Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Raktározási gondok Csongrádon

Már decemberben megkezdődhet annak a csongrádi lelettárolónak az építése, ahová a felgyői hulladéklerakó helyén talált tárgyi emlékeket helyezik. A mintegy negyvenmilliós beruházással sem oldódik meg a csongrádi Tari László Múzeum néprajzi gyűjteményének ügye: az ifjúsági házban raktározott több száz értékes használati tárgy sorsa a levegőben lóg.
A csongrádi levéltár szomszédságában épül az új múzeumi raktár, aminek méretét a felgyői leletegyüttesre szabták. Fotó: Bíró Dániel
A régészek előzetes kalkuláció alapján több tonna leletanyag kerülhet elő arról a Felgyő közeli területről, ahová a 82 települést tömörítő homokhátsági hulladékgazdálkodási konzorcium lerakója épül. A fellelt kerámiatörmelék, valamint az állati és emberi maradványok előbb a szegedi restaurátorműhelybe kerülnek, ott megmossák, megvizsgálják, majd leltározzák őket, és ezután kerülnek vissza abba a csongrádi raktárba, amelynek építése már engedélyezetés alatt áll.

A régészeti feltárás ez év végéig eltart, a lelettároló kialakítása pedig – ha nem ütközik semmilyen eljárási akadályba, és az időjárás is kedvező lesz – már decemberben elkezdődhet. A múzeumi raktár a csongrádi levéltár szomszédságában kap majd helyet, üzemeltetni pedig a terület tulajdonosa, a megyei önkormányzat fogja. A kétszintes, restaurálóhelyiséggel ellátott épület mintegy negyvenmillió forintból valósul meg, amit a konzorcium biztosít. A működtetés szempontjából fontos, de egyelőre még kérdéses, hogy a téglaszerkezetes építménynél termálvizes vagy gázos fűtést alakítanak-e ki, előbbire ugyanis van lehetőség a Csongrád bökényi városrészén.

Sajnálatos, de ezzel a beruházással sem oldódik meg az a kérdés, hogy hol tárolják a későbbiekben az évek óta az ifjúsági házban raktározott néprajzi gyűjteményt. Bár a képviselő-testület pénteken kíván arról dönteni, hogy a volt laktanya legénységi épületének négy helyiségét térítésmentesen felajánlja tárolási célra – ez a megoldás ismét csak ideiglenes lenne. Szándékuk szerint később az új, 300 négyzetméteres múzeumi raktárba kerülne a gyűjtemény, de félő, hogy ott – a felgyői leletek mellett – nem férne el a több száz értékes bútor és használati tárgy, amelyek sorsa bennfentesek szerint jelenleg a levegőben lóg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma–cigány csongrádi tandem

Az alsóváros infrastrukturális fejlesztése áll az új csongrádi cigány kisebbségi önkormányzat… Tovább olvasom