Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Szűk esztendő vár Csongrádra jövőre is

Csongrád - Szűk esztendő következik Csongrádon a költségvetési koncepció szerint. Legalább ötödödével csökkentené a városvezetés a sport- és médiatámogatásokat, az intézményi felújítások elmaradhatnak, és elbocsátások is lehetnek.
A fürdő nagymedencéjét egy időre lezárnák, a városvezetői juttatások csökkentése viszont csak megfontolásra ajánlott.

Szorosra húzzák a nadrágszíjat Csongrádon 2009-ben – ez körvonalazódik a költségvetési koncepcióban, amiről pénteki ülésén tárgyal a képviselő-testület. Az biztos, hogy nem lesz zökkenőmentes a tervezet elfogadása, hiszen olyan javaslat is szerepel benne, ami ellen egyszer már tüntettek a városháza előtt: a fürdő nagymedencéjének szezonális lezárása megint napirendre kerül. Az előterjesztő polgármester szerint utóbbi intézkedés is azt a célt szolgálná, hogy a fejlesztések folytatása mellett a település működési hiánya jövőre ne haladja meg az 50 millió forintot.

A bevételi oldalon óvatos lépéseket tervez a városvezetés. Az önkormányzat nem lakás bérleményeinél 4,5 százalékkal emelkednének a díjak, a Körös-torok üdülőházaira kirótt épületadó 400-ról 500-ra, a tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adó pedig 180-ról 200 forintra nőne. A többi helyi adó nem változna.

Befürödhet a csongrádi önkormányzat, ha nem csökkenti kiadásait. A nagymedencét egy időre lezárhatják. Fotó: Tésik Attila
Befürödhet a csongrádi önkormányzat, ha nem csökkenti kiadásait.
A nagymedencét egy időre lezárhatják. Fotó: Tésik Attila

A kiadási tételeknél alig van tabu, de amit úgy kezel a városvezetés, az kiverheti a biztosítékot a lakosság körében. Ilyen például, hogy csupán megfontolásra ajánlja Bedő Tamás a képviselői, polgármesteri és alpolgármesteri illetmények 5-10 százalékos, illetve a városi cégek felügyelő bizottságaiban ülők tiszteletdíjának 10-15 százalékos csökkentését. Az a javaslat viszont nem feltételes, hogy a nem kötelező feladatokra negyedével kevesebb pénzt szánnának 2009-ben, mint idén. A sport, a média és egyéb támogatásokat legalább 20 százalékkal csökkentenék.

Elbocsátások is szóba jöhetnek Csongrád intézményeinél, de ennek mértéke még kidolgozásra vár. A település üzemeltetési feladatait ellátó városgondnokság önkormányzati támogatását 150 millió forintban maximalizálnák, ami 9 százalékkal kevesebb, mint az idei összeg. Az is a koncepció része, hogy intézményi felújításokra és vállalkozások élénkítésére nem képeznének alapot. A közalkalmazottak havi 2000 forintos étkezési juttatása megmaradna, de a város fizetőképességétől függően a kifizetés eltérhet a havi ütemezéstől.

A fürdő nagymedencéjének szezonális lezárása megint napirendre kerül a képviselő-testület ülésén Fotó: Tésik Attila
A fürdő nagymedencéjének szezonális lezárása megint napirendre
kerül a képviselő-testület ülésén. Fotó: Tésik Attila

Lázár javaslata drasztikusabb

Bedő Tamás csongrádi polgármester a városvezetők és a felügyelőbizottsági tagok juttatásainak csökkentése kapcsán elmondta, ő mindkét esetben a maximális – vagyis a 10, illetve 15 százalékos – megvonást támogatja. Vásárhely első embere, Lázár Jánosennél sokkal drasztikusabb javaslattal állt elő november elején: 100 százalékos csökkentést tart indokoltnak az általa vezetett közgyűlésben. Lázár felvetéséről a mai rendkívüli ülésen egyeztetnek a képviselők, arról pedig már szavazni is fognak, hogy a bizottsági tagságért és elnökségét járjon-e tiszteletdíj a jövőben.

Olvasóink írták

 • 2. szemlelodo 2008. november 29. 08:26
  „A Délvilág szombati számából értesülök,hogy Csongrád már ismét jóváhagyott költségvetési koncepció nélkül fut neki a következő gazdasági évnek. A jelenség nem először fordul elő. Ennek a szomorú ténynek sok összetevője van. A leglényegesebb hogy a Hivatal nem egyeztet kellő mértékben a Képviselő-testület frakció vezetőivel,tagjaival.
  A legnagyobb gondot abban látom,hogy a pénzügyszakmai impotencia magasiskolája valósul meg a Hivatalvezető és a főpénzügyér részéről.
  A testületnek már évekkel ezelőtt el kellett volna gondolkozni,hogy hogyan szabaduljon meg az ilyen színvonalú munkát végző vezetőbeosztású dolgozóktól.
  Remélem,hogy a Kistérségre vonatkozó koncepció sem kerül elfogadásra,mert ezt az előterjesztést is ugyanazon kettő személy fabrikálta össze.”
 • 1. keletaru 2008. november 27. 20:53
  „Itt az eredménye a rendszer váltás utáni megfeszített munkának . Mellesleg az összes sportegyesület nem kap annyit mint a Csongrád Tv . S még máshol 12km-re komoly szállodát építenek fejlesztenek , itt felélnek mindent . Bőlcs FALU vezetőink . Erről egy mondás jut eszembe , hogy lehet kis vagyonra szert tenni ? Hát a nagyot elköltjük lessz belőle kicsi ! Na kb . itt még rosszab lett a helyzet . Kíváncsian várom mit adnak most el következőleg . Nem tudom a kibocsátott kötvények hova kerültek be fektetésre !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon támadtak egy üzletre

Csongrád - Fegyveres rablók kézre kerítéséhez kéri a lakosság segítségét a Csongrádi… Tovább olvasom