Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Ungerbauer lett a borvidék elnöke

Csongrád - Ungerbauer Györgyöt választotta elnökké a Csongrádi Borvidék tanácsa hétfőn.
A szőlészeket és borászokat összefogó, a szakma érdekeit képviselő szervezetbe a mórahalmi, a pusztamérgesi és a csongrádi hegyközség delegál két-két tagot, mindenhonnan egy szőlészt és egy borászt. Az elnök csongrádi szőlész, vállalkozó, a hegyközséget is ő vezeti. Ungerbauer György lapunknak elmondta, egyáltalán nem formális a tanács szerepe, amikor a szakmát többféle érdekellentét is megosztja. A kisebb szőlészetek, borászatok – a helyi borvidék termelői is – azt szeretnék elérni, hogy az állam és az Unió szőlészeti-borászati fejlesztésekre szánt pénzéből elsősorban a kicsik, és ne azok a nagyvállalkozások részesüljenek, amelyek külföldi, leginkább olasz borok behozatalából, házasításából, ezáltal olcsó, nagy mennyiségű innivaló előállításából élnek. Az elnök szerint megvan a módja annak, hogy az állam az Unión belül is védje saját vállalkozásait.

– Szlovákiában most az ottani ellenőrök szisztematikusan a magyar borokat ellenőrzik, hibát keresnek, és ha találnak, leveszik a polcról az árut – mondja Ungerbauer.

Ungerbauer Györgyöt választotta elnökké a Csongrádi Borvidék tanácsa hétfőn. Fotó: DM/DV
Ungerbauer Györgyöt választotta elnökké a Csongrádi Borvidék tanácsa hétfőn.
Fotó: DM/DV

Az olasz borimport miatti dühöngést a laikusok nyilván már unják, pedig ez a jelenség nagyon sok kedvezőtlen folyamat oka, elindítója. Jelenleg például annak, hogy a nagy mennyiségű, olcsó, hivatalosan minősített, de nagyon gyönge minőségű italok jelenléte miatt beszűkült a valóban hazai szőlőből szűrt és palackozott borok mozgástere. Utóbbiak előállítóinak össze kellene tartaniuk, ehelyett az alföldi szőlőtelepítést most nem titkolt ellenérzéssel figyelik a hegyvidékiek. Ha nyílt fórumokon nem is, informális szinten megfogalmazódnak olyan vélemények, hogy az Alföldre nem való szőlő. Ungerbauer szerint nem szabadna elfelejteni, hogy nemcsak a hegyvidéki, hanem az alföldi borvidékek is „történelmiek", a nagy filoxérajárvány idején a hazai szőlőkultúrát az Alföld mentette meg.

A Csongrádi Borvidék egy nagyobb egység, a Duna Borrégió része, ennek tagja még a Kunsági és a Hajós-bajai Borvidék.

Olvasóink írták

  • 2. Macó54 2013. június 27. 08:46
    „1.-nek <moderálva>. De viszont-tal nem kezdünk mondatot......... :)”
  • 1. Okostojás 2013. június 26. 12:33
    „Az öreg alkesz. De viszont minden elismerésem neki, hiszen minőségi borokat állít elő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertészeti mintaprogram Csanyteleken

Csanyteleken sikerrel működik a Start kertészeti mintaprogram, amelynek előzményei 2011-re nyúlnak vissza – tudtuk meg Forgó Henrik polgármestertől. Tovább olvasom