Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Több száz galambtól szenved egy csongrádi társasház

Több száz galamb keseríti meg a csongrádi Hunyadi tér 16. szám alatti társasház lakóinak életét. Az ürülék szétmarta az épület vízelvezető csatornáit, a több százezer forintos költséget az itt élők fizetik. Az érintettek régóta meg akarnak szabadulni a madaraktól, de segítséget nem kapnak – a galambok meg tovább szaporodnak.
A Hunyadi tér 16. számú ház lakói nem bírnak a madársereggel, és az utánuk maradt ürülékkel. Deák József szerint 10 éve tart az áldatlan állapot. Fotó: Tésik Attila
Hosszú évek óta nem találnak megoldást problémájukra a Hunyadi tér 16. szám alatti társasház lakói, ezért a polgármesteri hivatalhoz fordultak segítségért. A gondjuk az, hogy a lakóházukat megszállták a galambok, és a padláson, tetőzeten fészkelő, több száz egyedből álló populáció ürüléke ujjnyi vastagon lepi el az épület ablakpárkányait, a homlokzat peremét és különböző zugait, ráadásul szétmarta a vízelvezető csatorna bádogcsöveit, ezért teljes egészében le kell cserélni a rendszert. Ennek költsége több százezer forint. Hogy az újabb károkat megelőzzék, gyéríteni szeretnék a madarakat, segítséget azonban nem kapnak.

– A lakóközösség egyre nehezebben viseli, hogy az összes szegély, párkány, csatorna tele van madárpiszokkal. Most le kell cserélnünk a rendszert, de nem szeretnénk még egyszer ilyen költségekbe verni magunkat – mondta lapunknak Horváth Ferencné. A közös képviselő felesége hozzátette, sűrűn beszédtéma a házban az Ázsiából útnak indult madárinfluenza, ami az óriási szaporulatot hozó galambok miatt sokakat félelemmel tölt el.

Csongrádon a Hunyadi tér 16. számú ház csatornáit telepiszkolják a galambok. Fotó: Tésik Attila
– Nem tudom, ebben az esetben milyen eszköz lenne hatásos – fogalmazott lapuknak Bede Péter fővadász, aki szerint a kilövés, a mérgezés és a csapdázás sem megengedett ilyen körülmények esetén. Dr. Bod Péter ornitológus viszont úgy látja, számos alternatíva létezik a galambok szaporodásának megfékezésére, a lényeg csupán az, hogy ott kell közbelépni, ahol ülni és szaporodni tudnak a nem kívánt szárnyasok. Ezért le kell zárni azokat a nyílásokat, ahol a galambok meg tudják közelíteni a fészkeiket, illetve háló segítségével a homlokzati résztől is távol lehetne tartani a madarakat.

– Mindenhol leráznak bennünket – summázta eddigi tapasztalatait Deák József, a ház egyik lakója, aki egyébként a helyi környezetvédő egyesület vezetője is. – Tíz éve tart ez az áldatlan állapot, és mivel a kilövésekhez nem járultak hozzá, annyira megsokasodtak a madarak, hogy arra is volt példa a házban, hogy a belehullt dögök miatt ki kellett tisztíttatni a kéményeket. A Belügyminisztériummal is felvettük a kapcsolatot, de ők egy fővárosi, dúvadirtásra szakosodott vállalkozáshoz közvetítettek. A cég kiszállása még nem kerülne olyan sokba, de a választható megoldásokról nem árultak el részleteket, csupán annyit, hogy a kiválasztott riasztási módszertől függ a szolgáltatás ára. Mi viszont nem szeretnénk zsákbamacskát játszani a saját kontónkra – szögezte le az idős lakó.

A probléma megoldása nem tartozik sem az ÁNTSZ, sem a polgármesteri hivatal hatáskörébe, mert nem közegészségügyi és állattartási intézkedést igénylő feladat – áll a csongrádi jegyzői iroda határozatában.
– Nemcsak közegészségügyi, hanem városképi probléma is a mi gondunk, ezért megfelelőbb lenne, ha az általunk befizetett kommunális adóból fedeznénk a riasztás költségeit, mert nekünk ez önerőből nem megy – reagált a hivatal állásfoglalására Deák József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos tolatás Csongrádon

Tolatás közben ütött el egy autó egy biztonsági őrt a Termicon Rt. csongrádi telephelyén tegnap… Tovább olvasom