Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Újabb ígéret a csongrádi malomtól

Csongrád - Legjobb esetben 3-4 hónap múlva pénzükhöz juthatnak azok a csongrádi gazdák, akiknek tartozik a csongrádi malom – nyilatkozta Vakulya József, az üzemet tulajdonló társaság vezérigazgató-helyettese.
A cégvezető cáfolta, hogy több százmillió forint tartozást halmoztak volna föl. Leszögezte, mindössze 18-20 csongrádi gazdának, és néhány Békés megyeinek tartoznak, összesen 100 millió forinttal.

A lapunk pénteki számában megjelent, a csongrádi kényszeraratásról szóló írásunkra reagálni kívánt Vakulya József. A csongrádi malmot működtető társaság vezérigazgató-helyettese elismerte, hogy nyár óta megváltoztak telefonszámaik. Vincze László csütörtöki akciója kapcsán felmerült kérdéseinkre is kértünk válaszokat tőle. Ezek arra vonatkoztak, hogy miért nem takarították be eddig az általuk bevetett földeken a termést, mekkora területen maradtak el így az őszi munkák, s ez hány olyan földtulajdonost érint, akinek bérbe vették a földjeit. Arra is feleletet vártunk, hogy a tavalyi haszonbérletet hány gazdának nem fizették ki és miért.

Vakulya József azonban nem tért ki a részletekre, hanem ezt a közleményt jutatta el hozzánk: „A Csongrádi Malom nevével fémjelzett agrárintegrációval kapcsolatos egyéni akciókról, híradásokról jelenleg nem kívánok nyilatkozni. A társaságok hitelezőinek, a térségben élő termelőknek is az az alapvető érdekük, hogy a jelenleg is folyó reorganizációs előkészítő munka sikeresen befejeződjön. A valótlanságokat, szenzációhajhász elemeket tartalmazó akciókban ez a folyamat is sérülhet. Ezért minden lényeges körülményről, helyzetről, tennivalókról kizárólag a reorganizációs döntések birtokában kívánunk nyilatkozni, reményeink szerint a gazdasági tevékenységek újrakezdéséről, a meglévő tartozások minél nagyobb mértékű kiegyenlítéséről."

Ugyanakkor Vakulya József egy helyi rádió műsorában elmondta, gondjaikat az okozta, hogy 50 ezer tonna gabonát vásároltak föl euró alapú hitelből, és mire a visszafizetésre került sor, a meggyengült forint miatt jelentős árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A fizetésképtelenség miatt csak részben tudták kifizetni beszállítóikat. Vakulya cáfolta a lapunkban megjelent becsléseket, miszerint több százmillió forint tartozást halmoztak volna föl. Azt mondta, mindössze 18-20 csongrádi gazdának, és néhány Békés megyei cégnek tartoznak, összesen 100 millió forinttal. Azt a feltételezést is visszautasította, hogy akkor is vásároltak még gabonát, amikor már tudták, hogy nem tudnak fizetni. Hozzátette: nem ők jelentettek csődöt, hanem egy külső hitelező kezdeményezett felszámolást. Vakulya József szerint 3-4 hónap múlva kezdődhet meg a reorganizációs program, akkor pénzükhöz jutnak a hitelező gazdák. Úgy tervezik, jövőre a malmot is újra indítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádra ért Koltai Róbert gőzöse

Csongrád - Koltai Róbert betartotta ígéretét: tegnap Csongrádon mutatták be először a népszerű… Tovább olvasom