Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szemétdomb jelzi a megyehatárt

Szemétdombok fogadják a Csongrád megyébe érkezőket, ha a 451-es úton jönnek a déli országrészbe. Most éppen hűtőt, légkábelt és kartondobozokat lehet találni a dugig telt konténerek körül – de hagytak már itt varrógépet, porszívót, dögöt és piacra szánt nadrágokat is. A probléma nem új keletű, mégsem lel megoldást rá a fenntartó közútkezelő és a csongrádi közterület-felügyelet.
Nem túl épületes látvány fogadja azokat, akik a 451-es főúton érkeznek Csongrád megyébe: a megyehatárt követő első kamionparkolónál szeméthegyek tornyosulnak. A megállóhelyen kihelyezett konténerek hétről hétre megtelnek, körülöttük zsákokban és szerteszórva mindenütt hulladék és lom. Hétfőn hűtőszekrényt, légkábelt és kartonpapírt is lehetett látni a két kupac körül, de hagytak már a parkolóban varrógépet és porszívót is. Az áldatlan állapot miatt a csongrádi képviselők interpelláltak is a témában, de a probléma megoldása elmaradt.

Kurucz belga példája

A legutóbbi testületi ülésen is szóba került az út menti szeméthegy kérdése: Kurucz Ferenc elmondta, Belgiumban úgy oldják meg a problémát, hogy az embereket is érdekeltté teszik abban, hogy tetten érjék a szemetelőket. Ott – tudomása szerint – a kiszabott bírság 40 százalékát kapják meg azok a szemtanúk, akik dokumentálják a szabálysértést. Mint a polgármesteri hivatalnál tegnap megtudtuk, ennek bevezetésére egyelőre nincs lehetősége az önkormányzatnak. Csongrádra eddig nem érkezett feljelentés a 451-es út mentén szabálytalanul elhelyezett hulladék ügyében, holott alkalmanként akár 50 ezer forinttal lehetne büntetni a szemetelőket. Egy hűtő ottfelejtése – mivel veszélyes hulladéknak minősül – már vétség, ami még szabadságvesztéssel is büntethető. A szabálysértési eljárás kapcsán megtudtuk, hiába kutakodik a hivatal vagy a felügyelet a szemét eredetét illetően, még a fellelt bizonyíték birtokában is roppant nehéz alátámasztani, hogy valóban az tette ki a szemetet, akinek az otthonából származik.

Az utat fenntartó közútkezelő társaság kéthetente üríti a konténereket – olykor a környéken is összeszedik a szemetet – még sincs látszatja munkájuknak. Tavaly a csongrádi közterület-felügyelet is rendszeresen ellenőrizte a parkolót, és tapasztalataik szerint az út mentén hagyott hulladék túlnyomó része az átmenő forgalom eredménye. Ugyanakkor a felügyelet arról is értesítette a környéken élőket, hogy ezt a hulladékgyűjtő helyet ne vegyék igénybe, mert szabálysértési szankciókat von maga után. Felmerült ugyan a lehetőség, de nem lehet bevonni a szemétdomb eltüntetésébe a csongrádi Víz és Kommunális Kft. szemétszállító járműveit, mivel a konténerek ürítéséhez speciális gép szükséges.

Annak ellenére, hogy néha onnan visz tüzelőt, a parkolóhoz legközelebbi tanyán élő Percze Dezsőnét is zavarja a látvány. Olykor még hozzájuk is befújja a szél az út mellett kirakott szemetet. A nyugdíjas asszony azt mondja, nekik nincs mit odahordani, minden szemetüket elégetik, viszont figyelmes emberek fel is ruházkodhatnak onnan, tudniillik piaci árusok rendre itt pakolják ki az el nem adott portékáikat. Percze Dezsőné szeme láttára egyszer több tucat nejlonba csomagolt nadrágot zúdítottak az árokba.

– Járunk oda rendszeresen, de nem lehet elégszer menni, mert annyi ott a szemét. És nem csak az. A lomtól kezdve az elpusztult állatig mindent találtunk már ott – nyilatkozta lapunknak Kárász József. A megyei közútkezelő osztályvezetője szerint az sem megoldható, hogy olyan helyre tegyék a tárolóedényeket, ahonnan jobban szemmel lehet tartani a megállóhelyet. Azokat ugyanis parkolónál kell elhelyezni, márpedig a Csongrádra bevezető útszakaszon ez az egyetlen ilyen leállósáv.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves az iskola Csongrádon

A csongrádi Piroskavárosi Általános Iskolában ma kiállítás nyílik abból az alkalomból, hogy száz éve… Tovább olvasom