Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Pólócsapata volt a szövetkezetnek

Csongrád - Idén éppen negyedszázada, hogy a bokrosi termelőszövetkezet vízilabdacsapatot alapított. A Csongrád-Bokros Kossuth TSZ SE már az első évben megnyerte a Budapest-bajnokságot, és a másodosztályban folytatta. Akkor még arra is jutott pénz, hogy magaslati edzőtáborba menjen az együttes.
Az 1977-ben Csongrádhoz csapott Bokros termelőszövetkeze-
tének vezetői 25 éve úgy gondolták, a foci mellett a vízilabdának is lehet jövője, ezért rendhagyó kezdeményezéssel rukkoltak elő. – Arra gondoltunk, hogy a Tisza mentén élő gyerekeknek az a legjobb, ha időben megtanulnak úszni. Abban pedig csak reménykedhettünk, hogy megszeretik ezt a sportágat – mesélte lapunknak Gémes Pál, a szövetkezet egykori elnöke. Ötletük, hogy vízilabdacsapatot kellene alapítani, a Szentesből kiöregedett pólósoknak is tetszett.

– Mi folytatni akartuk a játékot, és ehhez olyan támogatást nyújtott a bokrosi tsz, amit manapság csak profi klubok engedhetnek meg maguknak – mondta Pengő László, aki játékosedzőként 1984 és 1987 között irányította a csapatot. Egyenfelszerelést kaptak, Csehszlovákiába mehettek magaslati edzőtáborba, de nemzetközi tornákra is jártak, sőt rendeztek is ilyet Csongrádon, mégpedig az azóta már Bajnokok Ligája-győztes Becsej részvételével. Pengő szerint az akkori városvezetés, a szövetkezet és annak főkönyvelője, Surányi Mihály – aki a Csongrád-Bokros Kossuth TSZ SE elnöke is volt – mindent megtett, hogy gyökeret eresszen a vízipóló a Tisza-parti városban. Eltökéltségük eredményre is vezetett: az első évben veretlenül nyerték meg a Budapest-bajnokságot, majd a másodosztályban folytatták, ahol mindig beverekedték magukat a legjobb 6 gárda közé.

Tari László 25 éve szeretett bele a vízilabdába, és még ma is űzi a sportágat. A szerző felvétele
Tari László 25 éve szeretett bele a vízilabdába, és még ma is űzi a sportágat.
A szerző felvétele

– Volt olyan hazai mérkőzésünk, amikor 300 néző volt kíváncsi ránk, alig lehetett elférni a medence körül – emlékezett a szép időkre Tari László. Az úszóedzőből lett csongrádi pólósnak annyira megtetszett a játék, hogy a mai napig – 55 évesen – is űzi a sportágat, mégpedig a Szentesi Öregfiúk OB-II-es csapatában. Hozzá hasonlóan több, vizes múlttal bíró csongrádi fiatalember csatlakozott a bokrosi pólósokhoz, és az utánpótlás-nevelés is megindult, mind több sikert felmutatva.

A bokrosi pólócsoda nem tartott sokáig: a rendszerváltásra kiürült a szövetkezeti kassza, a másodosztályú együttes áttette székhelyét Szentesre. Az alapítók szerint így is van minek örülni, hiszen lettek utódaik, akik most is szenvedéllyel szelik a habokat a sárga labda után.

Bokros – Bebe – Bertók SC

Kevesen tudják, ki mindenkit csábított vízbe Csongrádon a póló. A nyolcvanas évek végén például Bebe – született Abebe Dániel –, a Back II Black zenekar énekese is itt vízilabdázott. Itt nevelkedett Zentai Tamás, aki a Szentes és a Vasas csapatát is erősítette, most pedig Nagyváradon légióskodik. Győri Eszter, Szentes válogatott pólósa szintén Csongrádon sajátította el a sportág alapjait. Ami pedig a felnőtt gárdát illeti, a bokrosi tsz kiválásával előbb Szentesi Spartacus, majd Szentesi Vasutas néven működött tovább egészen a 90-es évek végéig, mikor Bertók SC lett az OB-I/B-s alakulat neve.

Olvasóink írták

 • 6. galtono@gmail.com 2009. február 11. 07:19
  „Sajnos, ismét azt kell mondanom, hogy a cikk szerzője nem járt utána hogy hűen írja le az eseményeket..
  Az új egyesület a Tisza Bútorgyár úszócsapatának kiöregedett versenyzőiből indult volna.Én kerestem meg- régi ismeretség alapján-a Tsz akkori elnökét, Gémes Pált..Ő rendkívüli rugalmassággal,örömmel vette és segítette az új egyesület megalapítását.Az egyesület alapító okirata egyértelműen bizonyítja, hogy kik voltak a kezdeményezők.Amikor a szentesi öregfiúk ´foglalkoztatásának´ötlete felmerült, akkor szállt ki a ´buliból´ a Bútorgyár, hisz az eredeti cél a saját gyerekeink további sportolása volt, nem pedig a szentesi öregfiúknak akartunk lehetőséget adni. Mindezeket a teljesség igénye nélkül,de a pontosabb tájékoztatás érdekében írtam meg.”
 • 5. csucsu2 2009. február 09. 20:53
  „Valahogy én itt nem akartam felhozni a jelen uszodagondjait ill. csak nagyon finoman cizelláltan céloztam rá, hogy meg kellene őrizni ezt az örökséget. Persze nem úgy, hogy belefagyasztják a srácokat a medencébe. Lehet, hogy jobban ragozni kelett volna: a vállalt és a már kifizetett szolgáltatást nyújtva biztosítani kell azon szerencsétlen hülyéknek is, akik úgy gondolták, hogy az jó lesz, ha nem az utcára csapják ki a gyerekeiket, hanem elviszik egy jó környezetbe sportolni.
  Ahogy vasárnap elnéztem eléggé mozdulatlan volt a víztükör, gondolom nem az igény, hanem a szolgáltatás hiánya miatt.
  Bár ma már volt edzés, azoknak, akik nem fáztak meg a múlt héten...”
 • 4. keletaru 2009. február 09. 20:38
  „Mindig ezek a szép emlékek ?! Tovább mikor lépünk , múltból nem lehet megélni , " itt " ! Persze máshol arra építenek ! De nem baj bizotság van ebben a " FALU"-ban dögivel . Látszik a sportbizotságon is a " KÜLSŐ" bizottsági " szakértő " tagok munkálya . Nyilván csak a Petri Rudolfnak van ilyen írányú iskolája . A többiek szererintem csak kopogtató cédula gyüjtésben jeleskedtek sportoltak , ezért a pozicióért . ( tisztelet a kivételnek ,iskolai végzetségük nem ez irányú , vagy rosszul tudom ) .De szakértők . Röhej .Most is a gyerekek pénzét elkérék előre de a víz minőségére már nem volt senkinek ideje . Csak a szakosztály s a gyerekek pénze kellet , persze felelőségnélkül . Ugye kedves " bizottságosdi tagok" , ha annyira a sportért dolgoznak ilyenkor ki mutathatnák a foguk fehérjét . Mi , az már nyügös ?! De a havi illetmény az jár , szégyeljék magukat az érintett vezetők ilyen helyzetbe hoztak egy sikeres sportágat ! Üdv Kuci
  UI:: Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyett érteni . Meg lehet cáfolni " bizonyított " munkával :)”
 • 3. Piskóta 2009. február 09. 17:59
  „Persze csucsu2, majd a Kossuth téren épülő szökőkútban megőrzik a jelenlegi vízilabdasportot !”
 • 2. csucsu2 2009. február 09. 17:32
  „Nos igen az ilyen kezdeményezések hatására tud valami gyökeret verni.
  Arra kelene vigyázni, hogy ennek az örökségét megőrizze ez a város, gondolok a jelenlegi vízilabda sportra.”
 • 1. Hoppá 2009. február 09. 16:51
  „Milyen jó is emlékezni a régi szép időkre. Én csak tudom, hiszen sok-sok évet lehúztam szövetkezeti adolgozóként. De sajnos az un. rendszerváltásnak nem kellettek a mezőgazdasági szövetkezetek, sza....rá verték az egészet. Termelés volt, munkahely volt, megélhetés, gondoskodás....stb.Azoknak az embereknek, akik ott húzták az igát és szélnek eresztették őket, már jó része idő előtt meghalt, megviselték őket az 1990-es évek. EGyik napról a másikra lettek földtön futók.
  Azt gondolom, hogy sokaknak nagyon szép emlékei vannak, legalább annyira szépek, mint az, hogy a pólósok jószívvel emlegetik azokat a szép időket. Jó, hogy valakinek ez is eszébe jutott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegyek az utakon

Csongrád - Ugrásszerűen megnőtt az illegális lerakók száma Csongrádon, amióta bezárt a szeméttelep. Tovább olvasom