Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Társulást alapít 10 település

Tíz megyei kistelepülés pritaminpaprika-termelőinek szeretne biztos megélhetést nyújtani az a társulás, amely most 90 milliós támogatást nyert. Az első körben száz növénytermesztő részvételével számolnak a terv kidolgozói. A rendszerben szaktanácsadás, egységes minőségbiztosítási ellenőrzés működik majd, mintakertészeteket alakítanak ki, később a feldolgozás is a társulás feladatává válhat.
Tömörkénytől Mindszentig először száz őstermelőnek segít a pritaminpaprika-társulás. Illusztráció: Tésik Attila
Tömörkény, Csanytelek, Felgyő, Baks, Mindszent, Szegvár, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Nagymágocs és Eperjes őstermelőinek ad nagyobb esélyt a boldogulásra a kistérségi szinten kidolgozott Leader-program. Megvalósítására 90 millió forint támogatást nyertek az együttműködők. A vidékfejlesztési terv a kertészkedés meglévő tárgyi feltételeire és a pritaminpaprikára épít, a zöldségnövény egységes és ellenőrzött termesztését, feldolgozását, értékesítését dolgozza ki. Később paprikakrémeket, ételízesítőket, különleges helyi készítményeket szeretnének gyártani, de a kivont színezőanyag is hasznosítható.

Török Beatrix kistérségi menedzser elmondta, a program előkészítésénél településenként tíz őstermelő részvételével számoltak, közülük is a legsikeresebben gazdálkodóknál lehetnek a mintakertészetek, amelyek a bővíthető partnerségi rendszer népszerűsítését és a szakmai tapasztalatcserét is szolgálnák. Elsőként – várhatóan májustól – az érintettek tájékoztatásán lesz a hangsúly, ezt követően beindul a szakmai képzés, amely a termelés és az értékesítés teljes folyamatával foglalkozik majd. Minőségbiztosítási és szaktanácsadási rendszer is készül, hogy az állandó minőség szavatolható legyen.

A bemutató gazdaságokat, a feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges technológiát és berendezéseket további pályázati forrásokból építené ki a társulás. Mivel a pritaminpaprika ipari feldolgozása előtt a kézimunka mellett azonnali szállítást és hűtőtárolást igényel, fontos az előfeldolgozás egyes fázisainak üzemet építeni. Ez a legtöbb zöldséget termelő, legjobb adottságokkal rendelkező kistelepülésen valósulhatna meg. A program számol a paradicsompaprikaként is emlegetett zöldség helyi rendezvényeken, fesztiválokon történő népszerűsítésével, amely a falusi turizmus kínálatát is erősíthetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze egy magyar áruházláncról

– Termelői összefogásra, idegenforgalmi fejlesztésre és vízlépcsőre lenne szükség Csongrádon… Tovább olvasom