Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Újraindult a csongrádi malom

Csongrád - 30 hónap leállás után a napokban újraindult a csongrádi malom. Az üzem a helyi termelők tulajdonában lévő Agrár-Reorg Kft.-hez került. A startot megkönnyítené a májusi eső, mert ha nem lesz csapadék néhány héten belül, messziről kell őrölnivaló búzát vásárolni.
Két és fél évnyi kényszerszünet után újra őröl a csongrádi malom. Az évszázados múltra visszatekintő üzemet 2006 novemberében fizetésképtelenség miatt állították le. A gondokat az okozta, hogy a malmot birtokló társaság 50 ezer tonna gabonát vásárolt föl euró alapú hitelből, és mire a visszafizetésre került sor, a meggyengült forint miatt jelentős árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A ki nem fizetett termelők közül ötvenen Agrár-Reorg '93 Kft. néven társaságot alapítottak, azzal a céllal, hogy saját kézbe veszik a csongrádi malom működtetését.

Kinnlevőségeik miatt önerőből képtelenek lettek volna erre, ezért a Magyar Fejlesztési Bankhoz fordultak. A szükséges fedezet kiutalásáról tavaly nyáron döntöttek a hitelintézetnél. A malom újraindítására nem egész 100 millió forintot használt föl a korábbi beszállítókból alakult Agrár-Reorg '93 Kft.: visszavásárolták az üzemet a felszámolótól, decembertől áprilisig üzemképessé tették a berendezéseket, illetve némi terményt is vásároltak az induláshoz.

Most nyolc embert foglalkoztatnak a malomnál, közülük hét itt dolgozott a leállás előtt is. Fotó: Bíró Dániel
Most nyolc embert foglalkoztatnak a malomnál, közülük hét itt dolgozott a leállás előtt is.
Fotó: Bíró Dániel

Jelenleg 8 embert foglalkoztatnak a malomnál, köztük 7 a leállás előtt is itt kapott munkát. Egyelőre egy műszakban dolgoznak, de a cél az, hogy minél inkább kihasználják az üzem óránkénti 3 tonnás kapacitását. Az alap koncepció az, hogy a tulajdonosi körtől, s a többi Csongrád környéki gazdától felvásárolt búzából jó minőségű lisztet készítsenek, és ezzel lépjenek ki a piacra.

– Két-három hétig még bírja eső nélkül a búza, de ha május végéig sem lesz csapadék, messziről kell vennünk terményt, és az komolyan ronthatja versenyhelyzetünket – mondta lapunknak Deák István, a cég ügyvezetője. Hozzátette, bízik benne, hogy erre nem kerül sor, s akkor minőségi liszttel léphetnek piacra. Ha nem lesznek nehézségeik, akár már e hónap végén átállhatnak a kétműszakos munkarendre, és akkor tucatnyi fővel bővülhet a foglalkoztatottak létszáma.

Olvasóink írták

 • 3. timoboll2 2009. május 15. 11:43
  „Csongrád és a munkahelyek....van aki ezt még megeszi?bocs, de én nem...”
 • 2. Sziti 2009. május 07. 22:11
  „Ez a jó ember a képen mit csinál?
  Valami rituális tánc lehet.
  Egyébként nagyon örülök, hogy végre, ennyi embernek munkát adó cég ismét működik.”
 • 1. Sziti 2009. május 07. 21:02
  „Örüljünk már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedő Tamás boros interpellációja

Csongrád - Bedő Tamás, Csongrád polgármestere a hazai bor védelmében felszólalva, a parlament hétfői… Tovább olvasom