Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Pörlekednek az állatvédők Csongrádon

Csongrád - Nem jutott még nyugvópontra a csongrádi állatmenhely körül kialakult vita. Az állatvédők hétvégi közgyűlése határozatképtelen volt, az elnök legszívesebben becsületsértésért beperelné korábbi helyettesét, aki fenntartja véleményét a telep szabálytalan működésével kapcsolatban.
Nem jutott még nyugvópontra a csongrádi állatmenhely körül kialakult vita. Az állatvédők hétvégi közgyűlése határozatképtelen volt, az elnök legszívesebben becsületsértésért beperelné korábbi helyettesét, aki fenntartja véleményét a telep szabálytalan működésével kapcsolatban. A városi főállatorvos szerint mindenekelőtt a menhelynek szánt tanya tulajdoni viszonyait kell rendezni. Mindeközben állampolgári bejelentésre a városi ügyészség vizsgálódni kezdett az egyesületnél.

Nem csitulnak a kedélyek, sőt már a pereskedés lehetősége is felmerült a Csongrádi Fauna Állatvédő és Állatmentő Egyesület háza táján. A szervezet szombaton tartotta volna éves közgyűlését, de mivel a szükséges 51 fő helyett csak kéttucatnyian jelentek meg, az ülés határozatképtelen volt. Pedig a napirendi pontok között szerepelt az egyesületen belüli zavargások megbeszélése is. Utóbbi kapcsán az állatvédők elnöke lapunknak elmondta, valótlan az az állítás, hogy kezdeményezésüket elutasította volna a földhivatal, hiszen a tanyaterületre nem is kell engedélyt kérni, ott bármikor tarthatnak állatot. Szerinte aki eddig kint járt a menhelyen és látta a körülményeket, elégedetten, pozitív véleménnyel távozott.

Lengyel Katalin elnök hozzátette, reményeik szerint nem fogják elutasítani az ideiglenes működési engedélyre beadott kérelmüket. A szervezet vezetője egyébként azt fontolgatja, hogy saját, illetve az egyesület nevében pert indít Gyurkó Julianna ellen hitelrontás és becsületsértés miatt. Szerinte ugyanis korábbi helyettesének szerepe volt abban, hogy több támogató, így a Masterfoods is kihátrált mögülük. Sajnálja, hogy nem az állatokról szól a történet.

A Mars Magyarország kivár a támogatással

A bokrosi Masterfoods jogutódja, a Mars Magyarország Kft. felfüggesztette a csongrádi állatvédő egyesület támogatását – tudtuk meg Mayer Zsolttól. A cég külkapcsolatokért felelős vezetője elmondta, tavasszal 400 ezer forinttal támogatták a menhelynek szánt tanya megvásárlását. Az összeg átadása után látogatást tettek a telepen, ahol azt tapasztalták, hogy a körülmények nem felelnek meg az állattartás európai normáinak, ezért a terméktámogatást felfüggesztették, de szívük szerint még az átutalt pénzt is zárolták volna. Mayer Zsolt leszögezte, ők továbbra is segíteni kívánják a felelős állattartásra nevelő kezdeményezéseket, de amíg a csongrádi menhelyen tapasztalt körülmények nem változnak, nem tesznek felajánlásokat az egyesületnek.

– Nem tudom, mivel követtem el becsületsértést, de az eddigi véleményemet fenntartom, állításaimat dokumentumokkal tudom igazolni – nyilatkozta Gyurkó Julianna, aki legutóbb azt mondta lapunknak, hogy a telepet jelenlegi állapotában nem tartja alkalmasnak arra, hogy ott állatokat tartsanak. Az egyesületből kilépett pedagógus szerint tisztességesen járt el akkor, amikor meghívta a Masterfoods képviselőit a tanyára, hogy nézzék meg, hová került az adományuk. Hozzátette, tavasszal ő maga is saját pénzén ápolt és etetett 23 kutyát a házánál, és ezek mind új gazdákhoz kerültek, mégsem panaszkodott senkinek, hogy ezt az egyesület nem honorálta. Gyurkó Julianna végül leszögezte, semmiképp sem akar újból belépni abba az egyesületbe, ahol a törvényesség nem áll mindenek felett.

– Amíg a tulajdoni viszonyokat nem rendezi az egyesület, nem lehet elindítani az ideiglenes működés engedélyeztetését, amit egyébként a város jegyzője folytat majd le több szakhatóság bevonásával – mondta lapunknak Szabó István. A csongrádi hatósági főállatorvos szerint azokat a hiányosságokat mindenképpen pótolnia kell a szervezetnek, amiket a helyszíni szemle jegyzőkönyvében felsoroltak. Hozzátette, a közeljövőben is ellenőrizni fogják a telepet, hogy ott megfelel-e minden körülmény az állat-egészségügyi követelményeknek.

Az állatvédők egyébként újra összehívták a tagságot, két hét múlva megint közgyűlést tartanak. Várhatóan addig nem fog lezárulni az a napokban megkezdett ügyészségi vizsgálat, amit egy állampolgári bejelentésre kezdeményezett a vádhatóság. Az egyesületnek októberig kell kifizetnie a tanya vételárából hiányzó összeget: lapunk úgy tudja, még 180 ezer forint hiányzik az erre szánt keretből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még húszmillió az ifjúsági házra

Csongrád - Húszmillió forinttal egészíti ki a csongrádi önkormányzat az ifjúsági ház fölújítására… Tovább olvasom