Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Százezrekre büntették Zsámárékat fiuk haláláért

Százezrekre büntették Zsámárékat fiuk haláláért
320 ezer forintra büntették a tavalyi csongrád-bokrosi üzemi balesetben elhunyt Zsámár Dávid szüleit, mert ők voltak fiuk munkáltatói. A család el akarja érni, hogy mások felelősségét is vizsgálják a hatóságok.
A főbejáratnál tábla jelzi, hány nap telt el a legutóbbi üzemi baleset óta. Odabenn minden gépnél, ajtónál jól látható felirat figyelmeztet a veszélyekre. Vastag vonal jelzi a padlón, merre szabad közlekedni, hol lehet odamenni a géphez. Ezt látták az újságírók a Mars Magyarország csongrád-bokrosi állateledel-gyártó üzemében 2011 júniusában, amikor meghívták őket. A precizitás volt az első benyomása a tiszaföldvári Zsámár Jánosnak is, amikor családi bt.-jük tavaly ősszel ott kezdett dolgozni.

Egy fűtött meleg vízzel és termálvízzel közösen működő rendszer fölszerelésében vettek részt. Az édesapa 2014. november 18-án nem ment, betegség miatt lábra sem tudott állni.

Aznap reggel a bt. azt a feladatot kapta, hogy egy helyiségben a két fölfelé haladó vezeték egy-egy pillangószelepére hegesztett, körülbelül 30 centiméteres csőcsonkról indulva folytassa a hálózat kiépítését. Csöveket kellett összehegeszteni. Ez az egyik oldalon könnyen ment, de maradt egy felület, amelyet onnan nem ért el a bt. alkalmazottja, a 24 éves Zsámár Dávid. Bemászott a tágulási tartály, a csövek és a fal közé. Nagybátyja beadogatta neki, amit kellett. Az azért volt veszélyes hely, mert az egyik pillangószelep nyitókarja oda, a szűk helyre nyúlt be, 70 centi magasan, és a rendszer nyomás alatt volt. Vagy a fiatalember jobb lába, vagy a hegesztőapparát tömlője mozdította meg a kart, amely néhány fokra kinyílt. A csőből 86 fokos, 4 bar nyomású víz, forró gőz zúdult ki, összeégetve a fiút. Dávidot nagybátyja húzta ki a szűk helyről. Ruháit levették, elsősegélyben részesítették, mentőhelikopter vitte Budapestre. Hat nappal később belehalt sérüléseibe.

Figyelmeztetés, kegyeletből

Az esetről lapunk is beszámolt. Az első évfordulón az index.hu megírta, hol tart az eljárás. A munkavédelmi vizsgálat ugyanis a család számára kétségbeejtő eredményt hozott. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrző Osztálya ugyanis arra jutott, hogy a területen csak a bt. dolgozói tartózkodtak, a társaság pedig nem tudott fölmutatni az adott munka elvégzését részletező technológiai utasítást. A Zsámár Bt. szerint ezt a fővállalkozójuknak, a Mont Kft.-nek kellett volna elkészítenie. A kft. a szerződésük kiegészítő passzusára hivatkozott, amely szerint mégis a bt.-n kell keresni ezt a dokumentumot. A hatóság megállapította, ha e nélkül dolgozott a két ember, az a közvetlen munkáltató felelőssége. Az ilyen hiányosságért bírságot szoktak megállapítani. A kormányhivatal azonban – tekintettel arra, hogy a bt. tagjai az elhunyt szülei – csak figyelmeztető határozatot hozott. Zsámárék fellebbezést nyújtottak be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Az NGM új eljárásra utasította a kormányhivatalt: megszabta, hogy ilyen közvetlen, súlyos veszélyeztetésért ki kell róni a bírságot. Így a második határozat 320 ezer forintot rótt a szülőkre. Az újabb fellebbezést az NGM elutasította, a döntés jogerős. A család felülvizsgálati kérelmet adott be a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A papírok és a valóság

– Szeretnénk elérni, hogy vizsgálják meg, szabályosan szerelték-e föl a fiam előtt dolgozók a pillangószelepet, mert az nem normális, hogy kinyílt, az sem, hogy nyomás alatt álló hálózatot kellett szerelni. Ha hibásan szerelték föl, az nem csak vétlen érintésre, hanem egy túlnyomással járó üzemzavar esetén magától is kinyílhatott volna – mondja lapunknak Zsámár János. Nem fogadja el, hogy a technológiai leírást rajtuk követelik, mintha tényleg egy körülhatárolt feladatra szerződött alvállalkozók lennének. – A valóságban úgy volt, hogy a Mont Kft. megkért minket, segítsük ki, késésben voltak a munkával. Azt mondták, később is bevonnak más feladatoknál. Mi ott, az üzemben korábban egyszerre, egy helyen is dolgoztunk a kft. szerelőivel, együtt léptünk be, mentünk ki.
Zsámárék érvét erősíti, hogy a Mars Magyarország a vizsgálat idején úgy nyilatkozott, nem volt tudomása arról, hogy a Mont Kft. alvállalkozót is dolgoztat. Ez esetben a gyár felelőssége is a munka összehangolása. A Mont azt állította, hogy bár tényleg kiadta ezt a feladatot, adott hozzá anyagot, tervet, de az irányítás a bt. hatásköre lett volna. Kérdés, vajon mit lép a kft., ha a bt. emberei a veszélyre hivatkozva megtagadják a munkát. A munkavédelmi felügyelő egyebekben azt találta, a Mont is, a Mars is többé-kevésbé jól lepapírozta az egész munkát.

Nyomoz a rendőrség

A család szerint az a baj, hogy rögtön az eset után nem volt rendőrségi helyszínelés. Ám mivel a sérült élt, csak a mentőket és a munkavédelmet értesítette az üzem. Ez nem szabálytalan. Miután a fiatalember elhunyt, az ORFK eljárást indított. Most, a család feljelentése nyomán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával – tájékoztatott Szenti Szabolcs őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A család abban bízik, most más eredmény születik. Ha pedig a bíróság az ő javukra ítél, a munkaügyi vizsgálatot újra le kell folytatni – most már harmadszor.
Hogyan lehetett volna elkerülni?

Válasz, hallgatás

A MARS mindig teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, beleértve a rendőrséget, és minden kérésnek készséggel eleget tett. Mivel a nyomozás még folyamatban van, ezért a MARS jelenleg nem tud további információval szolgálni" – tájékoztatott az üggyel kapcsolatban a csongrád-bokrosi üzem. A Mont Kft. egyelőre nem reagált kérdésünkre.
Hogyan lehetett volna elkerülni? Majláth Mihály, a kormányhivatal vezető szakmai tanácsadója lapunk kérdésére azt mondja, egyáltalán nem lett volna szabad hozzáfogni a nyomás alatt álló hálózat továbbépítéséhez. Ilyen szűk helyen pedig tilos hegeszteni. Tehát a csőcsonkot leszedve, odakinn vagy műhelyben kellett volna elvégezni ennek a szakasznak az összerakását. A szelepeket pedig el kellett volna látnia – a Mont Kft.-nek vagy a Zsámár Bt.-nek – akaratlan kinyitás elleni védelemmel vagy olyan lezárt burkolattal, amilyet nem sokkal a baleset után föl is szereltek az üzemben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt várták a karácsonyt

Együtt várták a karácsonyt
Először rendezett a csongrádi művelődési központ gyermekkarácsonyt. Tovább olvasom