Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Turka helyett filmpergés

A hangosítás fejlesztését, a képminőség javítását, az ülések újrakárpitozását és számítógépes jegykiadást is ígér a csongrádi mozi új üzemeltetője, aki november 10-én ingyenes vetítéssel tervezi megnyitni az Uránia Filmszínházat. Borda Mihály szerint egy év kell a csongrádi nézőközönség visszacsábításához.
A helybeliek szerint eddig inkább zsibvásárként működött a mozi, az új bérlő viszont változást és fejlesztéseket ígér. Fotó: Tésik Attila
Novembertől új üzemeltetője lesz az Uránia mozinak – határozott nemrég a csongrádi képviselő-testület. A filmszínház működtetésére az önkormányzat pályázaton keresett bérlőt – a Budakeszin élő Borda Mihály és az eddigi működtető, Bozó Ferenc jelentkezett, utóbbi azonban a döntéshozatal előtt visszavonta ajánlatát. A versenyben egyedül maradt jelentkező fejlesztési koncepcióját illetően merültek fel kétségek, de mivel az általa felvázolt jövőkép vissza akarja állítani a tíz évvel ezelőtti szisztémát, amikor még heti tizennégy előadás szerepelt a 353 férőhelyes mozi programjában, a képviselők mellette döntöttek.

Borda Mihály elképzelései szerint kezdetben napi egy, később két előadás, hétvégenként pedig három vetítés szerepel majd a mozi műsorán. Jelenleg heti egy-két vetítés van csupán, s csak akkor, ha legalább tízen jegyet váltanak. Mivel a hangtechnika modernizálása megkerülhetetlen, az 1,6 milliós beruházás megvalósítását ígéri az új bérlő, méghozzá egy éven belül. További fejlesztéseket tervez a képminőség javítása érdekében, de ajánlatában szerepel még az ülések újrakárpitozása és a számítógépes jegykiadás feltételeinek megteremtése is. A távlati tervek között egy internet-kávézó és egy művészfilmek vetítésére alkalmas kisterem kialakítása szintén megtalálható, idővel pedig az épület teljes körű felújítására ugyancsak sor kerülhet.

Mindemellett DVD-kölcsönző és fénymásolónyitás is helyet kapott Borda Mihály elképzelései között. Az újdonsült üzemeltető szorosabbra szeretné fűzni a település oktatási intézményei és a filmszínház közötti kapcsolatot, ezért egyeztetni kíván gyermekcsoportoknak szervezett vetítésekről, rétegigény esetén éjszakai előadások is bekerülnének a programba, továbbá a gyógyfürdő kertmoziját sem hagyná kihasználatlanul a vállalkozó.

– Szerintem szakmai hiányosságok miatt lett ilyen alacsony színvonalú a csongrádi mozi: nem voltak hirdetések, elmaradtak a filmek előtti előzetesek. Úgy látom, legalább egy év kell a nézőközönség visszacsábításához – nyilatkozta lapunknak Borda Mihály, aki már azt is elárulta, hogy a bérlőváltást követően november 10-én fél 6-kor lesz az első előadás, amin ingyen vehetnek részt az érdeklődők. Mivel negyvenhárom évvel ezelőtt Az aranyember című magyar klasszikus volt ez első Uránia moziban bemutatott mű, ezért egy hónap múlva ezt a filmet tekinthetik meg a nézők.

A szerződéskötéssel kapcsolatban a csongrádi városházán elmondták: a tíz évre szóló megállapodást most készítik elő. A városvezetés garanciákat akar beépíteni a szerződésbe, mégpedig azért, hogy a beígért fejlesztések adott határidőn belül megvalósuljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér Antal lesz Csongrád díszpolgára

Zárt ülésen döntött a csongrádi képviselő-testület az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából átadandó… Tovább olvasom