Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Új vezetőt keresnek a közműcég élére Csongrádon

Csongrád - Megbízatása lejárta előtt megválna a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől a helyi önkormányzat. A cég tevékenységéről készült beszámolót nem fogadta el a képviselő-testület, amelynek korábbi, díjszabást érintő döntéseivel Balogh Pál nem értett egyet.
– Ki a felelős az ivóvíz- és távhővezeték elavulásáért? Volt-e rekonstrukciós terv, ha igen, a megvalósítása mi miatt hiúsult meg? – Nem volt rekonstrukciós terv, mivel a kivitelezést sohasem fedezte a bevétel.

Ez a párbeszéd a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. felügyelőbizottsági ülésén hangzott el Kurucz Ferenc elnök és Balogh Pál ügyvezető között, amikor a társaság tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalták. A grémium végül elfogadta a beszámolót, de a város képviselő-testülete nem. Az anyagból kiderült, tavaly mindössze egymilliós eredményt könyvelhetett el a 105 főt foglalkoztató önkormányzati cég, amely egyre nehezebben tudja megőrizni fizetőképességét. Tevékenységei közül az ivóvíz- és a távhőszolgáltatás nyereséges volt, a szennyvíz- és a tüzeléstechnikai szolgáltatás, valamint a fürdőműködtetés viszont veszteséges, de annyira, hogy ha egyéb megbízásokat nem vállal a kft. több mint 100 millió forintos nagyságrendben, az egész mérleg tízmilliós mínuszt mutatott volna.

Balogh Pál, aki 1994-es megalakulása óta vezeti a városi céget, azt is kifejtette a fent említett dokumentumban: a pénzügyi helyzet legfőbb okát abban látja, hogy a szolgáltatási díjakat több alkalommal az infláció alatt állapították meg. A díjban nem ismerték el teljes mértékben azokat a többletköltségeket, amelyek részben hatósági előírásokból, részben műszaki okokból terhelik a cég gazdálkodását. Minderre nem reagáltak a városházi döntéshozók, azt viszont nehezményezték, hogy a társaság képtelen behajtani a lakossági kintlévőségeket.

– Több éve behajtó céggel szerződtünk, bírósági úton intézkedtünk a hátralékok beszedésére, sok részletfizetési szerződést kötöttünk a hátralékos ügyfelekkel. Ezeknek az eredményével mi sem voltunk elégedettek, így ettől az évtől szolgáltatáskorlátozásokat vezettünk be. Ebben az eljárásban minden, közüzemi tartozást felhalmozó csongrádi egyenlő elbírálás alá esik – mondta lapunknak az ügyvezető, akire egyre kevésbé számít a városvezetés. Legalábbis erre utal a testület elutasító döntése, és az a pályázat is, amit az ügyvezetői posztra írtak ki. Balogh Pál megbízatása csak június végén jár le, de a kiírás szerint utódja már április 1-jétől betöltheti az állást. Utóbbi kapcsán csak annyit mondott lapunknak, tudomásul veszi a döntést.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. agyhalott 2011. március 08. 17:54
  „Örömmel látom, hogy néha erre jár Cenzné is a férjével :(”
 • 32. Néma 2011. március 07. 17:56
  „Remélem a képviselő testület a polgármester úron keresztül azért megköszöni Balog Pál huszonöt éves vezetői munkáját.Ha mással nem, de ennyivel tartoznak neki,bár ez mostanában nem szokás.”
 • 31. kispipin 2011. március 05. 22:54
  „Ja, azt még nem is mondtam, tegnap a pesti buszon azt mondta egy srác, hogy ez egy döglött város. Csodálkoztam...”
 • 30. kispipin 2011. március 05. 22:48
  „Szerintem az új -vagy régi - testület monnyon le. Eszik a saját sz@rukat, és még büszkék is rá. Miért nem Norbi a pógármester? Azért, mert ért hozzá. Na, ez kizáró ok. Majd fityeszék megóggyák. Így ni.”
 • 29. no-mad 2011. március 05. 11:50
  „Nem az értelmes csongrádi vezetők leváltásán kellene erőlködnie a sok okos tóninak,hanem a beigért munkahely teremtésnek!”
 • 28. hank 2011. március 04. 20:08
  „Megmondom mi fog történni.
  1) Leváltják Balogh Pált.
  2) Jön egy új vezető, aki átnézi a cég adatait és mond 3-4 szépen hangzó dolgot DE ehhez áremelés kell.
  3) A képviselőtestület persze azonnal helyesel, hiszen elmondták, hogy kell emelés és ha már az új vezető is azt mondja, akkor az tuti úgy van.

  Csak egy a bökkenő: egyszer már átvilágították a céget. Azok a feladatok, kérések megvalósultak? Ha igen, akkor a képviselőtestületnek tudnia kellett volna, hogy az átvilágítás szerint minden rendben van és ha ennek ellenére nem emelnek díjat, akkor az a cég létét veszélyezteti.

  Szerintem Balogh Pál mindent megtett a cég érdekében. Én jó vezetőnek tartom.
  Remélem, hogy a testület visszalép és átgondolja még egyszer.

  Hank”
 • 27. hajdan61 2011. március 04. 12:58
  „Mindenkihez!
  Jó ötletnek tartom NOI blogját, hozzunk össze valamit! Ne engedjük mégegyszer, hogy orrunknál fogva vezetnek meg. Önnek Norbi56 Úr azt kívánom, hogy ne adja fel, az elképzeléseit valósítsa meg. Még minden lehetséges! Támogatom!
  Sajnos beleestünk sokan abba, amire végképp nem számoltunk, ezt a totyogás egy helyben! A csongrádi emberek türelmetlenek, még bármi lehet! Hol van az a nagyon okos parlamenti ember, biztos vidéken! Ott szeret lenni, eszeget- iszogat, utána meg nem emlékszik semmire, csak arra hogy mentelmi jogom van!!!Meddig akarjuk mi őt? remélem a következő ciklusban már Önt üdvözölhetjük.”
 • 26. kékfrankos 2011. március 04. 10:01
  „oké, Néma, igazad van. én is úgy gondoltam, hogy a renszerváltozás óta.”
 • 25. Norbi56 2011. március 04. 09:08
  „23. "tromi"-nak

  ´A nagy generáció´

  Hatalmas kegyként szakadt ránk az élet,
  Súlyos örökséget görgetünk magunk előtt,
  Bátrak voltunk itthon maradni,
  Nem tántorogtunk ki, nem vagyunk
  ,,Távolba szakadt" jómódú ,, hazajövők".
  S most is mi cipeljük a terheket,
  Húzzuk a sárban megrekedt igát,
  Nem tudjuk, mi jut majd, ehetünk-e
  Megöregedve kenyeret s húst ,
  S hogy hol követtük el a hibát.
  A szabadság szélesre tárta a kaput,
  Mehet, ki merre lát, széjjelrajzik,
  Kiben a tehetség gyújtott lángot,
  Messze keresi boldogulását az ifjúság.
  Itt nem marad, csak öreg, tehetetlen,
  Gyáva, röghöz kötött, haszontalan,
  Vagy vállrándítva élősködő,
  Jó nekik ez is, nem érdekli őket
  Se múlt, se jelen, se jövő !

  2008. május
  N-O.I.”
 • 24. Néma 2011. március 04. 08:47
  „kékfrankos:Szeretnék pontosítani.A rendszer váltásig a vízmű megyei vállalat volt,amelyhez a csongrádi is tartozott.A hét üzemfőmérnökség közül a csongrádi mindig nyereséges volt.Elegendő eredmény képződött a felújításokra is,de akkor tiszta profilú volt és a díjakat az OVH hagyta jóvá.Ha módosított rajta a hiányt támogatásként pótolta.Ez hiányzott az elmúlt években,ezt nem vállalta fel a csongrádi képviselő testület,és ezért lett más településeken is gond a finanszírozással.”
 • 23. tromi 2011. március 04. 06:08
  „Az hogy a közműszolgáltatók díjai nem fedezik a működési költségeket, országos probléma. Voltak pályázatok távhőre stb, de hogy akiknek ez lenne a dolga miért nem csinálták, az számomra rejtély. Állítólag jobb a csongrádi term víz hő, mint kisteleken, és mórahalmon. A működési költség hiányok fedezésére pedig most szedték be a magánnyugdíj pénzeket, országos szinten. Én nem látom a kiutat sajnos. Kicsit olyan ez az egész ország, hogy mindenki tudja, magyarázza mit hogyan kellene csinálni, de nem teszik. Egy óriási munka gödör, 1 ember ássa, a többi meg támaszkodik a lapátra.
  Ez a mostani banda, aki van, -és akit törvényes módon választások során került be, elég nagy többséggel, bár olyan magas az előzőek mércéje nem volt...- hátra dölt a választások után, számolgatják a fizetésüket és sluszz. Láthatóan meglepte őket az, hogy nyertek a választásokon. Erre már rég kapcsolati rendszert kellett volna felállítani....mindegy, én teljesen ki vagyok akadva Csongrádon, és Magyarországon. El kell mennem keresni egy új hazát, mert a régi elárult...”
 • 22. keletaru 2011. március 03. 20:27
  „Néma :-( Nekem is eszembe jutott 1 közmondás. Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók. Persze kis pénz kis játék ? Valamiért érthetetlen számomra ha valaki ennyi ciklus alatt egyedül maradt, akkor miért nem fordult még ki a szekér rúdja??
  kékfrankos :-) A legtöbb azért űllllll ott bent hogy ne keljen dolgoznia -10 fokban, meg az különben is az felelősséggel jár ! Mint látjuk, az meg nem jár felelősséggel amit itt évek óta csinálnak a testületben, csak illetménnyel meg jutalommal !!! Üdv Kuci”
 • 21. Norbi56 2011. március 03. 20:15
  „http://csongrad.viho.hu/node/add/blog
  oldalon nyitottam egy blogot, ott is várom az érdeklődőket!
  Lehet, hogy ez lesz ami "Kairónk"!?”
 • 20. kékfrankos 2011. március 03. 19:07
  „olvasom, olvasom. hajrá magyarok, hajrá csongrádiak!!!
  Keletarun szórakozom a legjobbakat, Norbi56 legalább alapos, érthet is hozzá.
  ettől a vízműnek még működnie kellene, és amióta létezik, mindig az önkormányzathoz tartozott. a képviselők zöme évek óta ott tanyázik, miért csak most jöttek rá, hogy baj van?
  - én láttam olyat is, amikor -10 fokban, éjszaka dolgoztak a srácok a csőtörés miatt. ki csinálná szívesen helyettük? lehet dumálni, talán egyszer ki is kéne próbálni!”
 • 19. turpi 2011. március 03. 18:21
  „Norbi! Csinálj neten fórumot, sokan csatlakoznának.”
 • 18. azénéletem 2011. március 03. 16:52
  „14. hajdan61 2011.03.03. 15:18
  Én is azt gondolom, hogy nagy minőségi változás lenne, ha a jelenlegi képviselőnk helyett norbi56-ot küldenénk a Parlamentbe. Végre büszkék lehetnénk hosszú évtizedek után a képviselőnkre.
  Sosem fogom tudni megfejteni miért oly népszerű képviselőnk az emberek körében - talán nem volt még méltó ellenfele - ez sem igaz. Nem tudom!”
 • 17. deszka 2011. március 03. 16:41
  „Norbi56 írásaiból egyértelműen következik,hogy ebben a testületbe nem vállalna érdekközösséget.Polgármesterséget csak független képviselőkkel lenne értelme vállalni.Sajnos ezen a helyzeten ami most van nem tudunk változtatni!”
 • 16. Néma 2011. március 03. 16:06
  „hajdan61:Én is örülnék ha Norbi 56 a képviselők között lenne.Van egy közmondás,hogy egy fecske nem csinál nyarat.Félteném ebben az összetételű testületben .mert ahogy ismerem a szélmalom harcot nem tudná sokáig elviselni.Ö egy racionálisan gondolkodó egyéniség ,aki az értelmetlen kompromisszumokat nem fogadná el,az egyéni érdekek nála nagyon hátul vannak.A szándékosságot is kimerítő butaságot nem tudná elviselni.A mai helyzetben igazi tanácsadó szerep volna neki való,csak ehhez fogadó készség kellene.Azt nem írom ,hogy PM lehetne,mert nagyon sok bajt okoznék neki,hiszen ezt itt fenn is olvassák.NOI NEM FELADNI!!!!!!”
 • 15. Norbi56 2011. március 03. 15:35
  „Az általam éveken keresztül írtak, és hangsúlyozottak alátámasztására idézet egy mai tájékoztatáson elhangzottakból:
  Persze elég lenne a szomszéd vár költségvetését átnézni, ott lapszabály, hogy nem lehet kvi hiány és azt nem lhet hitelből finanszírozni!
  "Tállai András (államtitkár) a szabályozási lehetőségek között példaként említette a lengyelországi gyakorlatot, ott a "regionális ÁSZ" (Állami Számvevőszék) véleménye és jóváhagyása kell ahhoz, hogy az önkormányzatok hitelt vegyenek fel. Elmondta azt is, hogy ma még nem ismerik az adósságállomány pontos összegét, ehhez összesíteni kellene az önkormányzatok idei költségvetéseit és az azokban megtervezett hiányt. Jelezte, hogy ez a hiány akár több százmilliárd forint is lehet.

  Közölte azt is, hogy a 2009. december 31-i adatok szerint 1020 milliárd forint volt az önkormányzatok hitel- és a kötvényállománya, kamatok nélkül. Az államtitkár utalt rá:
  ma még azt sem lehet látni, hogy az önkormányzatok a gazdasági cégeikben mennyi adósságot halmoztak fel.(Lásd közmű szolgáltató KFT. Csongrád város önkormányzat döntései nyomán)*

  Tállai András azt hangoztatta: céljuk, hogy az új önkormányzati törvény elfogadását, illetve hatályba lépését követően olyan finanszírozási rendszer jöjjön létre, amelyben az önkormányzatok nem termelik majd újra a hiányt. Ezért, mint mondta, a jövőben az önkormányzatok csak arra a feladatra fordíthatják majd az államtól kapott forrásokat, amire kapják."
  forrás: hirszerző.hu,
  *a zárójelben lévő szövegrész az én kiegészítésem
  köszönöm , "hajdani 61" ! pillanatnyilag az ön felvetésér is a korábban a 12. pont alatt írtak az irányadóak !”
 • 14. hajdan61 2011. március 03. 15:18
  „Olyan szépen elfelejtették már egyesek, hogy az IH volt bérlője is ott hagyott 4-5 millás tartozást! Azt ki fizette ki? Mert hogy nem G. Ildikó, az is biztos. Annak szemet udtak hunyni? Pedig a testület fele most is itt ül, vagy ült akkor is. Ki fizette ki a tartozást? Rálőcsölték ujra a művházas dolgozókra? Elég szomorú, ezt nem veszi senki tudomásúl? A közüzemi és egyéb díjak be nem fizetéséért ki a felelős? A lakos! Miért nem kapcsolták már le ídőben a fogyasztásmérőket, miért kellett eddig várni, míg sok-sok milliós tartozások gyülemlettek föl. Lehet itt bármit is írni, úgy sem történik semmi sem. De az biztos hogy Norbi 56 Úr nagyon is jól látja a dolgokat. Miért nem indult, mint független? Ott lenne a helye! Lehet még Pm is! Majd mi bejuttatjuk!!!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híreket közöl, törvényt értelmez a Csanyi Hírmondó

Csanytelek - Havi ingyenes helyi lapnak indult, mára részletes, a mindennapi életet érintő… Tovább olvasom