Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Roma–cigány csongrádi tandem

Az alsóváros infrastrukturális fejlesztése áll az új csongrádi cigány kisebbségi önkormányzat programjának első helyén. Podhorecz Ilona személyében először van női tagja a testületnek.
Podhorecz Ilona alapítványt hozna létre a romák környezetének javítása érdekében. Fotó: Bíró Dániel
Habár két szervezet, a Magyar Cigány Fórum és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) is jutatott be képviselőket az újonnan megválasztott csongrádi cigány kisebbségi önkormányzatba, a felek között teljes az egyetértés a célokat illetően. Seres Antal, a grémium új elnöke lapunknak elmondta: mind az öten abban érdekeltek, hogy a település eddig mostohán kezelt városrésze, az alsóváros mielőbb fejlődésnek induljon, és kiépüljön a csapadékvíz-elvezető rendszer. Ez a legfőbb eleme programjuknak. Emellett a fiatalok felzárkóztatásához, képzéséhez, illetve az álláskereső romák közmunkaprogramokban való részvételéhez kívánnak segítséget nyújtani.

A kisebbségi önkormányzat nem tervez cigánybált, de a megyében élő roma gyerekeknek szívesen szerveznének találkozót Csongrádon. A város költségvetéséből nekik jutatott összegből sportversenyeket, mikulás és karácsonyi ünnepségeket rendeznének a gyerekeknek, de szánnának pénzt üdültetésre és pályázatírásra is.

Podhorecz Ilona, a testület RPA-s alelnöke hozzátette, alapítványt hoznak létre a romák környezetének javítása érdekében. A felajánlásokból a Zöldfa utcai telepet és az alsóvárost fejlesztenék, csinosítanák. A szociális munkásként főiskolát végzett Podhorecz Ilona szerint civil kezdeményezéssel hamarabb orvosolhatók azok a gondok, amikre eddig nem koncentrált a városvezetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jött be a hátha-költségvetés

Leghamarabb 2008-ban nyithatja meg újból kapuit a csongrádi ifjúsági ház. A felújításra 75 millió… Tovább olvasom