Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Segítséget várnak a csongrádi gyermekoltalmazók

Nem folytatódhat az értelmileg akadályozott csongrádi fiatalok nappali ellátása, ha a délelőtti foglalkozásokat szervező Gyolcs Egyesület nem kap segítséget. A civil szervezet tavaly 418 ezer forintot nyert a program működtetésére. Idén félmillió forintra lenne szükségük ahhoz, hogy folytatódhasson a sérült felnőttek készség- és képességfejlesztése.
Kilenc hónapon keresztül heti négy alkalommal járhattak a fiatalok a Gyolcs foglalkozásaira – a folytatásra is lenne igény. Fotó: DV
Mivel Csongrád lélekszáma bőven húszezer alatt van, a városnak nem kötelező nappali ellátást nyújtani értelmileg akadályozott fiatalok számára. Ugyanakkor bőven akad olyan család, ahol lenne igény a gondozásra. A probléma megoldása érdekében a 1994-ben alapított Gyermekoltalmazó Családok Egyesülete (Gyolcs) tavaly pályázatot nyújtott be az unió ifjúsági és csoportos kezdeményezéseket segítő programja keretében, és nyert is 418 ezer forint támogatást.

Az érintett szülők tehermentesítését, valamint a résztvevők készség- és képességfejlesztését, illetve szocializálódását célzó foglalkozásokra kilenc hónapon keresztül heti négy alkalommal járhattak a fiatalok – és nem csak a Gyolcshoz tartozó családok gyermekei. A foglalkozásokon három hozzáértő szakember segédkezett, őket az egyesület foglalkoztatta négy órában – egészen szerdáig, hiszen teljesen kiürült a szervezet kasszája.

Német Lászlóné, a Gyolcs elnöke érdeklődésünkre elmondta, nehezítette a gazdálkodásukat, hogy szinte minden költségüket meg kellett előlegezni, a Nemzeti Civil Alapprogramtól (NCA) várt támogatásnak pedig csupán 40 százalékát ítélte meg nekik a testület. Hozzátette: éves szinten félmillió forint elegendő lenne ahhoz, hogy szeptembertől folytathassák a foglalkozásokat, de jelenleg remény is kevés van arra, hogy megkapják, hiszen az uniónál már nem próbálkozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vargabetű vár a szemétszállításra

Hat kilométer helyett harmincat tesz majd meg oda-vissza az a kukásautó, amely a csongrádiak,… Tovább olvasom