Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Reggeltől estig játszanak: ármány, stratégia és fantáziavilág a csongrádi könyvtárban

Csongrád - A társasjáték jóval több, mint egy kocka elgurítása és néhány bábu mozgatása egy négyzet alakú táblán. Akinek sikerült túllépnie a Gazdálkodj okosan!- Monopoly-Ki nevet a végén? bűvös háromszögön, az előtt kinyílik egy csodálatos világ.
A társasjátékklubot csaknem öt évvel ezelőtt alapította meg Fagyal Béla, Varga Zoltán és egykori kollégájuk, a helyszínt, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár egyik termét biztosító Illés Péter.

Korábban rendszertelenebbül találkoztak, de havonta egyszer mindenképpen. Tavaly óta minden hónap második szombatja a társasjátéknap – így mindenkinek kiszámítható és könnyebben szervezhető az alkalom.

Nem indult könnyen a klub, eleinte néha csak öten játszottak, mostanában tízen–tizenketten is összejönnek, de volt olyan alkalom is, amikor több mint huszonöten ülték körül az asztalt.
Ez már nem a Gazdálkodj okosan! Egy parti akár több mint tíz óráig is tarthat.
Fotó: Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klub
– Az elmúlt tíz évben reneszánszát éli ez az iparág, és Magyarországon is több kiadó szakosodott modern társasjátékok magyar nyelvű kiadására. Vannak felmérések, amelyek szerint évente körülbelül ezer új társasjáték jelenik meg. A modern társasjáték onnan ismerszik meg, hogy sokféle játékmód, játékstílus, játékmenet metszetéből született. Egyes játékok a játékosok ügyességét teszik próbára, mások a fantáziánkat, asszociációs képességeinket, vagy stratégiai tervezést igényelnek, okos taktikai megfontolásokat, jó reflexeket vagy éppen megfigyelőképességet.

Akinek sikerült egyszer túllépnie a Gazdálkodj okosan!– Monopoly–Ki nevet a végén? bűvös háromszögön, az előtt kinyílik egy csodálatos világ, és rádöbben, hányféle ötlettel lehet ma játékot csinálni, játszani – avatott be a részletekbe Fagyal Béla és Varga Zoltán.

Egy játéknap általában délelőttől kora estig tart, hiszen az igényesen kivitelezett, hangulatos, összetett játékok akár több mint tízórásak is lehetnek. Átlagosan a könnyed partijátékoknál 30–50 perccel, a komolyabb gondolkodást igénylő játékok esetében 90–180 perccel lehet számolni. Természetesen ez nagyban függ attól is, hogy először játsszák a játékosok, vagy van már benne rutinjuk.
Fotó: Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klub
A társasjátékklub szokott tematikus estet is tartani. Már negyedik alkalommal rendeztek „Arkham Nightot", amikor is H. P. Lovecraft egyedi hangulatú horrornovelláihoz fűződő társasjátékokkal játszanak elsősorban.
Idén második alkalommal a Csongrádi Borfesztiválon is jelen volt a klub. – Tavaly vetődött fel az az ötlet, hogy nagyobb fesztiválokon kívül, itt is mutassuk meg a társasjátékokat a játszani szerető felnőtteknek, így létrehoztuk a Felnőttmegőrzőt. Eleinte a szervezők némi szkepticizmussal fogadták az ötletet, de a visszhangokból kiderült, hogy az egyik legfelkapottabb helyszín volt a fesztiválon. Ez idén ismét megerősítést kapott. A látogatók először jellemzően nem tudnak mit kezdeni a helyszínnel: távolról nézegetik, méregetik, hogy mi is ez. Majd közelebb jönnek, megvizsgálják a játékdobozokat, leülnek „csak öt percre", majd két–három óra múlva távoznak azzal, hogy „Ez tök jó! Holnap is visszajövünk. Hozom a barátaimat is!". Természetesen köszönetet mondunk minden önkéntesnek, aki szabadidejét nem sajnálva segített a szabálymagyarázattal „odaragasztani" az érdeklődőket. Nem egy új tagunk innen csatlakozott klubunkhoz, így nyílt meg előtte egy új, csodálatos világ, és azóta több társasjáték boldog gazdája – mondták el a szervezők.

Aki nyitott az újdonságokra, és több izgalomra vágyik a Ki nevet a végén?-nél, az megtalálja a klubot a Facebookon, Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klub név alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten súlyosan megsérültek, amikor árokba csapódott egy BMW Csanyteleken - galéria

Ketten súlyosan megsérültek, amikor árokba csapódott egy BMW Csanyteleken - galéria
A járműben egy férfi és nő utazott, a mentők és a tűzoltók kiérkezése előtt, őket az odaérkezők szabadították ki a roncsból. Tovább olvasom