Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tüskevárat hoz a nyuszi

Még hónapokat kell várni a Csongrádon forgatott mozifilmek bemutatójára. A Tüskevár díszelőadását húsvétra, a Megy a gőzös premierjét októberre tervezik a filmkészítők. Egyik mű sem lesz ott a februári filmszemlén, viszont mindkettő készítői ünnepélyes vetítéssel kedveskednek a csongrádi filmbarátoknak.
A Kis-Balaton hangulatát Csongrádon idézték meg. Nem a jelenetek forgatása késett – hanem az alapítványi támogatás. Fotó: Tésik Attila
A tavaszi szünetben unatkozó iskolásokat lepnék meg a Tüskevár készítői a film bemutatójával – de még nincs konkrétum a premier időpontjával kapcsolatban. A forgalmazóval ugyanis még folynak az egyeztetések. Noha eredetileg a februári filmszemlére időzítették az első nyilvános vetítést, a visszatérítendő támogatás – amit a Magyar Mozgókép Közalapítványtól nyert a produkció – folyósítása csúszott, ezért a stáb nem tudott hozzálátni a hangosítás és az animációk digitális utómunkálataihoz. – Most már nem szeretnénk kapkodni, ezért nem neveztünk a filmszemlére – nyilatkozta lapunknak Balogh György.

A rendező hozzátette, a minél nagyobb nézettség érdekében bevezető kampányra is szükség lesz, ami szintén időigényes, ezért a legkedvezőbb időpontnak a húsvét tűnik. A képi anyag javát egyébként még tavaly forgatták le Csongrádon és környékén, de idén szeptemberre is maradt munkája a stábnak: természeti képeket és közelieket rögzítettek, például ételről, kapásjelzőről. A gyermekszereplőknek, Nagy Marcellnek és Péntek Bálintnak is volt pár forgatási napja a Batsányi János gimnáziumnál, ahol róluk is közeliek készültek.

Koltai Róbert a csongrádi vasútállomáson forgatott. Fotó: Tésik Attila
A szintén Csongrádon forgatott új Koltai-film, a Megy a gőzös premierjét 2007. októberére tervezik a mű készítői. Jelenleg a vágásnál tartanak az utómunkák, a hangosítás és a film megzenésítése márciusra lesz kész. P. Koltai Gábor producer lapunknak elárulta, ők sem igyekeznek a filmszelére, inkább azon gondolkoznak, hogyan lehetne premier előtti vetítést rendezni hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Mindkét film esetében szó van arról, hogy a forgatások helyszínén, Csongrádon is legyen díszbemutató. A Tüskevár rendezője biztos benne, hogy jövőre elsők között mutatják be a Tisza-parti város – éppen most bezárt – mozijában Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjait.

Népes mezőny a szemlén

18 nagyjátékfilm, 40 dokumentumfilm, 30 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő alkotás került be a 38. Magyar Filmszemle versenyprogramjába. A seregszemlét Sándor Pál Noé bárkája című filmje nyitja meg január 30-án a Kongresszusi Központban. Játékfilm kategóriában a verseny- és a versenyen kívüli szekcióba összesen 45 alkotást, valamint 14 tévéfilmet, 144 dokumentumfilmet, 119 kísérleti és kisjátékfilmet, s 9 tudományos-ismeretterjesztő filmet neveztek be. Minden kategóriában előzsűri tett javaslatot a versenyprogram kialakítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma inkább verset ír az egykori politikus

Az a baj, hogy a politika nem költészet – véli N. Orbán István, a megyei közgyűlés korábbi… Tovább olvasom