Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Szegedig is építene bicikliutat Csongrád

A szélrózsa minden irányába fejlesztené kerékpárút-hálózatát Csongrád: Szeged, a bal parti Nagyrét, az Öregszőlők és Tőserdő felé is új szakaszt terveznek uniós, hazai és városi forrásból. A polgármester szerint négy éven múlva Csanyteleket és az Öregszőlőket is biztonságosan el lehetne érni két keréken.
Fotó: Bíró Dániel
Habár a várost átszelő és a Tisza-gáton egészen Szentesig nyújtózó kerékpárútja már van Csongrádnak, a városvezetés további hálózatfejlesztést tervez ebben a parlamenti ciklusban. A bővítés mellett érvelők két dolgot hangsúlyoznak: az egyik a biztonságos kerékpáros közlekedés lehetőségének megteremtése, a másik pedig az úthálózat turisztikai vonzereje. Előbbi főként a Csongrádot Szegeddel összekötő főútvonal miatt fontos, Felgyőről ugyanis rengetegen járnak be a városba biciklivel. Ugyanakkor nemcsak a külföldiek, hanem a hazai turisták körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csillagtúrázás.

A városházi koncepció szerint a közelben az Öregszőlők felé lehetne folytatni a töltésre már felhúzott aszfaltcsíkot, illetve a Tisza bal partján, a nagyréti részen álló Ellés-monostor romkertjéhez is vezetne kerékpárút, ami a kirándulókat szolgálná ki. A legnagyobb falat a Csongrádot Szegeddel összekötő bicikliút lenne, ami megyénk Eurovelo-hálózatának egyik legfontosabb szakaszát jelentené. Ahhoz, hogy az észak-dél irányú folyosó teljessé váljon, jól illeszkedne a programba a Lakitelek-Tőserdőre vezető kerékpárút megépítése is.

– A terveket akkor is szeretnénk elkészíttetni, ha a megvalósítás egy része áttolódik a következő parlamenti ciklusra, pályázni ugyanis csak tervdokumentációval lehet – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint az előkészítés költségeit saját, illetve hazai forrásokból fedezni tudják, a kivitelezéshez pedig jól jönnek majd az uniós támogatási lehetőségek. Hozzátette: négy éven belül dél felé Csanytelekig, a másik irányba pedig az Öregszőlőkig épülhetne ki új szakasz, de Szeged felé is lendületet kaphat a beruházás, ha sikerül támogatókat szerezni hozzá.

– Egyre nagyobb az igény a bicikliútra – nyilatkozta lapunknak Újszászi Erika a kerékpárturizmus kapcsán. A helyi Tourinform-iroda vezetője szerint mind több helyre szeretnének két keréken eljutni a városba érkező turisták, akik sokszor magukkal hozzák biciklijüket is. Csongrádon egyelőre nagyobb gondot okoz az, hogy csak szerviz működik a településen, kerékpárkölcsönző nem, holott utóbbi máshol már felkapott szolgáltatásnak számít, és a Tisza-parton is lenne rá igény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülnének a csongrádi putriból

Noha Ferkovics Jakab nyáron egy összkomfortos bérlakáshoz jutott Csongrádon, nem oldódott meg a… Tovább olvasom