabbat, amelyet aztán a projekt végéig hivatalos logóként használnak majd.

A következő év januárjában a spanyolok lesznek a házigazdák, majd szeptemberben Csongrádon találkoznak a fiatalok, októberben pedig Törökország lesz a következő állomás. 2020-ban, az együttműködés utolsó évében februárban Olaszországba utaznak a diákok, áprilisban pedig Dániában zárul a projekt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálint gazda is díjazta a csongrádi a Széchenyi-iskola tankertjét az országos versenyen

Bálint gazda is díjazta a csongrádi  a Széchenyi-iskola tankertjét az országos versenyen
Iskolakertekért Díjjal ismerték el csongrádi Széchenyi-iskola példamutató munkáját a IV. Országos Iskolakert-hálózati Találkozón. Tovább olvasom