Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Strandfürdőfejlesztés csongrádi módra

Egymilliárd forintba kerülne, ha megvalósítanák azt a tanulmányt, amely a csongrádi Dob utcai gyógyfürdő és strand fejlesztését vázolja föl. A dolgozat készítői szerint az ötvenes években épült főbejárat jobb és bal oldalán lévő épületek alkalmatlanok a jövőbeli célok megvalósítására. A létesítményt gyógyászati szárnnyal bővítenék, új öltözők és fedett medencék épülnének. A strandfejlesztésről tíz éve folyik a vita.
A szakemberek szerint előbb bontani kellene a fürdőben ahhoz, hogy építeni lehessen. Fotó: Bíró Dániel
A csongrádi nagymedence felújításával kapcsolatos képviselő-testületi vitában ismét napirendre került a Dob utcai strandfürdő fejlesztésének témája. Erről lassan tíz éve folyik a polémia a Tisza-parti városban, azonban a szócsatákon, illetve a rendre visszatérő ötletparádén még nem jutottak túl a döntéshozók. A most elkészült tanulmány – amely várhatóan áprilisban kerül a városatyák elé – megvalósítható jövőképet vázol föl a csongrádiak számára, de ettől függetlenül korántsem biztos, hogy nem ott végzi, ahol a korábban született dolgozatok.

Az előző kormányzati ciklusban készült egy részletes tervdokumentáció. Az akkori választott grémium minden elképzelésének teret engedtek a tervezők – lett is belőle egy ötmilliárdos költségűre becsült beruházási koncepció, amely egyaránt meg akart felelni gyógyászati, szabadidős és sportcéloknak, de a biztosítékot a testületben valójában az ütötte ki, hogy a strandfürdővel határos Erzsébet utcai telkek egy részét ki kellett volna sajátítani a terv kivitelezéséhez, ugyanis ott épültek volna a komplexum kiszolgálólétesítményei. A 2001-es visszakozz után még egyszer nekifutott a városvezetés a fürdőfejlesztésnek, de 2003-ban és később sem sikerült pályázati forrást nyerni az engedélyes tervek elkészítésére.

Nem lesz állandó autóskemping

Csupán egy alkalommal kívánnak ötven lakókocsinak helyet biztosítani a csongrádi strandon, azaz hosszú távon, szezonálisan nem terveznek autóskempinget a Dob utcában – tudtuk meg, miután 95 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze környékbeliek a lapunkban beharangozott szolgáltatásbővítés megakadályozása érdekében. Az érdekeltek a polgármester jelenlétében tárgyalták meg a vitás kérdést, és kiderült, rosszul értelmezték az Idegenforgalmi Kft. ügyvezetőjének szavait: csak májusban lesz találkozó, nyáron az eddigi szisztéma szerint fogad – maximum öt lakókocsit – a strandfürdő.

A napokban véglegesített döntés-előkészítő tanulmány egyelőre nem került pénzbe Csongrádnak, a tervező Opál mérnöki irodának – amely a nagymedence felújítási változatait is készítette – csak akkor kell fizetni mintegy félmillió forintot, ha nem ők lesznek a tervpályázat győztesei.
A dokumentum írói úgy fogalmaznak: a kistérség igényeit kielégítő létesítmények – így egy fedett huszonöt méteres és egy fedett tanmedence, valamint a hozzájuk kapcsolódó öltöző- és kiszolgálóblokk – csak a Dob utcai fronton valósíthatók meg, az ötvenes években felhúzott főbejárattól jobbra és balra található lapos tetős épületek viszont átépítésre, funkcióváltásra nem alkalmasak. A szükséges új gyó-
gyászati szárnyat a gyógyfürdő Fő utca felőli oldalára képzelték a tanulmány készítői. Mindennek megvalósítása a járulékos munkákkal együtt hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülne, de a kivitelezést ütemezni lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes gyerekcsíny

Feltehetőleg gyerekek gyújtottak tüzet hétfőn Csongrád határában: egy négyhektárnyi füves-nádas… Tovább olvasom