Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Több zöld, sétány a főtérre

Betonplaccok helyett több zöld felület, sétány és szökőkút teszi változatosabbá a jövőben Csongrád főterét, a nemrég elkészült felújítási terv szerint. A József Attila utca és a gimnázium közötti területen játszóteret, a járda mentén pihenőöblöket alakítanak ki, miközben a parkolóhelyek száma nem változna. A térfelújításra uniós forrásból várnak támogatást.
A jelenleginél jóval zöldebb és átjárhatóbb lesz a csongrádi Kossuth tér, ha a következő években megvalósul a főtér felújítási terve. A térrekonstrukció engedélyezési tervei már elkészültek, most már csak kisebb pontosítások vannak hátra. Bedő Tamás polgármester az előzetes elvárásokkal kapcsolatban elmondta, a legfontosabb kritérium az volt, hogy szűnjön meg a mostani nagy betonfelület, ami mind a városháza, mind a mozi előtti tér képét meghatározza. A polgármester szerint tetszetős megoldással rukkoltak elő a tervezők, és úgy tűnik, mindezt fedezni tudják abból a maximum egymilliárd forintos uniós támogatásból, amit a városközpont teljes rekonstrukciójára szeretne elnyerni az önkormányzat.

Egymilliárd mindenre

Csongrádon úgy számolnak, az uniós forrásokból városrekonstrukcióra maximum elnyerhető egymilliárd forintból, illetve a település önerejét képező további százmillió forintból megvalósítható a teljes felújítás. Ebben szerepel a református, a Nagyboldogasszony-, valamint az óvárosi Szent Rókus-templom helyreállítása is, továbbá a gátsétány építése, a Kossuth tér átalakítása és a Szentháromság téri park kicsinosítása, a belvárosi utcák újraburkolása is. A pályázatot várhatóan ősszel nyújtja be az önkormányzat. 
A majdani főtér L alakú nagy parkolójába csak a Szentháromság tér felől lehetne behajtani, a jelenlegi betonplacc Fő utca felőli részén pedig háromszög alakú zöld felületet alakítanának ki, melynek szélén egészen a városházáig folytatódna a park mellett húzódó Hild sétány. A mozi elé lejtősen burkolt pihenőhelyet képzeltek el a tervezők, átellenben, a cukrászdánál pedig a gumiburkolatú játszótér épülne a gyerekeknek. A Fő utcai üzletek előtt pihenőöblökben hűsölhetnének a korzózók. A városházánál tíz parkolóhely megmaradna, mégpedig a tér két szélén, középre viszont olyan szökőkutat álmodtak, amely a burkolat szintjéről lőné a magasba a vizet. Az épülethez illő megvilágítást négy darab kétkarú kandeláber biztosítaná.

A terveket néhány napja az önkormányzat városgazdasági bizottsága is véleményezte. Kurucz Ferenc elnök lapunk érdeklődésére elmondta, apróbb módosításokat kértek. Például azt, hogy a városházát övező kőkorlát felújítása is oldódjon meg a térrekonstrukcióval egy időben. Kétségek merültek fel viszont a szépen betervezett szökőkúttal kapcsolatban. Az elnök szerint e témában fontos lenne a megépítés és a működtetés költségeit is górcső alá venni, nehogy úgy járjanak vele, mint a Dózsa György téri vizes medencével, ami máig nem tölti be eredeti szerepét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Csongrádbor nem megy a fesztiválra

Három helyi pincészet termékei mellett tokaji és villányi borok mutatkoznak be hét végén a tizedik… Tovább olvasom