Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Üzem és iskola működik majd az ipari parkban

Jövő áprilisban a gyártás, szeptemberben pedig a szerszámkészítő-képzés is beindulhat a csongrádi laktanyában, ha a tulajdonos önkormányzat és a helyi HRC-56 Kft. között megegyezés születik az egykori étkezde hasznosításáról. Az alkatrészeket gyártó vállalkozás több millió forintot költene az épületrész felújítására, és 4-5 fővel bővítené foglalkoztatottainak számát.
Óriási igény van szerszámkészítőkre a magyar munkaerőpiacon, ezért a HRC-56 Kft. képzésbe kezdett. Fotó: Bíró Dániel
A legutóbbi testületi ülésen még csak bérlésről volt szó, a minap viszont már a laktanya étkezdéjének megvásárlásáról tárgyaltak a HRC-56 Kft. képviselői a csongrádi városvezetéssel. Az egyedi szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó helyi társaság a megnövekedett forgalom és egy szerszámkészítőket oktató bázis létrehozása miatt szeretne az ipari parkba költözni, ahol több millió forintos ráfordítással átalakítanák a 370 négyzetméteres ingatlant. A nyolc főt foglalkoztató vállalkozás idén belekezdett a képzésbe, amire a térséget is jellemző szakemberhiány miatt volt szükség. Jelenleg hat tanuló tüsténkedik az esztergapadok közelében, de jövő ősszel már – egy helyi szakképző iskolával karöltve – intézményesített keretek közt szeretnék fogadni a szerszámkészítés iránt érdeklődő fiatalokat.

– Az elmúlt tizenöt évben az ifjúság elpártolt a szakmunkától, holott manapság jóval nagyobb igény mutatkozik jól képzett esztergályosra, marósra és szerszámkészítőre, mint diplomás pályakezdőre – mondta lapunknak Sági Imre. A cég műszaki igazgatója elárulta, őket is az sarkallta a gyakorlati oktatás beindítására, hogy az egyre gyarapodó megrendelések teljesítésére nem tudtak megfelelően képzett szakembereket alkalmazni. – Jövő szeptemberben egy gépesített oktatási bázist szeretnénk beindítani, ahol az eddigi heti egy helyett heti három alkalommal vehetnének részt gyakorlati képzésben a tanulók, s két év alatt szakmát kapnának – tette hozzá.

Az elképzelés megvalósításában problémát jelent, hogy a törvényi szabályozás miatt a már OKJ-s szakmával rendelkező fiatalok második szakmához jutását nem támogatja az állam, így a képzésben érdekelt vállalkozások csak minimális adókedvezményre számíthatnak.

– Amint lehet, 4-5 fővel bővítjük munkavállalóink létszámát – mondta Bencze Beáta, a társaság kereskedelmi igazgatója. Kezdeményezésük kapcsán hozzátette, áprilisban már az új telephelyükön tervezik a gyártást, de ehhez szükség van a képviselő-testület támogatására, hiszen a városatyáknak kell határozniuk az ingatlan eladásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A festőművész szervező és szponzor egy személyben

Elsősorban szervezője, működtetője a csongrádi Plein Air-nek Aranyi Sándor festőművész, de ha kell… Tovább olvasom