Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Reményfutam az útért

A minisztérium „tervtérképén" szerepel, a középtávú közlekedésfejlesztési projektek között viszont nincs nyoma a csongrádi elkerülő útnak. Bedő Tamás polgármester interpellált az ügyben, és azt mondta, dolgoznak rajta, hogy mihamarabb megindulhasson a beruházás, amelyhez már jogerős építési engedély is van.
Építési engedély már van, pénz még nincs a csongrádi elkerülőre, ami innen, a város déli végéből indulna Fotó: Bíró Dániel
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján közétett tervtérképen ott szerepel a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakasza. A középtávú közlekedésfejlesztési projektek között viszont nincs. Mivel az utóbbi lista legtöbb eleménél a munkakezdést 2010-ig határozták meg, a csongrádi beruházás mellőzése azt jelenti, hogy a kormány a 2010 és 2013 közötti időszakra tolná át a megvalósítást. Ettől tartva Bedő Tamás polgármester interpellált a parlamentben a tárca vezetőjéhez. A miniszter válaszában az ígérte, hogy az indítandó projektek közé emelik a csongrádi elkerülő út építését, vagyis még ebben a kormányzati ciklusban elkészül a várost tehermentesítő útszakasz.

– Szentesi kollégámmal, Szirbik Imrével együtt azon vagyunk, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a munkák – nyilatkozta a csongrádi polgármester.

A városvezetésen nem múlik az építkezés, hiszen október 25. óta jogerős építési engedéllyel rendelkezik a település. Bedő Tamás hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy ne csak a várost elkerülő út épüljön meg, hanem az eddigi felújításokból kimaradt szakaszok is új burkolatot kapjanak. Így szükség lenne a 451-es Szentes és Csongrád közötti részének, illetve Bács-Kiskun megyei szakaszának felújítására. Mindezekkel együtt a teljes beruházás 5,5 milliárd forintba kerülne, amit az állam és az unió társfinanszírozásban áll.

Ha eredményre vezetne a csongrádi-szentesi lobbi, és a források is rendelkezésre állnának, akár a jövő év első felében megkezdődhetnének a munkák előkészületei: a kisajátítás, a lőszermentesítés és az esetleges régészeti feltárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az utat – aztán úgy maradt

A helyi döntéshozókon múlik, mikor újítják fel a csongrádi Mol töltőállomás mellett húzódó, egy éve… Tovább olvasom