Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Több száz diák zsákolt Csongrádon

Több száz önkéntes töltötte tegnap a homokzsákokat a Tisza csongrádi szakaszán, a védekezésben a város három középiskolájának diákjai is részt vettek. A rév és a körforgalom között pontonra is szükség volt, mert a felázott töltés már nem bírta volna el a szállítójárműveket. Az Öregszőlőkben sikerült kivédeni az átszivárgásokat és az átfolyásokat, de a művésztelep öntőműhelye részben víz alá került.
A diákok a padsorok helyett a lapátokat koptatták tegnap Fotó: Tésik Attila
– Reggel még úgy mentünk az iskolába, hogy tanítás lesz, de fél nyolc körül már a gáton találtuk magunkat – mondta kissé elcsigázva Malitsek Ferenc, miközben a busz felé ballagott tegnap délben. A Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola kilencedikes diákja több tucat társával együtt öt órán keresztül töltötte a zsákokat a Tisza-híd csongrádi oldalán kialakított homoklerakatnál, munkájuknak köszönhetően délutánra jelentősen csillapodott a homokzsákok utáni igény városszerte.

– Szerintem nem sokkal volt jobb idekinn, mint ha maradtunk volna a termekben, de biztos olyanok is sokan vannak köztünk, akik a lapátot koptatják inkább, és nem a padot – fűzte hozzá a tizenhét éves fiú, aki az ellátásra sem panaszkodott, hiszen szendvicseket, ásványvizet és sütit is kaptak.

Víz a házban

A csongrádi Öregszőlők egyik vályogházában él Bányai Mária a mentett oldalon. A tanya és a folyó között egy út halad, amely alatt átszivárgott a víz. A Tisza tegnap reggel már húsz centi magasan állt az otthonában, ezért az idős, rokkantnyugdíjas asszony a szomszédoknál húzta meg magát. Azt mesélte lapunknak, portáján 2000-ben is felbukkant a víz, akkor azonban még volt annyi pénze, hogy rendbe tudja hozni a házat. Most azonban reménytelennek tűnik a helyzete, tette hozzá.  
Bedő Tamás polgármester becslése szerint a településen és annak közelében kialakított deponálóknál több száz önkéntes vett részt az árvízvédelmi munkákban. Csongrád mindhárom középiskolája felajánlotta segítségét, és általános iskolás csoportok is bekapcsolódtak a homokzsákok töltésébe. A több száz fiatal több tízezer zsákot pakolt meg, amelyet legtöbbször sikerült közúton a helyszínre szállítani, de a csongrádi rév és a körforgalom közötti szakaszon már más megoldást kellett alkalmazniuk a szakembereknek, az eső áztatta töltés ugyanis nem bírta volna el a gépek ingázását, ezért a fahíd egyik pontonelemét rakodták meg zsákokkal, és a folyó felől közelítették meg a kritikus területet. Csongrádnál a Tisza vízszintje tegnap délután 1018 centiméter volt.

Az Öregszőlők útja mentén teljes egészében sikerült a ma vagy holnap várható 1040 centiméteres tetőzés kivédésére alkalmas védművet kiépíteni, az átszivárgások megfékezésére ellennyomást biztosító medencéket alakítottak ki. Egynéhány tiszai oldalon lévő ingatlant körülzárt a víz, a művésztelepnél pedig a szivárgó vizet próbálták visszaszivattyúzni a folyóba. Ugyanott az öntőműhely egy része víz alá került, a talaj teljesen felázott, ezért félő, hogy bármelyik pillanatban megroggyanhat az épület.

Csanytelek közelében a Dong-ér zsilipjénél magasítani kellett a védművet, de délutánra már elhárították a veszélyhelyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes buzgárok Csongrádnál

A húsvéti előrejelzést felülírva, a szakemberek minden eddiginél magasabb vízállásra számítanak… Tovább olvasom