Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Üzemek mellé költöznének a csongrádi családok

A bérlakáshiányt továbbra is a volt laktanya legénységi épületének átalakításával oldanák meg Csongrádon, holott a korábbi katonai objektum évek óta ipari parkként működik. Az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági programjában szereplő elképzelés abszurditása eddig nem szúrt szemet a városatyáknak, de miután lapunk rákérdezett, elismerték, nem ártana újragondolni a dolgot.
Lakna ön az ipari parkban? – tettük föl a kérdést néhány csongrádi képviselőnek, mielőtt hozzátettük volna, a város elfogadásra váró gazdasági programjában az szerepel, hogy „a lakásállomány bővítésére elsősorban a volt laktanya területén lévő épületek átalakításával kerülhet sor." A dokumentum ugyanazon oldalán, csak néhány sorral fentebb az olvasható, hogy a volt laktanya – jelenleg ipari park – területén 12 vállalkozás működik, a betelepült cégek bútorgyártással, nyílászárók előállításával, kereskedelemmel, raktározással, gyógyszercsomagolással és állati takarmánygyártással foglalkoznak.

Az ötlet egyébként az előző évtizedből származik, legutoljára pedig 2003-ban porolták le, akkor pályázott is az önkormányzat a beruházás megvalósítására. Az elképzelések szerint 27 költségelvű és 30 szociális garzonlakást alakítottak volna ki az objektum egykori legénységi épületéből akkori árakon 440 millió forintból. A pályamunka elbukott, de a városvezetés ennek ellenére kitartott a gondolat mellett. Ugyanakkor az ipari parkká átkeresztelt laktanya infrastrukturális fejlesztése tovább folytatódott, és egyre több vállalkozás vert tanyát a kőkerítésen belül.

114-en várnak lakásra

Csongrádon 2003-ban 94 család szerepelt a bérlakásokra várakozók listáján, a város pedig 210 önkormányzati lakással gazdálkodott. Jelenleg 114 igénylőt tartanak nyilván, és 205 ingatlanból áll a lakásállomány. Az elmúlt évtizedben mindössze nyolc önkormányzati lakás épült Csongrádon, de azok sem szociálisan rászorulók számára.

Talán épp az ő érdekükben került be a már többször idézet anyagba, hogy a legénységi épületekbe tervezett lakások „bérbeadása lehetséges lenne, de az épületek kialakítása nem kedvez a vállalkozások számára."

A meglehetősen abszurd helyzet miatt megkerestünk néhány csongrádi képviselőt. Somogyi Árpád, a szociális bizottság, egyben a szocialisták helyi elnöke elismerte, hogy újra kellene gondolni a dolgot, hiszen négy éve nem volt annyi vállalkozás az ipari parkban, mint mostanság. Murányi László, aki az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben politizál, szintén visszavonta támogatását. Lapunknak azt mondta, korábban azért nem szóltak az elképzelés ellen, mert Csongrádon már-már vészes a bérlakáshiány, amit pedig mielőbb orvosolni kellene. Pap Gabriella, a Fidesz csongrádi vezetője is osztotta az előtte szólók véleményét, és hozzátette, az idő valóban elszállt az ötlet fölött, ezért érdemes volna mérlegelni, hogy felújítással vagy új társasház építésével lehetne gazdaságosabban enyhíteni a fokozott bérlakásigényt. Kérdésünkre mindannyian elárulták, bizottsági szinten nem foglalkoztak a témával.

Hogy végül benne marad-e a programcsomagban az ipari parki bérlakásépítés, arról ma határoznak a képviselő-testület tagjai. A helyszín változhat – ha városatyák is úgy akarják –, hiszen a polgármesteri hivatal műszaki osztályán kapott tájékoztatás szerint az önkormányzat rendelkezik ilyen méretű társasházak építésére alkalmas telekkel, mégpedig a Bökényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulat a csongrádi sintértelepen?

Ha a csongrádi városvezetők úgy döntenek, hamarosan visszakerülhet a városgondnoksághoz a… Tovább olvasom