Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Tűzoltás és agyrém

Ha a csongrádi tanmedence helyzetét nem sikerül időben rendezni, 250 alsó tagozatos diák úszásórái maradnak el január elsejétől. A képviselő-testület pénteken tanácskozik az uszodaügyről. A polgármester elfogadná, hogy az év első három hónapjában a 2007-es sporttámogatások terhére üzemeltessék a nagymedencét. A sportbizottság elnöke szerint ez agyrém.
Ha nem történik valami csoda, 2007-től a csongrádi tanmedencét nem használhatják a gyógyulni vágyók. Fotó: Tésik Attila
Mint arról lapunkban beszámoltunk, péntekre demonstrációt is szerveznek a csongrádiak annak érdekében, nehogy sportolásra alkalmas vízfelület nélkül maradjon a város télire. A képviselő-testületnek pénteken a bezárásról szóló javaslat mellett arról is kell döntenie, hogy a város miből fedezze a „süllyedő betonteknő" felújítását. Tegnap Bedő Tamás polgármester lapunknak azt mondta, a nagymedence ügyében elsősorban korábbi javaslata, vagyis a téli lezárás mellett fog érvelni pénteken, de azzal a pénzügyi bizottsági indítvánnyal is egyet tudna érteni, hogy a 2007-es sporttámogatások terhére biztosítsák a medence első negyedévi üzemeltetését. Megkeresésünkre mindezt agyrémnek nevezte a sportbizottság fideszes elnöke, Ternai László, aki szerint ez a döntés a csongrádi sport halálát jelentené. Információink szerint felmerült még egy alternatíva, a féllegális működtetés. De kiderült, hogy ha minden marad a régiben, vagyis továbbra is töltő-ürítő rendszert használnak a nagymedencénél, az új évtől akár naponta kétszer is pénzbüntetést róhatnak az üzemeltetőre.

Medenceügy számokban

Ha elsejétől betartják az előírásokat, és a kazánt is rákapcsolják a nagymedence rendszerére, a testületnek kiadott anyag szerint „a gázfogyasztás várhatóan napi 40 ezer forint lesz, melyet a vízforgató üzemeltetéséhez szükséges heti százezres vegyszerköltség és a vízforgató szivattyúk, víz alatti porszívó működtetésének havi 100-120 ezer forintos költsége terhel tovább. A téli üzemmód a becslések alapján minimum 2,5 millió forint többletköltséget jelent. Éves szinten 6 hónap medencevíz – fűtéssel számolva – 15 millió forint többletkiadást jelenthet az üzemeltetőnek." Jelenleg 135, félévre 12 ezer forintért megvásárolható úszóbérlet van forgalomban, ebből 78 az egyesületeké.

A felújítás finanszírozhatóságáról két változat is született, de az egyik – miszerint hitelből fedezné a város korszerűsítés százmilliós költségét – már a héten tartott egyeztetéseken elvérzett. A városatyák a pályázati lehetőségeket jelölik meg a modernizáció forrásaként. A tanmedence ügyét is tisztázni kell: Csongrád egyetlen sátras medencéjének nincs vízforgatója, így pedig 2007-től nem üzemelhet. Az egyetlen mentsvárat a medence átminősítése jelentheti. A csongrádi városházán abban bíznak, hogy ha idén benyújtják az átminősítésről szóló kérelmet, a határozathozatalig az illetékes hivatal engedélyezi a használatot.

Ha kibúvó nélkül marad Csongrád, azt leginkább az iskolai úszásoktatás sínyli meg. Cseri Gábor, az általános iskolák igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az alsó tagozat 250 diákja egyáltalán nem járhat tavaszig úszásórára, ha elsejétől lezárják a tanmedencét. Az üzemeltető bevételei is jelentősen megcsappannának, ha elmaradnak a bérletvásárlások. Az Országos Egészségügyi Pénztár felé csak kis mértékben tudnák elszámolni a rehabilitációs szolgáltatás fix összegű támogatását, hiszen sok betegnek nem elég az ülőmedence, az úszás is a kezeléshez tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától komp jár a csongrádi révnél

Mától lezárják a forgalom elől a csongrádi fahidat, a révnél komp biztosítja az átkelést. A pontonos… Tovább olvasom