Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sötét kép a csongrádi intézményekről

Ellenszavazat nélkül fogadta el a csongrádi képviselő-testület a város új sportkoncepcióját. A tegnapi ülés másik két, nagy vitát kiváltó témája a panelfelújítási program helyi előkészítése és a városi intézmények pénzügyi helyzete volt.
Az állam szerepvállalását firtatta Ternai László, amikor Csongrád új sportkoncepcióját a választott grémium elé tárta. A sportbizottság elnöke hangsúlyozta, nem a szándék hiányzik a helyi sportélet fellendítéséhez és a működés biztosításához, hanem a központi fedezet. Fábián György kiemelte, mindinkább szüksége van a városnak megszállott testnevelőkre, dr. Glauber Eszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy sportorvoshiány fenyegeti a települést, s ez ellen sürgősen tenni kell. A koncepció elfogadása után nyolc új munkahely létrehozásáról döntött a testület. Részben októbertől, részben novembertől létszámbővítésre nyílik lehetőség a kistérségi társulásnál, a hulladékgazdálkodási munkaszervezetnél, és a gyermekek átmenetei otthonánál, de a városi büdzsét csak az utóbbi érinti.

Több képviselő is kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az új panelház-felújítási program elérhetővé válik-e a csongrádiak számára. Tarr Ágnes szerint a húszmilliós önkormányzati keret, amelyet erre a célra elkülönítenek, oly csekély, hogy egy tízemeletes épület rendbehozatalára is alig elég, holott a településen több mint 1200 háztartás lehet érintett a témában. A jobboldali politikus szerint vizsgálni kellene, van-e egyáltalán olyan társasház a városban, amelynek nincs köztartozása, hiszen adós lakóközösség nem vehet részt a pályázaton.

Mindemelett rávilágított, a lakóknak az előfinanszírozás terhét is fel kellene vállalniuk, ha belevágnak a korszerűsítésbe. Bedő Tamás erre reagálva leszögezte, a programhoz tartozik kedvezményes hitelkonstrukció, illetve a szociálisan rászorulók kamatterheit az állam átvállalja. A polgármesteri kiegészítés után a képviselők hozzájárultak a programban való részvételhez.

Bár sötét képet fest a tájékoztató, pályázati források segítségével javulhat a helyzet – vezette föl az intézmények augusztusi költségvetési mérlegéről készült beszámolót Bedő Tamás. A hozzászólókat ez nem nyugtatta meg. Több ellenzéki oldalon ülő városatya úgy értékelt, hogy sírni lehet azon, milyen lerongyolódott állapotban van több intézmény költségvetése, és ez – elsősorban az iskoláknál – hat a szakmai munkára is. Havasi Jánosné annyit tett hozzá, nem ártana megvizsgálni egyes intézmények gazdálkodását, mivel szerinte vezetői hibák is okozhatták a nyár végén jelentkezett kiadási többletet. A tájékoztatót végül elfogadta a testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanker tarolt a 451-esen Csongrádnál

Egy üzemanyag-szállító kamion tegnap beleszaladt egy álló kocsisorba Csongrád határában, a 451-es… Tovább olvasom