Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Szerdától él Csongrádon a cigarettastop

Csongrád - Szerdától lép életbe Csongrádon a közterületi dohányzást korlátozó rendelet, de a szabálytalankodók egy-két hónapos türelmi időt kapnak. A hivatalnak is időre van szüksége: a tiltó táblák – és elképzelhető, hogy a csikktartók is – csak később kerülnek ki a füstmentes terekre.
Még két napig szabadon füstölhetnek a csongrádiak a város közterein, de lassan meg kell szokniuk, bárhol nem gyújthatnak rá, mert megbüntethetik őket. Az önkormányzat decemberben határozott arról, hogy korlátozza a közterületi dohányzást. A vásárhelyi és szentesi példával ellentétben Csongrádon nemcsak a játszótereken vezetnek be szigort, hanem a leglátogatottabb zöldterületeken, így például a Nagyboldogasszony-templom körüli templomkertben, a Szentháromság téri, a Dózsa György téri és a Piroska János téri parkban, valamint a városháza udvarán. A köztemetőben és a fedett buszvárókban sem lehet majd bagózni, a város két piacterén, illetve a Körös-toroki homokfövenyen pedig csak a kijelölt helyen lehet majd dohányozni.

A rendelet megalkotásakor a vita középpontjában az állt: mennyire lesz betartatható a szabályozás? A kérdés még inkább jogos annak tükrében, hogy a tiltó táblák biztosan nem kerülnek ki időre a helyükre.

Még két napig szabadon füstölhetnek a csongrádiak a város közterein. Fotó: Tésik Attila
Még két napig szabadon füstölhetnek a csongrádiak a város közterein.
Fotó: Tésik Attila

– A napokban rendeltük meg a szöveges ismertető táblákat, azok legyártása és kihelyezése még néhány hétig eltart – mondta lapunknak Szubally Brúnó aljegyző. A hivatal nem szeretné túltáblázni a parkokat, de sok pénze nem is lesz rá, hiszen a KRESZ-táblák cseréjére, pótlására, forgalomtechnikai eszközök, s a dohányzást tiltó táblák beszerzésére összesen 1,25 millió forintot költhet a város idén. A buszvárók figyelmeztető matricákat kapnak. Az aljegyző úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha legalább a csikktartókat felszerelnék szerdáig. Büntetésre egyébként még nem kell számítani: a helyi hatóság türelmi időt hagy a szabálytalankodóknak – nyártól viszont szigort ígérnek Csongrádon.

Szentesen még nem büntettek

Szentesen 2008 júniusa óta nem lehet a játszótereken dohányozni. Tiltó táblákat ott sem szereltek még fel, de ebben szerepet játszhat az is, hogy a figyelmeztető eszközök rendre eltűnnek szolgálati helyükről. Tavaly decemberben azt mondták lapunknak a városházán, hogy a szentesi önkormányzat az év végéig hagyott türelmi időt. Pénteken rákérdeztünk, büntettek-e meg már valakit a füstrendelet miatt? Azt a választ kaptuk, hogy még nem volt rá példa.

Olvasóink írták

 • 14. Hidegen 2009. április 06. 21:53
  „Vizesmaci az álszentség Tőled sem áll távol...:D ;) Sziti, "Most miért a dohányzással kapcsolatos egésségkárosodással foglalkoznak?" most nem a Tiedével, hanem a nem dohányzók egészségkárosodásával foglalkoznak elsősorban. ;) :D”
 • 13. Hidegen 2009. április 06. 21:49
  „Azért teljesen tipikus ahogy a dohányosok terelik a szót mindenre, csak azzal ne kelljen szembesülniük hogy bizony az ő életükben az egyik legnagyobb rizikófaktor a dohányzás. Képviselői mentalitás és modern autók ide vagy oda...”
 • 12. Sziti 2009. április 05. 21:28
  „Az az érdekes, azzal nem foglalkoznak,hogy az emberek nem bírják megvenni a gyógyszerüket.
  Most miért a dohányzással kapcsolatos egésségkárosodással foglalkoznak?
  Sok ember azért hal meg mert az orvosi ellátás olyan amilyen.
  Somogyi dr. úr is inkább gyógyítana mintsem itt okos dolgokat kitalál a lakosság érdekében.
  A kátyúk stb. gondjait megoldanák nélküle is.
  Egyébként mint orvos szimpatikus de képviselőnek már nem annyira.”
 • 11. waterbear 2009. április 04. 20:08
  „Sziti nem ez a nagy durranás, hanem az ha tesznek valamit a közterületeken a levegő tisztaságáért, de egy cigarettánál egy modern autó is több ezerszeresen szennyezi a levegőt, az nem érdekes, mert nem látányos és a képviselő urak is azzal járnak...

  Álszent bagázs... kirakat politikusok.”
 • 10. Sziti 2009. április 04. 14:07
  „Leszoktatnak minket a cigiről hamarosan és nem lessz ilyen gondunk.”
 • 9. waterbear 2009. április 01. 13:42
  „Na, ezzel legalább meg lehet indokolni, hogy nagyjaink dolgoznak... csináltak valamit... ..@rból várat...

  Előbb utóbb jön a kijárási tilalom is...”
 • 8. keletaru 2009. április 01. 08:28
  „Nem az a baj dohányoznak , hanem még egyes képviselők is, meg mások is össze vissza lövöldözik a csikket a sportpályán . Inkább a szokással van baj ,hogy össze vissza eldobálják a "csikket" mindenhol ! Még akkor is ha hegyekben áll rajta . De hát mit várunk egy olyan helyen (településen), ahol közkútnál mossák az új autót ! Na az a nem semmi ! Üdv Kuci”
 • 7. Sziti 2009. március 31. 22:52
  „T. Hidegen
  Ezek szerint a dohányosok rád fújják a füstöt.
  Velem akarod elhitetni,hogy zavar téged az ha valaki akár melyik közterületen dohányzik?
  Nem tudom mióta dohányoznak már emberek de ekkora hisztéria még soha nem volt .
  Engem egyébként nem érint,de a hülyeségnek mindig ellene voltam.
  Más légszennyezés nem zavar véletlenül?”
 • 6. Hidegen 2009. március 31. 21:57
  „Kedves Sziti!
  Nagyon meglepett az alábbi hozzászólásod... " Esetleg ha van lehetőséged rá menj tőlük egy kicsivel távolabb." Na ne már! Menjen annyival távolabb a dohányos! Nem olyan sok hely ez ahonnan ki lesznek tiltva ... Nem kell hogy a "pofámba fújja a füstöt", elég ha a szél arra hozza... Olvastad a közterületek neveit? A közparkok, temmplomkert, buszváró és a JÁTSZÓTÉR! Melyikkel nem értesz egyet mond? Harminc évig én is dohányoztam különben...”
 • 5. Sziti 2009. március 31. 21:21
  „hank!
  Most komolyan mondom, hogy én már rég nem találkoztam olyan bagóssal aki a pofámba fújta volna a füstöt.
  Lehet, hogy te ilyen emberek közt vagy kénytelen élni, de őket sem ez a jogszabály fogja jobb belátásra bírni.
  Esetleg ha van lehetőséged rá menj tőlük egy kicsivel távolabb.”
 • 4. dragboyz 2009. március 31. 12:57
  „Ez akkor sem megoldás! Amiben kéne, abban semmit sem érnek a csongrádi képviselők! Ők is csak a sanyargatáshoz értenek! Mikor foglalkozik már végre valaki az emberek igazi problémáival? Miért kell eltartani ennyi korrupt, és szavahihetetlen ingyenélőt?”
 • 3. hank 2009. március 31. 09:04
  „Sziasztok!

  Szerintem ez jo otlet. Ha valaki nem akar fustos helyen, az ne legyen ott. Es annak kellene alkalmazkodni, aki fustoli a masikat.
  Ha uvolttetem a zenet otthon, mondhatom, hogy a sajat lakasom. Azonban masokat is zavarok vele, szoval nyilvan a megfelelo szerv (pl rendor) kijon es figyelmeztet. Lakok fel is jelenthetnek.

  Szoval kicsit lehetnek a dohanyosok tekintettel masokra. Nem utolso sorban bizonyitott, hogy a tudorak okozoja a dohanyzas. Ezzel meg penzt is sporolnak nekunk, mivel kevesebb rakos megbetegedes lesz valamikor a jovoben. Valahol el kell kezdeni!

  Hank”
 • 2. keletaru 2009. március 31. 08:50
  „Megint egy nagyot alkottak "drága" képviselőink . S lám már fejlődésnek is indult a település ettől a döntéstől ! Sportpályán meg az öltözőnél ott a csikk tartó ! Jó mi ?!”
 • 1. Sziti 2009. március 30. 20:38
  „Többségünknek nagyobb gondja is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmilliárd 14 utcára Csongrádon

Csongrád - Negyedmilliárdos útfelújítási program kezdődött Csongrádon. A város uniós és hazai… Tovább olvasom