Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Tizenegy zebrát terveznek

A város négy legforgalmasabb pontján összesen tizenegy gyalogátkelőhely létesítését tervezi a csongrádi önkormányzat. A beruházással biztonságosabban lehetnek megközelíteni a buszpályaudvart, a Hunyadi teret, a Kossuth teret és a Penny Áruházat. A Mol benzinkúthoz tervezett körforgalom helyett viszont inkább a csongrádi elkerülő megépítését szorgalmazza a közútkezelő.
A napokban készültek el a Csongrád legforgalmasabb pontjaira vonatkozó forgalmi szabályozási tervek, amelyek főképp a gyalogosokat érintik. A dokumentum még engedélyeztetési eljárás előtt áll, és a feladatok végrehajtásáról, illetve azok finanszírozásáról a jövő évi költségvetés megtárgyalásakor határoz a képviselő-testület.

A buszpályaudvar környékén lenne a legtöbb változás, hiszen ott eddig egyetlen zebra sem segítette a gyalogosok közlekedését. A tervezet szerint kétezer négyzetméteren teljesen új aszfaltburkolatot kapnának az állomást körülölelő kocsiállások, illetve korszerűsítenék a közvilágítást, amit a jövőben már a város üzemeltetne. A legtöbbet használt gyalogos útvonalakon zebrákat alakítanának ki, így az Erzsébet utca, a Dózsa György tér és a tízemeletes felől is gyalogátkelőhely vezetne a pályaudvar épületéhez, s a Dózsa György téri üzletsort és a postát, valamint a vele szomszédos üzletházat is zebra kötné össze.

Az Iskola utca és a Fő utca találkozásánál két helyen festenének föl fehér csíkokat. Az egyik zebra a Fő utcát szelné át, amivel a bökényi városrész, illetve a mozi felől érkezőket segítenék, a másik pedig a Nagyboldogasszony-templomot övező parkot és a Fő utcai járdát kötné
Nincs ennyi pénzük

Bedő Tamás polgármester úgy véli, ha napirendre kerül az elkerülő út ügye, a város biztos kiveszi részét a beruházás munkálataiból, ugyanakkor azt már nem hiszi, hogy másfél milliárdos költség esetén húszszázalékos részt tudnának vállalni a finanszírozásból. 
össze.

A Hunyadi térnél a Szentesi utat keresztezné egy zebra, és a zöldterületen kiépített járda folytatásánál, a társasházzal párhuzamosan futó utat is átszelné egy átkelőhely, megteremtve ezzel az Ifjúság tér és a Hunyadi tér szolgáltató létesítményei között a közvetlen gyalogos útvonalat. A Penny Áruháznál a Szent Imre utca előtt akár még az idén kiépülhet a gyalogos-átkelőhely, hiszen erre a beruházásra megvannak a szükséges önkormányzati források.

Nem így a Mol benzinkúthoz tervezett körforgalomra, amelynek megépítését leginkább szorgalmazzák a csongrádi városvezetők. Információink szerint a közútkezelő elkészíttette a csomópont terveit, de az engedélyeztetés már elmaradt, mivel az állami társaság – Csongrád tekintetében – az elkerülő út megvalósítását tekinti elsődleges feladatának. A 2003-as árakon 1,2 milliárd forintra becsült munka révén 4,5 kilométer hosszú utat építenének a település nyugati szélén, a kivitelezés elkezdését azonban évről évre halasztják a szaktárcánál. Korábban 2006, majd 2007 szerepelt céldátumként, most azonban már az sem biztos, hogy még ebben az évtizedben sor kerülhet a beruházásra, amelynek a Kiskunsági Nemzeti Park kérésére módosított terveit novemberben vizsgálják felül az engedélyező hatóságok. Az viszont bizonyos – legalábbis a tapasztalatok azt mutatják –, hogy ha az önkormányzat is szerepet vállalna a forrásteremtésben, a szakminisztérium is előbbre sorolná a csongrádi projektet – tudtuk meg Rigó Mihálytól, a közútkezelő illetékesétől.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csongrádi házaspár ült aranylakodalmat

Két csongrádi házaspár egy napon ünnepelte ötvenedik házassági évfordulóját. Lantos Pált az utcán… Tovább olvasom