Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Senki sem áldoz az Öregvár utcai ház renoválására

Akár több millió forintra is büntetheti az örökségvédelmi hivatal egy védett csongrádi ház tulajdonosait, amiért nem állítják helyre ingatlanukat. Bár az Öregvár utcai ház osztatlan közös tulajdon, az érintettek – egyetlen kivétellel – vitatják, hogy a kényszerítő intézkedés rájuk is érvényes lenne: az összes tulajdonrésszel rendelkező rokon lemondott jogáról a jelenlegi lakó javára.
faragó István nem tud áldozni házának helyreállítására. Fotó: Tésik Attila
– Egy fillérem sincs rá – szögezi le Faragó István, amikor a bírságról esik szó. A csongrádi férfi rokonaival együtt örökölte a kis Öregvár utcai házat, beköltözött, de a felújításra nem tellett, ezért néhány évvel ezelőtt beszakadt a védettséget élvező halászház teteje. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2003-ban kötelezte az ingatlan tulajdonosait a veszélyes állapot megszüntetésére. A határozat kézhezvétele után az érintettek fellebbeztek, de a Fővárosi Bíróság 2005. május 4-én kelt ítéletében jogerőre emelte az örökségvédelem döntését. A hozzáértők szerint több mint tízmillió forintba kerülne a megrongálódott épület helyreállítása – az előírásoknak megfelelően –, ennek az összegnek azonban még a töredékét sem tudják előteremteni az osztatlan közös tulajdon birtokosai. A szakértői vizsgálatra sem telik nekik.

Ajándékozási szerződés

– Testvéreimmel együtt írtunk alá egy ajándékozási szerződést arról, hogy István bátyánk javára lemondunk tulajdonjogunkról, a változtatás azonban nem került be a nyilvántartásba, így a mai napig kapjuk az üggyel kapcsolatos leveleket, felszólításokat, holott mi úgy gondoljunk, nekünk már semmi közünk ehhez a történethez – mondta lapunknak Kádárné Faragó Franciska, az öt résztulajdonos egyike.

Ugyanez a véleménye Varga Dudás Józsefnének, aki az Öregvár utca 33/A-ban lakik, azaz közvetlen szomszédja az Öregvár utca 33. szám alatt élő Faragó Istvánnak. – Nem értem, miért kell engem is bírsággal fenyegetni, hiszen Faragó István az öreg ház egyedüli használója, ezt nyilatkozatban is elismerte. Számomra rejtély, miért egy helyrajzi számon szerepel az enyém és az ő ingatlana, hiszen 1967 óta kerítés választja el a két telket, és hiába kértük, a földhivatal nem hajlandó telekkönyvileg szétírni a két területet – sopánkodott az idős asszony. Az özvegy már a csongrádi polgármesterrel is beszélt, hátha a városnak szüksége lenne a védelem alatt álló házra, de az önkormányzatnak nincs szándékában megvenni a nádtetős romot.

Városházi információk

A városházától kapott információk szerint azért nem lehet megosztani az egy helyrajzi számon szereplő portát, mert védett területen fekszik, továbbá a műszaki feltételek sincsenek meg ahhoz, hogy a kerítéssel elválasztott ingatlanokat szétírják.
– Tízezertől huszonötmillió forintig terjedhet ebben az esetben a bírság – tudtuk meg az örökségvédelmi hivatal illetékesétől. Az összeg meghatározásánál a törvény szabad kezet ad a hatóságnak, de leginkább az épület értékétől függ a bírság mértéke. A pénzbüntetés kiszabásánál figyelembe veszik, hogy a kényszerítő intézkedés célja a helyreállítás, nem pedig a hivatal bevételeinek növelése. Amennyiben a tulajdonosok nem fizetik ki a bírságot, és a rekonstrukciós munkálatokat sem kezdik meg, akár kéthetente újabb büntetés róható ki rájuk, nem teljesítés esetén pedig az adóhivatalhoz kerül a kikényszerítő bírság behajtása.

Nincs rá pénz

– Erre nekünk nincs pénzünk, de ezért bennünket ne hurcoljanak meg – mondta elkeseredetten Kádárné Faragó Franciska. A lapunk által megkérdezett többi tulajdonos sincs abban az anyagi helyzetben, hogy a helyreállítás költségeit magára vállalja, sőt a bírságokat sem tudják kifizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Síp-iskolába költözött a Múzsa

Az új tanévet a csongrádi Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a csongrádi Síp-iskola Dob utcai… Tovább olvasom