Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Patrik megélhetéséért is küzd Ildikó, a csongrádi édesanya

Csongrád - Vesztésre áll a szentesi kórház ellen indított műhibaperben Blázsik Ildikó. A csongrádi anyuka legutóbb az ÁNTSZ-től kérte, hogy vizsgálják ki, hogyan kaphatott működési engedélyt a szentesi nőgyógyászati osztály egydimenziós ultrahangkészüléke.
Vesztésre áll a szentesi kórház ellen indított műhibaperben Blázsik Ildikó. A csongrádi anyuka – akinek 2005-ben nyílt gerinccel született a kisfia – legutóbb az ÁNTSZ-től kérte, hogy vizsgálják ki, hogyan kaphatott működési engedélyt a szentesi nőgyógyászati osztály egydimenziós ultrahangkészüléke, de a tisztiorvosi szolgálat elutasította a kérelmét. Ildikó attól tart, ha semmilyen fórumon sem adnak nekik igazat, nem lesz miből élniük Patrikkal.

A Szegedi Ítélőtáblán június 23-ára tűzték ki Blázsik Patrik ügyének utolsó tárgyalását, de a nyílt gerinccel született csongrádi kisfiú édesanyja már most úgy látja, a bíróság nem ítél majd nekik kártérítést.

Blázsik Ildikó azért fordult az igazságszolgáltatáshoz 4 millió forintos kártérítési igénnyel, mert szerinte az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességet már terhessége első felében észre kellett volna vennie kezelőorvosának. A várhatóan elutasító döntésnek az lehet az alapja a csongrádi anyuka szerint, hogy több orvosszakértői vélemény is arra utal, hogy egydimenziós ultrahangkészüléket használtak 2005-ben a szentesi kórházban, márpedig az ilyen műszerek nem alkalmasak a nyílt gerinc korai kiszűrésére.

Blázsik Ildikó és kisfia, Patrik számára létkérdés, hogy hosszú távon valamilyen segítséget kapjanak. Fotó: Tésik Attila
Blázsik Ildikó és kisfia, Patrik számára létkérdés, hogy hosszú távon valamilyen segítséget kapjanak. Fotó: Tésik Attila

– Ha ilyen géppel nem lehet időben felismerni az elváltozásokat, hogyan kaphatott rá működési engedélyt az ÁNTSZ-től a szentesi szülészet – veti föl Ildikó, aki e gondolatmenet tükrében a tisztiorvosi szolgálat regionális igazgatóságától azt kérte levélben, hogy a hatóság folytasson le egy vizsgálatot az esettel kapcsolatban, de arra hivatkozva, hogy a szülés óta több mint egy év eltelt, elutasították kérelmét. – Mindenki arra biztat, hogy vigyem tovább az ügyet, mert lennie kell egy felelősnek, akin számon lehet kérni a történteket. Egy jogász tanácsára várok, hogy megmondja, merrefelé lehet peres eljárást kezdeményeznünk.

A csongrádi anyukát azért sem lehet eltántorítani a további procedúrától, mert számukra létkérdés, hogy hosszú távon valamilyen segítséget kapjanak. Az eddig alig 80 ezer forintból gazdálkodó csonka családtól most hat hónapra megvonták az állami gyerektartást, mert Patrik édesapja – 2007 augusztusa óta most először – egy hónapot befizetett. Ahhoz pedig, hogy újra igényelhessék az állami segítséget, hat hónapot várniuk kell. Így mindössze 59 ezer forintjuk marad egy hónapra, amiből a 15 ezer forintos lakástörlesztést is rendezni kell. Ildikóéknak mindemellett számolniuk kell a végéhez közelítő per rájuk kirótt költségével, ami eddig 270 ezer forintra rúg, de ez még emelkedhet az ítélőtábla júniusi döntésével.

Patrik élettel összegyeztethetetlen rendellenességét már a terhesség első felében észre kellett volna vennie kezelőorvosának a csongrádi anyuka szerint. Fotó: Tésik Attila
Patrik élettel összegyeztethetetlen rendellenességét már a terhesség első felében észre kellett volna vennie kezelőorvosának a csongrádi anyuka szerint. Fotó: Tésik Attila

– Úgy néz ki, hogy a csongrádi önkormányzat némi támogatással segítségünkre lehet, illetve voltak, vannak ígéretek arra, hogy alapítványokon keresztül is számíthatunk pártfogásra, de ezekből egyelőre nem sok teljesült – mondja Patrik anyukája, aki még mindig hisz benne, hogy jobbra fordulnak dolgaik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

641 milliót költenének a rendelőintézetre Csongrádon

Csongrád - Jó eséllyel pályázik a rendelőintézet épületének és eszközparkjának felújítására a… Tovább olvasom