Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Rendőrök tartanak KRESZ-órákat a csongrádi iskolákban - mi is tanultunk újat

Rendőrök tartanak KRESZ-órákat a csongrádi iskolákban - mi is tanultunk újat
Csongrádon szinte mindenki közlekedik kerékpárral. Egyáltalán nem mindegy, hogy aki ráül, ismeri-e a szabályokat. A Csongrádi Rendőrkapitányságon úgy gondolták, jobb, ha minden gyereknek személyesen mondják el, miért fontos a KRESZ-tudás.
– Ha a térségben baleset történik, a kollégáimat vagy engem hívnak ki – beszélt a munkájáról kedden a csongrádi piroskavárosi általános iskolában Májer Bence baleseti helyszínelő. – Néha csúnya dolgokat látunk, azt szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb ilyen eset történjen.

Rendhagyó oktatássorozatba fogtak a Csongrádi Rendőrkapitányságon. A város minden általános iskolájában, minden egyes osztályban tartanak baleset-megelőzési órát. Ezt egy olyan településen, mint Csongrád, ahol óvodáskortól kezdve fő közlekedési eszköz a kerékpár, nem szabad félvállról venni. Azt kell legfőképpen megértetni a gyerekekkel, magyarázta Veres Zoltán alezredes, hogy nem a rendőr kedvéért kell szabályosnak lenni. – Hanem azért, hogy ne sérüljenek meg, mert ez az ő érdekük – érvelt. Szóba került például az autósok által legszívesebben elkerült Zsinór utcai kereszteződés, ahol a bringás már csak akkor látszik, ha az autó orra a kerékpárúton van.

A hetedikesek szerencsére teljesen képben voltak. Kiderült, hogy az egész osztály kerékpárral jár iskolába, szinte mindenki önállóan, kíséret nélkül közlekedik a városban. A rendhagyó tanítási órával a felnőttek is jól jártak. Lapunk munkatársát – pedig megszállott kerékpáros – néhány apróságban simán leiskolázták. Tudták például, hogy az új szabályok szerint már akár a testünkön is viselhetjük a lámpát, nem muszáj azt a bringára rögzíteni. A lényeg, hogy az utat világítsa meg, és 150 méterről látható legyen.

Bevalljuk: eddig azt sem tudtuk, hogy ott, ahol belátható távolságon belül nincs zebra, a legközelebbi kereszteződésnél szabad csak átgyalogolni a túloldalra. A rendőr kérdéseire Urbaniczki Balázs mindig tudta a hibátlan választ. – Édesapám kamionos, én is nagyon komolyan készülök a kismotorvizsgára, rengeteg videót néztem a szabályokkal kapcsolatban – árulta el. Hasonlóan képben van az osztálytársa, Gácsi Tamás. – Már kiskoromtól kérdezgettem a szüleimet, mi mit jelent, mire kell figyelni, igyekeztem mindent megjegyezni – hallottuk.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos tüzek a csongrádi bányatavaknál

Titokzatos tüzek a csongrádi bányatavaknál
A napokban tartott testületi ülésen is szó esett arról Csongrádon, hogy valami nincs rendben a bányatavaknál, rendszeresen kigyullad a rét. Tovább olvasom