Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Télen sem kell fűteni a panziót

Csongrád - Magyar ötletek és magyar technológia felhasználásával épül év eleje óta a Dózsa György tér 6. szám alatt a 160 négyzetméteres, 8 szobás Turbó passzívház panzió, rendezvényház és oktatóterem.
Az épület 120 főt képes egyszerre befogadni. A Kása István megrendelésére készülő ház abban különbözik az eddigi passzívházaktól, hogy energetikai és technológiai megoldásainak köszönhetően télen hagyományos módon egyáltalán nem kell majd fűteni, mégis meleg lesz, nyáron pedig nem lesz szükség hűtésre sem. A tegnapi megnyitón Vincze László, Csongrád és Sági István, Tiszazug parlamenti képviselője méltatta a Pászti Gyula tervei alapján, a Kormanik és Társa Kft. kivitelezésében emelt, HUN-HON passzívház technológiával emelt épületet, majd letette az alapkövet.

A csongrádi passzívház külső energiafelhasználás nélkül teremt komfortos környezetet. Látványterv
A csongrádi passzívház külső energiafelhasználás nélkül teremt komfortos környezetet

Műszaki megoldásainak köszönhetően a passzívház külső energiafelhasználás nélkül teremt komfortos környezetet, s a tervek szerint 120 nap alatt, azaz júniusra elkészül. Lengyel Barnabás, az EMI Nonprofit Kft. műszaki ellenőre és energetikai tanácsadója azt emelte ki, hogy a Közép-Európában különleges tulajdonságokkal bíró épület megfelel az energiatudatos kritériumoknak, és csökkenti a függőséget az import földgáztól is.

Az épülő ház. A szerző felvétele
Az épülő ház. A szerző felvétele


Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. daffy 2012. április 16. 20:30
  „Én csak arra lennék kíváncsi,hogy ki tákolja a villanyt?”
 • 33. spityu70 2012. április 14. 14:09
  „Ha ennyi pénze van a Kert vendéglő tulajdonosának akkor inkább a környező házaknak segítene, hogy hangszigeteljék az ablakaikat. Mert nyáron ha lakodalom van menekülni kell otthonról máshová pihenni. Erre úgy-e nincs pénz.”
 • 32. Balotelli 2012. április 11. 07:50
  „Ismerősnek:
  Hogy az én hozzászólásaimból ilyen végkövetkeztetéseket von le, mint amilyeneket,ez az Ön szíve ügye.(sértő lehet-most az vagy nem?).
  Viszont ha olvassa közös ismerősünk(Szerkesztő Úr)írásait ott bőven találhat sértő hangvételt és szánalmas szöveget. Nem olvastam sehol a reakcióját ezekre.
  De ez már politika, úgy hogy hagyjuk ,részemről a téma befejezve. Majd az eljövendő megmutatja hogyan is állnak a dolgok.”
 • 31. egy_ismerős 2012. április 10. 22:30
  „30. Balotelli - A hozzászólásainak hangvétele sértő lehet másokra nézve. A lentebb olvasható írásai és a tény, hogy Ön is panzió tulajdonos már elegek, hogy az ember ilyen és hasonló következtetéseket vonjon le. Ezzel szemben nem céloztam a legelső írásomban az Ön megnyilvánulásaira, inkább a kommentek legelején szereplő írások tartalmára gondoltam. Az Ön írása csak a pont volt az i-re, ami miatt kifejtettem a véleményem. Nálam bölcsebbek szokták mondani: "Akinek nem inge, ne vegye magára"

  Abban miért biztos, hogy "ismerősök" vagyunk? Ezt a nevet évekkel ezelőtt regisztráltam, amikor egy ISMERŐSÖM autóbalesetben meghalt, és itt, egy cikk alatt pocskondiázták. Én igyekeztem megvédeni az emlékét, innen az "egy_ismerős" és nem a fenti cikk, vagy annak szereplői kedvéért.”
 • 30. Balotelli 2012. április 10. 22:05
  „"Szánalmas, hogy egyesek a versenytársaikkal szemben érzett irígységből fakadóan milyen rosszindulatú hozzászólásokat engednek meg maguknak."
  Ha már "Ismerősök" vagyunk akkor talán ha rámutatna, mely hozzászólásomban véli felfedezni az irigységet illetve rosszindulatot?”
 • 29. egy_ismerős 2012. április 10. 20:25
  „28. Balotelli - Amennyiben ez a köszöntés nekem szólt, el kell keserítenem, még nem alacsonyodtam az újságírás szintjére. Viszont a városi médiák írásait, illetve azok hozzászólásait ismerve könnyű volt rájönni, hogy kivel is kevert össze. Ezúton köszönöm megtisztelő kitüntetését, szerkesztővé való előléptetésem.

  Utolsó mondataival ellenben abszolút egyetértek:
  Hajrá MAGYARORSZÁG! Hajrá MAGYAROK!”
 • 28. Balotelli 2012. április 10. 19:13
  „Üdvözlet Szerkesztő Úr!
  Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!”
 • 27. egy_ismerős 2012. április 10. 15:11
  „Szánalmas, hogy egyesek a versenytársaikkal szemben érzett irígységből fakadóan milyen rosszindulatú hozzászólásokat engednek meg maguknak. Azt hiszem, mindnyájunk előtt ott áll a lehetőség, hogy egy-egy beruházás alkalmával környezettudatos technológiákba fektessük a pénzünket. Bizonyára, ha másik településen valósulna meg, akkor meg az lenne a baj, hogy csongrádi miért nem Csongrádon fektet be. A rosszindulatú kommentelőknek azt javasolnám, hogy nézzenek körül a saját portájukon, hogy hol rontották el, honnan fakadnak az indulataik. A becsmérlő (az érintettekre nézve talán már inkább sértő) megnyilvánulásokra fordított energiáikat szerintem inkább hasznosítsák saját problémáik megoldására, hátha felfedezik az okot, ami miatt ilyen barátságtalan a modoruk.

  Ja, és nem elfogultságból szóltam a cikkhez, inkább csak mert idegesít, hogy az emberek lassan képtelenek örülni bárminek is...”
 • 26. KásaIstván 2012. április 10. 10:04
  „Kedves Balotelli!

  Valótlanság:
  1. A kivitelező cég szakemberei (építészmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök) nem (sógor,koma,jó barát).
  2. "Vajon mi az oka a cég részéről e nagy hozzászólás dömpingnek? Nem a reklám, ugye azt tudjuk...." A kivitelező cégnek ugyanúgy szüksége van reklámra mint bárkinek.
  3. Utolsó mondatod értelmezhetetlen, így nem tudok válaszolni rá.”
 • 25. Balotelli 2012. április 10. 09:37
  „Kedves Kása Úr!
  Ha esetleg feltárná előttem, hogy mire gondol a valótlanságok alatt, megköszönném.”
 • 24. KásaIstván 2012. április 10. 08:48
  „Kedves "Balotelli",az érthető,hogy némi irigység van benned,de az már nem,hogy ezért valótlanságokat írsz.”
 • 23. Balotelli 2012. április 09. 23:13
  „Ha lenne még valaki a tervező és feltaláló cégből (sógor, koma, jó barát), szívesen elolvasnánk az ő eszmefuttatását is !?
  Vajon mi az oka a cég részéről e nagy hozzászólás dömpingnek? Nem a reklám, ugye azt tudjuk....
  Netalán ha hallhatnánk akkor magának a Turbó Kft képviselőjének a véleményét a cikkel kapcsolatban és nem Kása Istvánét.”
 • 22. Fzsu 2012. április 09. 16:15
  „Lukréciának.
  Igaz én nem vagyok szakember, de a párom Kormanik Ottó az, igaz most nincs a közelemben, ugyanis horgászik.
  Az üveghabbal kapcsoltban téves az információja, hiszen ebben az esetben hulladék, illetve szennyezett üveg(ólomszennyezett, monitorok, képernyők) újrahasznosítása, illetve felhabosítása történik. Az ötlete jó, de mi már a blokkosításon túl vagyunk, ehhez ÉMI laboratóriumi bevizsgálás és mérési eredmények szükségesek, mely folyamatban van és ezután statikai egyeztetéseket kell eszközölni a további felhasználáshoz. Felvetése érdekes, követhető belőle, hogy figyelemmel kíséri a gazdaság ezen területét. A 21. hozzászólásához csak annyit, minél több ilyen települést szeretnénk mi is látni Kis Hazánkban, ezért dolgozunk.
  Ui.: Én a kommentjeimhez a nevem adom
  üdvözlettel: Fialka Zsuzsanna”
 • 21. lukrecia 2012. április 09. 14:59
  „A kis bajor faluról, Wildpoldsriedről az utóbbi hónapokban több helyütt lehetett olvasni - részben azért, mert a fukusimai atomkatasztrófa után a polgármester világ körüli kampánykörútra indult a zöldenergia népszerűsítése érdekében. Ilyen lesz Németország tíz év múlva - így is beharangozhatnánk, hogy mi történik Wildpoldsriedben, de ez a jelmondat félrevezető. A mintafalut ugyanis nem állami utasításra és dotációval fejlesztették zöldenergia nagyhatalommá, mindez a helyi közösségnek köszönhető.
  1997-ben a falu frissen megválasztott önkormányzata komoly dilemma előtt állt: a települést a magas munkanélküliség miatt elnéptelenedés fenyegette. Az új polgármester előtt nemcsak a munkahelyteremtés feladata állt, hanem forrást kellett találnia a helyiek életkörülményeinek javítására és az elvándorlás elkerülése érdekében tervezett fejlesztésekhez, így a sportcsarnokhoz, a művelődési házhoz, a nyugdíjasotthonhoz és a szórakozóhelyhez; mindezt hitel felvétele nélkül.
  A nap-, szél-, biogáz- és vízerőművekből származó elektromos áramot a tartományi elektromos műveknek (AÜW) értékesítik, ebből az idén négymillió euró bevételre számítanak a falubeliek. A nagyjából 2600 lelket számláló Wildpoldsriedben tehát minden lakosra évi 1500 euró jut, ami nagyjából fele az egyhavi német átlagfizetésnek. A magyar helyzetre lefordítva (októberi adat szerint 221 ezer forint a magyar átlagbér) ez annyit tesz, mintha egy hasonló méretű hazai községben 25 millió forintos tiszta hasznot termelne meg.
  A falu sikere Bajorországban is kivételesnek számít - az eredményhez elsősorban kiszámítható állami energiapolitikára volt szükség, amit a 2000-ben elfogadott megújulóenergia-törvény, az EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz) szavatolt. Ennek értelmében magánszemély és kisvállalkozás is beléphet az áramtermelők közé, a megtermelt zöldenergiát pedig húsz évig garantált áron vásárolja vissza az áramszolgáltató”
 • 20. lukrecia 2012. április 09. 14:52
  „Köszi Zsuzsanna. Utána olvastam közben az adott lapon. ott kicsivel valóban többet tudtam meg.
  Nem értem miért nem lehetett az üveghabról itt a főcikkben is írni.? Egyébként ez az anyag a gázszilikát 20. megváltoztatott kiadása?
  Egyébként az autóiparban használnak egy autó emelőnél olyan habosítottműanyagot mely blokk tégla méretű. Az autó emelésénél ez az anyag a küszöb éles éle alá van téve, és emelés hatására sem változik meg lényegesen. Miért nem csinálnak ebből téglát, vagy 2,20* 2 m-es paneleket. Vázszerkezet között kiváló hatása lenne. Sőt 60 cm es hosszban már egy terepjárót is elbirna.”
 • 19. Fzsu 2012. április 09. 14:03
  „Lukréciának.
  Megjegyzésére reagálva, a honlap mindenkinek rendelkezésére áll az ott szereplő szakemberek telefonszámaival,
  közülük bárki szívesen válaszol a feltett kérdésekre.
  Honlapunk: www.kormanikkft.hu
  Azon belül a szakirányok megtalálhatók, amely téma érdekli, a megfelelő szakembert tudja hívni, de az ügyvezető
  minden kérdésre válaszol.
  Üdv.: Fialka Zsuzsanna”
 • 18. Norbi56 2012. április 09. 08:51
  „A magánszféra lehet az ahol gyorsan meghonosodik az itt vázolt , vagy hasonló környezetbarát, energiatakarékos illetve megújuló energiát felhasználó technológia. Németországban van olyan városok, ahol az újonnan épülő vagy felújítandó házakon kötelező napelem telepítése, és az energiatakarékos technológiák alkalmazása. Az ottani önkormányzat(ok) - kamat mentes, illetve vissza nem térítendő - támogatást ad(nak) a rendszer telepítéséhez. Pedig ott a napsütéses órák száma 20 -30 %- al alacsonyabb mint nálunk. De ha jól érzékelem, itt (Csongrádon) is megindult (elsősorban) a napkollektorok de a napelemek telepítése is.
  Persze ezen a területen is az önkormányzatunknak kellene élen járni, nem akadályozni, hanem elősegíteni , akár a német, osztrák , skandináv, francia, olasz, görög, horvát, stb. támogatási rendszerek, jó példák átvételével, mondjuk a presztizs , vagy a soha meg nem térülő beruházások, vagy esetleg az évtizedek óta nyilvánvalóan feleslegesen fenntartott intézmények helyett, amelyre fenntartására ugyan büszke lehet, de, hogy milliárdos többletkiadást és ezzel végső soron a város eladósodottságát idézte elő, az bizonyos !(Elismerem a thermál-energia hasznosítása terén tett, bár elkésett, késői lépéseket.)
  Ami pedig az irigyeket és a szkeptikusokat illeti... nem magyarok(?) lennénk, ha nem így lenne !”
 • 17. lukrecia 2012. április 09. 08:47
  „Hiszek a passzív házak jövőbeli elterjedésében. Mégis ami miatt kommentelem a cikket, a mellébeszélés.
  Tipikus magyar mentalitás, hogy 10000 betű lett már kb leírva odavissza a témában, de nem tudom még mindig a lényeget.
  Nem a passzívház lényegét nem tudom, mert alaposan magánszorgalomból többször körbejártam már a témát. Csak az alkalmazott technológia lényege (hogyan érik el a 0,2 k alatti értéket) nem derül ki egyik hozzászólásból sem. Könnyűszerkezetes vázközé mit tesznek???? Öntési technológia? Milyen anyag? Újrafelhasznált anyag, micsoda??
  Szóval tipikus magyaroschhhh cikk.”
 • 16. vidékipolgár 2012. április 09. 08:06
  „Tehát "télen nem kell fűteni valamint nyáron hűteni hagyományos módon". Szó sem volt ilyesmiről a tervezők és kivitelezők részéről (ha jól értem)! Parasztvakítás amit a Félmagyar tesz lejáratva ezzel az érintetteket.
  Fizikai képtelenségeket akar elhítetni a kételkedő szkeptikusokkal ezzel önmagát is hiteltelenné téve.
  Ez a "médium" dacol a fizikával és állítja hogy racionalizált környezetben és alaposabb tervezéssel néhány újrahasznosított alapanyagból létrehozott épület fittyet hány az alapvető energetikai törvényekre.
  Gratulálok ismét elnyerték a félretájékoztatás magas pálmáját!”
 • 15. abai 2012. április 08. 21:08
  „Hát ennél jobban a hozzászólók nem reklámozhatták volna a technológiát... Köszönjük mindenkinek!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavasz 17 pillanata

Olvasó-tudósítónk, Dinnyés József 17 ragyogó fotón mutatja be a tavasz 17 pillanatát Csongrádon. Galéria. Tovább olvasom