Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Politikai gyávaság Csongrádon?

Csongrád - Gyávasága miatt sokszor képtelen észszerű döntést hozni a csongrádi képviselő-testület – állapította meg az önkormányzat pénzügyi bizottsága. Ez a halogató politika jellemzi a helyi közszolgáltatási díjak beárazását is. Orbán István szerint azokkal is jótékonykodik a város, akik egyáltalán nem szorulnak rá.
Csongrádra jellemző, sajátos problémának tekinti a politikai gyávaságot, az észszerű döntések halogatását az önkormányzat pénzügyi bizottsága, melynek tagjai a – végül el nem fogadott – 2008-as költségvetési koncepció kapcsán fogalmaztak ilyen sarkosan. Ehhez kapcsolódik, hogy a helyi közszolgáltatási díjak megállapításánál is hiányolják a költségalapú térítések bevezetését. A bizottság azt is indítványozta, hogy a díjakba épített közvetett támogatásokat szüntesse meg a városvezetés, és csak a rászorulókat segítse kedvezményekkel. Amíg ugyanis nem változik a helyzet, a helyi közműszolgáltató csak vegetálni tud: fejlesztésre nem marad pénze, kiesett bevételeit pedig a tulajdonos önkormányzat kénytelen pótolni – másra szánt pénzekből.

Hiába jövedelmező a szemétszállítás, ha a többi közszolgáltatás vesztesége elviszi a hasznot.
Fotó: Tésik Attila

– Amióta a képviselő-testület dönt a víz-, szennyvíz-, távhő- és szemétszállítási díjakról, nullszaldóval vagy minimális, fél-egy millió forintos eredménnyel kell kalkulálnunk éves szinten. A problémát az okozza, hogy ha nem teljesülnek a tervezett bevételek, mondjuk a vízfogyasztás elmarad a várttól, máris veszteség léphet föl – mondta lapunknak Balogh Pál. A Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője példaként említette, hogy Csongrádnak 730-750 ezer köbméter az éves vízfogyasztása, amelynél ha csak pár forintot terveznének be az éves inflációs emelés mellé, máris több milliós tartalék képződne.

A szemétszállítás az egyedüli nyereséges szolgáltatás. Fotó: Bíró Dániel

Lapunk úgy értesült, hogy a kibővített szennyvízhálózat beindítását követő években, így tavaly is több tízmilliós veszteséget hozott ez a szolgáltatás. Ettől az évtől a szemétszállítás és a kéményseprés díjai emelkedtek ugyan, de az kétségtelen, hogy többet szeretne kipréselni saját cégéből a város. Ennek érdekében még arra is hajlandó volt az önkormányzat, hogy gazdálkodási átvilágítást rendeljen el a társaságnál, amiért 8 millió forintot fizet egy külső szakértő vállalkozásnak. Többen vitatják ezt a kiadást, pénzkidobásnak tartják, aminek szerintük – mármint a vizsgálódásnak – úgy is az lesz az eredménye, hogy racionalizálni kell a Víz és Kommunális Kft. működési költségeit.

Orbán István szembesít

A pártirodák törvénytelen és gazdaságtalan bérbeadása kellőképpen rámutat, milyen felfogás uralkodik a csongrádi városházán. A közüzemi díjaknál mindig a kisfogyasztókat emlegetik az érzékeny képviselők, holott náluk jelentkezne legkevésbé a díjemelés, épp a csekély fogyasztás miatt. Egyébként nem értem, miért jótékonykodunk úgy, mint egy gazdag település, amikor nem vagyunk az – nyilatkozta lapunknak Orbán István, a pénzügyi bizottság külsős tagja.

Olvasóink írták

  • 2. sada57 2007. december 01. 10:07
    „Ki az az Orbán István ?”
  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 30. 11:29
    „Nemcsak Csongrádon van politikai válság, hanem az egész Magyarországon, ezt is írják meg!

    S.Grandpierre Cecília”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: szemétdomb a kamionparkolóban

Csongrád - Nem tudja felszámolni a közútkezelő a 451-es főút Csongrádhoz közeli kamionparkolójában… Tovább olvasom