Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tüntetni fognak a medencékért

Demonstrációt szerveznek jövő péntekre a csongrádi szenior úszók, nehogy sportolásra alkalmas vízfelület nélkül maradjon a város télire. A polgármester továbbra is kitart a javaslata mellett: költségvetési-pénzügyi megfontolásból három hónapra le kellene zárni az uszoda nagymedencéjét. Az önkormányzat sportbizottsága és a Fidesz-frakció ezzel nem ért egyet.
Ternai László, árral szemben. Az általa vezetett sportbizottság is egyöntetűen ellenzi a medencebezárást. Fotó: Bíró Dániel
A Dob utcai uszodától a városháza elé vonulnának jövő pénteken azok a csongrádi demonstrálók, akik nem szeretnék, hogy sportolásra alkalmas vízfelület nélkül maradjon a város télire. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a városvezetés a működtetés pénzügyi terheire hivatkozva január elsejétől áprilisig nem kívánja üzemeltetni az uszoda egyetlen vízforgatóval ellátott medencéjét. Az ÁNTSZ által többször kifogásolt nagymedence vizét kazán melegíti fel a kívánt hőfokra, ami napi szinten százezer forint pluszkiadást jelentene a strandot működtető Idegenforgalmi Kft-nek.

Tegnap Bedő Tamás polgármester azt mondta lapunknak, még nem jutott el hozzá a lehetőségeket vizsgáló szakmai anyag, de ha abban is olyan számok szerepelnek a kiadási oldalon, mint amit mi is megírtunk, akkor azt a tételt a jegyárakban képtelenség érvényesíteni. A költségvetés pedig nem tudja felvállalni a téli üzemeltetés terhét, ezért továbbra is fenntartja korábbi javaslatát. Ami nem mellesleg azt is jelentené, hogy tavaszig egyáltalán nem lehet majd vizes sportokat űzni Csongrádon, ugyanis a tanmedencének nincs vízforgatója, anélkül pedig 2007-től nem lehet használni.

Felelősök kerestetnek

A szenior úszók nyílt levélben keresték meg Csongrád jelenlegi és korábbi polgármesterét, az előző és a mostani ciklus önkormányzati képviselőit, valamint az uszodát üzemeltető városi társaság ügyvezetőit. A levélírók azt követelik, hogy a jövő pénteken 16 órakor kezdődő demonstráción az illetékesek nevezzék meg felelősöket, akik miatt idáig fajulhatott az uszodai helyzet, és mondják el, hogyan tervezik a medencék felújítását.

– Tüntető felvonulással jelezzük, hogy nekünk szükségünk van medencére – nyilatkozta lapunknak Gergely Ildikó. A tiltakozást kezdeményező Csongrádi Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület vezetője szerint tíz évet vesztegettek el a döntéshozók. Az elnök asszony hozzátette, nekik a felsoroltakon kívül azért is bosszantó, hogy így alakultak a dolgok, mert egyesülete és a csongrádi rendelőintézet közösen pályázott uniós forrásokra egy egészségmegőrző program lebonyolítására, aminek egyik alapját képezte volna az uszodai mozgás. Ha a téli lezárás mellett dönt az önkormányzat, legalább hatvanmillió forint támogatástól eshetnek el.

A napokban a sportbizottság is ülésezett a medenceüggyel kapcsolatban, és a Ternai László vezette grémium egyöntetűen úgy foglalt állást, hogy mindenképp biztosítani kell sportolásra alkalmas medencét. Pap Gabriellától megtudtuk, a helyi Fidesz-frakció is az utóbbi álláspontot képviseli. Tarr Ágnes viszont nem tudja, melyik ujjába harapjon. A képviselőnő elmondta, a pénzügyi bizottság elnökeként semmilyen ésszerű érvet nem talál amellett, hogy működtessék a nagymedencét.

Kíváncsiak voltunk az Összefogás Csongrádért Egyesület véleményére is, de Kurucz Ferenc csak annyit mondott, a jelenlegi és a korábbi polgármestert, illetve az előző ciklusok bizottsági elnökeit kellene kérdőre vonni, miért állították kész helyzet elé a mostani képviselő-testületet.


Reménytelen tűzoltás

A gyógyfürdőt és uszodát működtető Idegenforgalmi Kft. vezetése az Országos Tisztiorvosi Hivatalnál is kopogtatott, hátha van kibúvó a január elsején életbe lépő jogszabályok elől. Ott azt a választ kapták, csupán a kormányzat nyújthat mentsvárat azzal, hogy módosítja korábbi döntését. Felmerült Csongrádon egy olyan ötlet is, hogy a sátras tanmedencét gyógymedencévé minősítsék, akkor ugyanis az előírások szerint nem kellene hozzá vízforgató. De ez a variáció időigényes, hiszen a testületnek is és tisztiorvosi szolgálatnak is rá kellene bólintania. A szenior úszók szerint más települések 2002-ig éltek ezzel a lehetőséggel, be is vált nekik, és csak 4-5 millió forint ráfordítást igényelt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödörben a csongrádi alsóváros

Menekülnének lakóhelyükről a csongrádi alsóvároson élők. Az egykor virágos utcákban ma a sár, a bűz,… Tovább olvasom