Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Segítség a termelőknek

A nehézségek ellenére lehet jövője a pritamin termesztésének – véli Forgó Henrik csanyteleki polgármester. Ehhez nyújt segítséget a Leader-program, amely településenként nyolc termelőt fogna össze, személyenként egymillió forintos szolgáltatást nyújtva a minőségügyi rendszerben történő termelés kialakításához.
Inkább beszántották és kidobták a termésük jó részét a mindszenti pritaminosok, minthogy szerintük nevetséges áron, kilónként 20 forintért odaadták volna a paprikájukat. Az elkeseredett termelők drasztikus lépéséről néhány héttel ezelőtt számoltunk be. Akkor a termelők azt is megemlítették, a nehézségek ellenére sem hagynak fel a pritaminozással, és lehet, hogy a jövőben egy uniós program keretében gazdálkodnak majd. Megjegyezték: az induláshoz tőke kell, viszont a palánták értékesítéséről nem nekik kellene gondoskodniuk.

Nemcsak ezt a segítséget kapnák a Leader-program keretében a termesztők – tudtuk meg Forgó Henrik csanyteleki polgármestertől, aki a mindszenti cikk hatására kereste meg szerkesztőségünket. Elmondta: minőségügyi mérnökként vallja, a mezőgazdaságban is minőségügyi rendszer mentén kell termelni, azt, amire igény van. Ráadásul olyan mennyiségben, hogy az áruházláncok, illetve a későbbiekben a feldolgozók közvetlen beszállító partnere lehessen a termelők által alapított konzorcium. A pritaminra is lenne igény, de mire eljut a feldolgozóig, sok lesz az árrés rajta, illetve a kereskedő szeszély alakítja a napi felvásárlási árat. A PritavitCa Leader-program lényege: közvetlenül az áruházláncnak, a termelés teljes folyamatában ellenőrzött, végtermék-bizonylatolt árut termelni.

Ehhez keresik egy termelői közösség alapító tagjait. Később ez a kis csoport – ami kezdetben településenként nyolc termelőt fogna össze – egy konzorciumot hozhat létre, s a pályázat leteltével, két év után önállóan működnének.

A pályázat résztvevői külön-külön egymillió forintos szolgáltatást kapnának, ami az ingyenpalántákat is magában foglalja. A 400 négyszögöl területhez szükséges palánta ára egy évben több mint 100 ezer forintba kerül. A tervek szerint Csanyteleken épülne fel egy előfeldolgozó-üzem, amely azon túl, hogy fogadná a programban részt vevő környékbeli tíz település termelőinek az áruját, munkahelyet is teremtene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélessávú premier Tömörkényen

Tömörkényen már működik az a szélessávú telekommunikációs hálózat, amelynek megépítésére 246 millió… Tovább olvasom