Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Sztrájkol a tévé: felvesz, de nem ad le semmit

Csongrád - Minden eseményt rögzít, de egyelőre nem készít híradót és nem ad saját műsort a Csongrád Televízió, mert háromhavi számlával, több mint 2,5 millió forinttal tartozik neki a helyhatóság kft.-je. A 16 éve működő helyi tévé unikumnak számít: nem önkormányzati tulajdon, hanem magánvállalkozás.
„A városi televízió a magyar médiarendszer régi bűne; ezek Teddy-macik, amelyeket majdnem kivétel nélkül a polgármesterek brummogtatnak" – írta Majtényi László, korábbi adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület egykori elnöke a minap az Élet és Irodalomban, elemezve a magyar médiahelyzetet. Az általánosítás nem állja meg a helyét például Csongrádon, ahol 16 éve nem az önkormányzat alapított városi televíziót, hanem a mozgékony, több országos csatornának is bedolgozó Donka Ferenc. A közszolgálati műsorok készítésére szerződést kötött az önkormányzattal, ebben az is benne foglaltatik, hogy a tévé közvetíti a képviselő-testületi üléseket. Az egyik rendkívüli ülésről most nem tudósítottak. Majd minden eseményen forgat a stáb, de nem készít és nem ad műsort október 28. óta. A sztrájk oka, hogy a televízió három legutóbbi számláját nem fizette ki az önkormányzat által alapított cég, a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. 2,5 millió forintról van szó. Donka azt mondja, az ő méretükhöz képest ez elég ahhoz, hogy fönnakadást okozzon. Mihelyt a pénzt megkapják, leadják, amit felvettek. Donka biztos az igazában, és reméli, sikerül megegyezni – ezért nem örült, amikor megtudta, a helyzetről cikk készül.
[AD]
Donka Ferenc, a Csongrád Televízió tulajdonosa állandó munkahelyén: a kamera mögött.
Fotó: DM/DV

Nem örülhet a Városkép kft. ügyvezető igazgatója, Szabóné Csépe Erzsébet sem. Hiába hívtuk a megadott számon, nem vette föl a telefont, pedig hagytunk neki üzenetet a művelődési központban is hétfő délelőtt. Hajó Edina, az önkormányzat sajtóreferense azt mondja, a bevételek most sehová sem úgy érkeznek, ahogyan az várható lenne, ez országos tapasztalat, és a tévé igazán megtehetné, hogy most saját erőből működik egy kicsit. A sztrájk pedig szerződésszegésnek számít. Donka a saját erős működésről azt mondta, ő már a kifizetetlen számlák után is befizette az áfát, ami 500 ezer forint.

Kérdésünkre – nem merült-e fel a képviselő-testületben, hogy évi 8,5 millió forintért drága ez a közszolgálat a városnak – Kőrösi Tibor polgármester azt mondta, ez mindig szóba kerül. – Ám szó sincs arról, hogy az önkormányzat ki akarná éheztetni a tévét: időben átutaltunk a Városkép kft.-nek annyi pénzt, amennyire szükség van, de más bevételei nem úgy teljesültek, ahogy várta, ez a késlekedés oka – mondta a polgármester. Hozzátette: az éves támogatásból már így is faragtak, korábban 5–6 millióval többet kapott a televízió.

Olvasóink írták

 • 10. Hidegen 2011. december 14. 21:45
  „Azt a mindenit ennek a sok spórolós "polgártárs"-nak! De ha neki kellene ingyen dolgoznia akkor aztán jaj jaj! MIt kell irigykedni? Ki kell túrni onnan és a helyébe állni! Nem az a bátorság ha valaki a medencébe "hugyozik" (névtelenül jelen esetben), hanem ha valaki a rajtkőről teszi ezt...”
 • 9. Jozseff 2011. november 10. 16:06
  „Nagyon sok pénz ez szerintem ennek a pici városnak!
  Én például soha nem nézem és az ismerőseim sem szokták,de ahogy olvasgatok itt sem örvend nagy népszerűségnek.
  Nem kell félreérteni nem sajnálom tőlük ezt a rengeteg pénz csak azt sajnálom hogy ilyenekre költi el a város.”
 • 8. bonifac81 2011. november 10. 08:31
  „Alakul a helyzet, egy kicsit a múltat idézi bennem, amikor még zúgolódtunk a kábel tv 5-600 ft-os havidíjáért. Donkánál betelt a pohár, megszabadultak a kábelhálózattól, a fibernet 10-szeresére emelte a havidíjat. Arról már nem is beszél senki h h álltak az előfizetőkhöz... A rádiót már megszüntette az önkormányzat, most a tv következik. Mi jön utána? -az újság? Többe kerül mint a tv, lehet h hamarosan az is erre a sorsra jut?
  Lassan le lehet venni a Csongrád táblát is a város szélein, ha így haladunk, és csak azt emlegetjük, h régen mennyivel jobb volt....”
 • 7. keletaru 2011. november 09. 17:58
  „Nekünk van ilyen micsodánk is ? Üdv Kuci”
 • 6. Tomxy 2011. november 09. 12:32
  „Úgy látom, hogy ez egy folyamat része volt, mert már több hónapja a hétfői híradók is elmaradtak, finanszírozási okok miatt. Miért nem csinál(ják)ták például úgy, hogy a péntekit is megszüntették volna és csak szerdán maradt volna meg a híradó, mivel úgy sincs olyan sok hír, hogy heti egy híradó ne lenne elég, evvel a városnak is kevesebb lenne a kiadása.
  Ehhez kapcsolódóan érdekelne, hogy a Csongrád Rádióval mi a helyzet, mert arról is hallgat mindenki? Ha ott is a pénz a gond akkor miért nem csinálnak ott is csak napi egy-két órában helyi műsor blokkot?”
 • 5. kicsi59 2011. november 09. 12:18
  „.. én jól megvagyok a TV nélkül. Nekem a közszolgálatik sem hiányoznak. Olvassatok, fejtsetek rejtvényt, kártyázzatok, vegyétek elő a társas játékot. E nélkül a vacak műsorok nélkül is jól meg lehet lenni.”
 • 4. lforgo 2011. november 09. 11:39
  „Nekem is elég unszimpatikus a vezetése a TV-nek, két éve volt egy motoros baleset és egy idős bácsi feküdt vérben, én véletlenül arra jártam, szerencsére addigra már próbáltak rajta segíteni a környékbeliek, erre még a mentők előtt oda ért a tisztelt tv-s vállalkozó úr, megnézte, hogy vergődik még a bácsi, jó véres minden és egyből elkezdte kamerázni, nem az hogy megkérdezze, hogy tudna e valamit segíteni...”
 • 3. hlajos58 2011. november 09. 09:08
  „A "Híradót" idéző jelbe kellett volna tenni, nulla műsor, amit adtak a tisztelt tévések! Havi egymillióért tiszta pénzkidobáás!!!! A díszlet mint a ravatatalozó, a müsorvezetők beszédhibásak kész kataszrófa.
  Feri maradjona baleseti helyszínelésnél meg a trafipaxozásnál, a hiradót meg csinálja olyan aki ért hozzá!!!!”
 • 2. Szibilla33 2011. november 09. 08:22
  „Nagy a nézettsége biztos!
  számolgattam kicsit. 708 ezer/hó, havi 12 adás 59 ezer/db .
  A város jelenlegi helyzetében valóban luxusnak látom. Anno a kábeltévé eladásából gondolom jut még a "villa" fenntartására és bemondó asszony aranyaira is.
  Ők azok, akik nem hinném, hogy rászorulnak. Egyébként a többi csatornának amit eladnak híreket, abból is el lehet éldegélni, és nem kell még zsíros kenyeret enni.”
 • 1. kékfrankos 2011. november 09. 06:51
  „nem sugároz a városi tv? észre sem vettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozimenza nyílt, kabaré is lesz

Mozimenzát nyitott a csongrádi filmszínház új bérlője. Később a szerződésnek megfelelően vetítéseket is rendez, valamint humoros esteket. Tovább olvasom