Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Új mázsaház épül Tömörkényen

Az uniós előírásoknak is megfelelő mázsaház épül Tömörkényen. A jórészt pályázati forrásból megvalósuló harmincegymilliós beruházás segíti az állattartókat, akik főképp jövedelemkiegészítés reményében hizlaltak, hizlalnak jószágot. Az állatvizsgálót és a vásárteret is kiszolgáló illemhelyet még az idén átadják.
A régi mázsaház tetőszerkezetét már elbontották a kivitelező cég munkatársai, jelenleg a födém nélkül maradt épület köré tervezett állatvizsgáló, az előírásoknak megfelelő rámpák, a fedett karámok és az illemhely alapozása folyik a tömörkényi vásártéren. A helyi önkormányzat AVOP-pályázaton nyert forrást a 31 milliós beruházás megvalósításához.

A közel húszmilliós uniós támogatás mellé tizenegymillió forint önrészt kellett volna biztosítania a községnek, erre azonban nem volt meg a fedezete, ezért a belügyminisztérium önerőkeretét vette igénybe a település. A sikeres pályázat eredményeként a hiányzó összeg hetven százalékának biztosítását az állam vállalta át.

A környező településeken élő állattartókat is szolgálja majd ez a létesítmény – mondta érdeklődésünkre Fekete Gábor polgármester. A falu vezetője szerint az új mázsaház felépülésével megmarad annak a lehetősége, hogy a tömörkényi és a szomszédos községek állattartói helyben leadják az általuk nevelt jószágot, így megspórolhatják a növekvő szállítási költségeket, amelyek a hektikusan mozgó árak mellett egyre inkább befolyásolják az ágazat jövedelmezőségét. A feldolgozók elmúlt években gyakorolt beszállító politikája miatt a gazdák körében jelentősen alábbhagyott az állattartási kedv, ezért is örömteli hír, hogy a kivitelezési munkák megkezdésével egy időben a Pick is bejelentette: újraindítja a vágást szegedi üzemében.

Ebben az évben több mint háromszáz állattartó mintegy kétezer sertést adott le Tömörkényen, a sertéshizlalók fele pedig helybeli volt. Fekete Gábor reményei szerint az év végére elkészülő állatvizsgáló a jövőben jóval több jószágot fogadhat, s ennek érdekében az önkormányzat szorosra kívánja fűzni a kapcsolatot a felvásárlókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helytörténet kubikosa

Tanyainak született, 16 évesen kubikosként kezdte a munkát, majd a MÁV-nál kalauz volt. Beleszagolt… Tovább olvasom