Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Több sebből vérzik a csongrádi piac

Idén négyszázezer forinttal kevesebb helypénzt szedtek be a csongrádi piacellenőrök, mint tavaly. A városgondnokság vezetője szerint az elárusítóhelyek modernizálása sem sokat lendítene a forgalmon. Az árusok szerint több oka van a piac lassú haláltusájának: többek között az is, hogy rosszak a körülmények, ugyanakkor sorra nyílnak a hipermarketek.
Kevesebb a helypénzből származó bevétel, mint tavaly. Fotó: Bíró Dániel
Szerda reggel szinte alig lehet parkolóhelyet találni a csongrádi piroskavárosi piac környékén. Mikor közelebb kerül az ember a forgataghoz, akkor tűnik csak fel, hogy nem a vásárlók vannak szép számmal, hanem a kofák. De még így is rengeteg asztal portéka nélkül szárad a hajnali eső után. Egy zöldségféléket kínáló őstermelő nevét vállalva nem mer nyilatkozni, csak szelíden megjegyzi, hogy a szentesi piacra is ez a sors vár, ha megnyílik a Tesco. Elárulja, amikor csak teheti, kihoz valamit, de nagyobb forgalomra csak péntek délután meg szombat délelőtt lehet számítani.

– Nem kell azon csodálkozni, hogy alig lézengenek itt, én se szívesen taposom a sarat, meg gázolok át a tócsákon, ha nem muszáj – mondja egy másik árus. – Szegváron, egy faluban tudnak csinálni fedett piacot, itt nem – teszi hozzá a csongrádi férfi, aki mindennap kijár ide. Most éppen krumplit, káposztát, vörös- és fokhagymát kínál a ritkán arra poroszkáló nyugdíjasoknak, de hajnal óta még nem kelt el semmi a ládákból. – Mozgás van, de vevő nemigen – summázza a látottakat.

Csongrádi piac. Nincsen itt kereslet, mindenki minimálbérből él. Fotó: Bíró Dániel
Az uniós pénzből kialakított placc teljesen üres, csak egy lángosos átalakított lakókocsija foglalja a helyet. Az egykori sportpálya szélén három ruhaárus igazgatja a kiterített holmikat, hátha valaki arra téved.
– Nincsen itt kereslet, mindenki minimálbérből él – harsogja körtéi fölött Hornyik László, amikor a csekély forgalomra terelődik a szó. – Háromszor annyi kofa van, mint vásárló, ráadásul jó pár árus viszonteladó, akik áron alul kínálják a nagybanin vett motyójukat. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy itt 120 forintot fizetek helypénzként, Szentesen ugyanez 210-be kerül, de legalább ott kapok valamit érte, mert Csongrádon, ha leesik az eső, egy perc alatt szétszéled az egész piac – sorolja panaszait az őstermelő férfi, és elárulja, ezer forintot árult ezen a napon összesen.

Perczel Gáspárné zöldséget jött venni a piroskavárosi piacra. Kosara üres, pedig van választék. Azt mondja, még ha a körülmények nem is ideálisak, szívesen méregeti az itteni kínálatot, de ha drágállja az árat, mint a múltkor az almáét, átmegy a Lidlbe.


Nem várják a csodát

Az elmúlt év eredményéhez képest négyszázezer forinttal kevesebb piaci helypénz folyt be eddig a városgondnokság számlájára – hangzott el a legutóbbi testületi ülésen. Bodor János, az intézmény vezetője úgy értesült, a bérleti szerződéssel rendelkező árusok sorra mondják vissza negyedéves foglalásaikat. Az intézményvezető szerint valamelyest befolyásolná a forgalmat a piac fejlesztése, de csoda akkor sem történne. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés csongrádi csatornaellenőrök

Nem a polgárőrök által kísért vízműves dolgozók nyomoznak az illegális csatornabekötések után… Tovább olvasom