Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Sorompót kapott a büdzsé

Csongrád - Nem adott szabad utat a 2009-es költségvetés további előkészítésének a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén. A legtöbb hozzászóló szerint ennél jobb büdzsétervezet nem készülhetett volna, a megvalósítás terén viszont kétségek merültek fel. A képviselői tiszteletdíjak csökkentése ügyében frakcióvezetői egyeztetés következhet.
Bár az anyag véglegesítését is javasolták, Csongrád kulturális és közművelődési koncepcióját végül csak első olvasatként fogadta el a képviselő-testület idei első rendes ülésén. Murányi László azt kérte, hogy kerüljön be a dokumentumba egy szoborpark létrehozása, amit a Fő utcai egykori gőzfürdő előkertjében alakítanának ki. Tarr Ágnes arra hívta föl a figyelmet, hogy néhány elképzelés megvalósítása finoman szólva is kétséges a város jelenlegi helyzetében. Példaként említette, hogy 2010-től évi egy köztéri alkotás felállítását tervezi az önkormányzat.

A 2009-es költségvetésről szóló vitát Bedő Tamás polgármester azzal vezette föl, hogy a lapunkban megjelent írásra reagált. Elmondta, jóllehet kevesebb városi forrás jut idén a közmunkára, ez csupán az állami finanszírozás megváltozása miatt alakul így, valójában jóval többen vehetnek majd részt a közmunkaprogramban, mint tavaly. A polgármester kiemelte azt is, hogy helyi gazdaságélénkítésre több mint 30 millió forintot különítenének el. Bedő szerint az is derűlátásra ad okot, hogy a büdzsé 39 százaléka fejlesztésekre menne el, és az is, hogy sportegyesületek támogatására több jut majd, mint 2008-ban.

Ternai László nem akart ünneprontó lenni, de megjegyezte, hogy a sporttámogatás keretösszege csökken, s hiába a sporttelep üzemeltetésén spórolna a város, mivel a sportorvosi vizsgálatok költségeit átvállalta az önkormányzat, az egyesületeknek szánt keret igenis csökkeni fog, nagyjából 19 millió forintra. Kurucz Ferenc azt mondta, jobb költségvetést ő sem tudott volna összeállítani, de a megvalósítással kapcsolatban vannak kétségei. Murányi László arra emlékeztette a városvezetést, hogy a büdzsé harmada hiteltörlesztésre megy el idén. Tarr Ágnes úgy érvelt, hogy a Csongrád előtt kínálkozó két út közül nem a stagnálást, hanem az előremenekülést, a hitelfelvétellel történő fejlesztést kell választani, még akkor is, ha ez bizonytalan. Kiss Péter utalt Kurucz Ferenc megszólalására, és azt javasolta, ha a másik oldal sem tudna jobbat, szavazzák meg a tervezetet. A polgármester a vita végén azt kérte, fogadják el első olvasatként az előterjesztést, hogy folytathassa az előkészítő munkát, de a többség úgy határozott, hogy nem ad felhatalmazást Bedő Tamásnak erre a munkára, így a most elhangzott javaslatok nem épülnek be a februári tervezetbe.

A tiszteletdíjakról még egyeztetnek

Nagypál Sándor azt javasolta, hogy Bedő Tamás országgyűlési képviselőként indítványozza, hogy a választott képviselők, így a polgármester tiszteletdíját is szüntessék meg, s akkor Csongrádon is megoldott lenne a hiánykérdés. Havasi Jánosné a frakcióvezetőket kérte, hogy állítsanak össze egy javaslatot ezzel kapcsolatban. A polgármester emlékeztetett, hogy egyszer már, laptopvásárlás miatt csökkentették a képviselők tiszteletdíját (a készülékeket részletre vásárolták a városatyák, a havi részletet levonják a tiszteletdíjukból – a szerk.).

Olvasóink írták

 • 4. Sziti 2009. február 01. 20:39
  „Az intelpellációk megint árkokról, bokrokról, kátyúkról, izzókról szóltak miközben a városgondnokságot megszorítják. Mikor intelpellációra kerül sor a képviselők ís lakosok lesznek.
  Elfelejtik, hogy a városgondnokságnak nem adnak pénzt csak feladatot.”
 • 3. keletaru 2009. február 01. 12:30
  „Szoborpark ? Miiiiiiii ? Ja ja ja ....... " (a készülékeket részletre vásárolták a városatyák, a havi részletet levonják a tiszteletdíjukból - a szerk.) " Amit a adó fizetők pénzéből vinansziroztak , így lenne teljes a megjegyzés . ( szerintem ) S megint látszik a hatékony munka , úgy ahogy írod szemlelodo . Tényleg ésszerű hitel hitel hitelhátára , azt is majd nekünk kell kifizetni , de miből . Mikor már müködő ipar sincs itt , tehát bevétel sincs . Akkor miből fizetjük vissza , állami normatívából ? Értem én " kibicnek semmi sem drága " .. Megint egy felelőségnélküli mutatvány .Bizottságosdi , képviselősdi ....szégyen ,plecsni lové oklevél végkielégítés jutalom az " jár " . Üdv Kuci
  Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni .”
 • 2. KovácsPistike 2009. február 01. 09:54
  „Az ország költségvetését is többször megszavazták (az ország érdekében!), még sem ér semmit!”
 • 1. szemlelodo 2009. február 01. 09:33
  „Az előállt helyzettől függetlenül,biztos vagyok benne ,hogy a Polgármester a törvény által előirt határidőre és módon befogja terjeszteni a költségvetési rendelettervezetet,és ahogy az elmúlt évek tapasztalata mutatta egy kis látszat huza-vona után e Testület el is fogja fogadni.
  Nagyon téved az Aki azt hiszi,hogy a város költségvetésének beterjesztését a Képviselő-testület felhatalmazása szabja meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önmérséklet helyett teszetoszaság Csongrádon

Csongrád - Vincze László a csongrádi képviselő-testület teszetoszaságával magyarázza, hogy a… Tovább olvasom