Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Védett madarak okoznak felbecsülhetetlen károkat

A Csongrád alatti Tisza szakaszt ellepték a kormoránok, a vermelő helyeken nagy károkat okoznak a halak között.
A kormorán, ami védett madár, védett halakat is eszik, és már nálunk is nagyobb kárt okoz, mint a szabálytalanul horgászó, halászó ember.

A kárókatona elszaporodása azért is kínos, mert a védett madarat szinte már csak a törvény védi, egyre kevesebb pártfogója akad a természet közelében élő emberek körében.

Kormoránok a Tiszán.

Manapság tizennyolcezer kormorán fészkel Magyarországon, telente pedig duplájára nő a populáció az északról lehúzódó csapatokkal.

Ezer forint az eszmei értéke

A magyar jogszabályok a kormoránt 2001 óta az „Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok" között tartják számon. Eszerint eszmei értéke ezer forint, és a kárókatonát a természetvédelmi hatóságnak úgy kell kezelnie, mintha védett faj lenne. A törvény szerint egyes esetekben adnak engedélyt korlátozott számú példány elejtésére. 

 
A liba nagyságú, fekete madár tollazata nem vízhatlan, ezért nagy kalóriamennyiségre van szüksége ahhoz is, hogy szinten tartsa testhőmérsékletét. „Napi fogyasztását" a szakirodalom hetven dekára teszi, ez évente két és fél mázsát jelent fejenként. A 20-30 dekás halakra vadászik, vagyis az utánpótlást eszi meg. Nagyon szereti a drága süllőt, amiből méretes példányokat is elnyel.

De nemcsak a megevett hal számít veszteségnek, hanem a megsebzett is – a kampós, hegyes csőr csípése nyomán ugyanis utat találnak a hal szervezetébe a kórokozók, amelyektől a bőr és a pikkely mellett a nyálka is védene. Emellett a telelés közben folyamatosan zavarászott halak nagyon legyengülnek tavaszra, ép bőrrel is könnyebben megbetegednek.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Rire 2012. július 02. 14:11
  „Egyetlen felvételen sem láttam a halat a szájukban!”
 • 23. hank 2012. február 08. 00:36
  „Ügyes film, gratulálok!”
 • 22. anuvuk 2012. február 04. 16:12
  „Arról meg nem is beszélve, hogy amelyik fán megtelepednek, az garantáltan rövid időn belül elpusztul!
  Tudom megint jön, van a kis kormorán, mely még védettebb és nem tudják megkülönböztetni a nagytól,- nos a nagy, alulról a hasa fehér, a kicsi fele akkora, hasa sötét! Egy kis odafigyeléssel megkülönböztethetők!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 21. anuvuk 2012. február 04. 15:55
  „Természetvédőként, most van itt az ideje, hogy a vadászok "élvezkedjenek"!!!!!!”
 • 20. Elnyomott.1 2012. február 02. 22:27
  „Bocsánat az elírásért Tömörkényt szerettem volna írni.”
 • 19. Elnyomott.1 2012. február 02. 21:06
  „Hsz.Tíz évet dolgoztam Csongrád egyik legnagyobb mesterséges halastavánál amelynek hasznosított vízfelülete nyolcszáz hektár körül volt még el nem vették a táj illetve madárvédők.Itt csak az elfogyasztott és elpusztított halakról esett szó,pedig a kormorán nemcsak eszik és öl hanem ,komoly sebeket ejt a megtámadott halakon melyek nagyon sok esetben elfertőződnek és továbbfertőznek.Ez főleg télnek haladva vészélyes egy lenem halászott tó esetében mert ezek a halak nem kerülnek szeparálás alá,így megbetegíthetik a többi halat is, és ezzel a kár többszörösére emelkedik és a tavasz eljöttével ez nem is fog látszani.Ez majd az őszi lehalászás idején derül ki mennyivel is teljesített a tó a tervezett alatt.Azt gondolom hogy ez a túllihegett madárvédelem nagyon nagy gazdasági károkat okoz az amúgy is nehezen működő halgazdaságokban.Szerintem visszafelé is működni kellene a tőrvénynek,ha bizonyíthatóan a túlzásba vitt madárvédelem okozott kárt akkor fizessen a természetvédelem,ha nem tud menjen a bűnös börtönbe.Egyébként szerény véleményem a degeneratív állat és természet védőkről az,hogy nincs ki a négy kerekük,ezeknek fontosabb minden állat mint az ember,de ha vigyázni kellene egy kormorán falkára hogy csak a létfenntartásukhoz szükséges halat fogyasztják el biztosan nem volnának ilyen buzgók.Ha ennyire fontos nekik a túlszaporodott madárfaj, üljenek közéjük egy fára,fogjon halat és ne a gazdálkodókat baszogassák, kik nem mellékesen igen egészséges húst próbálnak előállítani!Tisztelt állat és madárvédők,valamint természetvédők ,az élhető környezet fenntartását teszik élhetetlenné eltorzult értékítéletükkel, több emberséget az embernek,ha ez önöknek nem megy akkor önök egy visszafordíthatatlan kóros folyamat áldozatai.Még egy mondat a madárriasztás lehetőségeiről,ki hallott már olyat hogy egy birkanyájat a lehetséges károsultak legeltetnek nem a juhász,ébredjenek már mozog a föld, és nem önök nélkül nem baj?”
 • 18. Hsz 2012. február 02. 10:45
  „Tisztelt tokodi Béla Úr!
  A két oldal mindig elmegy egymás mellett. Természetesnek veszem, hogy védi a madarakat. Az állományt mesze
  alábecsüli a valósnál. Az, hogy kergetjük őket ész nélkül ide oda annak semmi értelme. Vagy itt vagy ott de meg eszi ami az övé. A többi felesleges pézkidobás. Csongrádról Mindszentre onnan Szegedre és ne folytassam tovább.
  Az hogy fehértón alig van az nem jelenti azt, hogy más ivadéknevőknél rá kell feküdni a tóra, hogy néhány órára megvédjük a halat. Az ökológiai szerepe ön szerint igen jelentős mert megeszi a nemkívánatos fajokat és beteg halakat. Kérdés, hogy a magyar lakosság összes halfogyasztásával egyenlő ivadékmennyiségben mennyi ilyen van?
  És maradjunk annyiban, hogy még nemes halivadék van addig nem eszik mást. Onnan semmilyen körülmények között el nem megy. Egy kérdésem lenne vagy inkább kérésem mennyiért vállalná egy 30 ha- os halastó teljes kormorán mentesítését felelősségel. Szivesen látnám és meg is fizetném rendesen.”
 • 17. CID 2012. február 02. 09:28
  „Igen, és mint tudjuk nem volt a legszerencsésebb ötlet ilyen mértékben, leszabályozni a Tiszát....”
 • 16. t680822g 2012. február 02. 07:09
  „12. CID Már, bocs, de a 1800-as évek végén, és a 20. században szabályozták a folyókat, és eltüntek az ívóhelyek. A magyar ember miatt, hogy ne kelljen pl. Szegeden nagy árvizek idején csónakkal közlekedned a lakásod és a munkahelyed között. Illik tudni...”
 • 15. CID 2012. február 01. 19:26
  „13. tokodyb 2012.02.01. 18:12

  Szia Béla :) Jó "hallani" felőled. Malátabiznisz még mindig ? :)”
 • 14. újratöltve 2012. február 01. 18:34
  „Kínai halászok elkötik a nyakát, hogy ne tudja lenyelni a halat, és úgy halásznak vele!(háziállatként tartják)”
 • 13. tokodyb 2012. február 01. 18:12
  „Azért szeretném pontosítani a cikket egy kicsit: Magyarországon az állományfelmérések szerint 3200 pár fészkel. 3500 körül van az ivaréretlen, költésből kimaradt madarak száma. Ez azért messze nem 18.000 költőmadár!
  Az őszi vonuló madarakkal együtt, amelyek Észak-Európából érkeznek az egész magyarországi állomány elérheti átmenetileg a 20.000 példányt, őszi időszakban.
  Néhány száz kárókatona valóban a napi 20-30 dekagramm elfogyasztott hallal okozhat kárt, de megvannak az elérhető eszközök a madarak távoltartására. A terület üzemeltetője kérhet gyérítési, riasztási engedélyt, amelyet tudomásom szerint a tavalyi évben meg is kértek és meg is kaptak.
  A kárókatonák sikeresen távoltarthatók még a nagyméretű halastavaktól (lásd szegedi Fehér-tó), ahol valóban nagy károkat okozna, ha hagynák.
  Ott 2000 hektáron van most néhány tucat, amelyek arányában a ténylegesen élelmiszeripari piacra halat termelő kft gazdálkodását sem borítják fel. Az Atkai-holtág pedig elsősorban hobbicélokat szolgáló horgászterületként funkcionál, de méreténél fogva egy kis odafigyeléssel teljesen kárókatona-mentessé lehetne tenni.
  Nem gondolom hogy ezért uniós jogszabályok, vagy a táplálékukat kereső madarak a felelősek, hanem a gazdálkodó nem áll a helyzete magaslatán.
  Megfelelő riasztás esetén a madarak megtalálják táplálékukat olyan helyen, ahol nem sértenek gazdasági érdekeket.
  Azt sem szabad elfelejteni, hogy több tanulmány kimutatta, hogy a halevő madarak, különösen a kárókatona (ez a hivatalos neve, azért használom ezt) rendkívül sok betegségektől legyengült halat is megfog, először ezeket eszik meg, lévén nehezebben mozognak. Így bizonyos hasznuk is van,különböző fertőző betegségek elterjedését is képesek megelőzni.
  Érdemesebb elgondolkodni azokon az okokon, amelyek ide vezettek, ahelyett hogy rögtön lelőnénk mindent ami mozog.
  A cikk írója pedig kicsit részrehajló, elég vicces a következő mondat: "Nagyon szereti a drága süllőt, amiből méretes példányokat is elnyel." A kárókatona megeszi ugyanúgy az invazív, horgászok-halászok által is nem- kívánatosnak tartott invazív halfajokat, mint pl. ezüstkárász, törpeharcsa vagy a kínai razbóra.
  Ezzel szintén gazdasági hasznot is tud közvetve okozni, főleg ha a fenti agresszív halfajok kompetenciájára gondolunk.
  Engedtessék a másik felet is meghallgattatni, ha ez nem is annyira divat mostanság......
  Tisztelettel:
  Tokody Béla”
 • 12. CID 2012. február 01. 17:30
  „11. t680822g 2012.02.01. 16:40

  Már bocs, de ki, mi miatt nincs hal a Tiszában, és az ember által létrehozott Atkában ?”
 • 11. t680822g 2012. február 01. 16:40
  „Már bocs, de több tíz (vagy száz) milliárdért betelepített halat miért kell megzabálnia a kormoránnak, meg a vidrának? Ha nem telepítenék, akkor nem lenne hal se a Tiszában, se az Atkában stb. Akkor ne telepítsünk halat, és dögöljön éhen a kormorán, meg a vidra, meg kívánok hasonló szépeket a túlméretezett környezet meg természetvédőknek..”
 • 10. Esovaro 2012. február 01. 14:50
  „"Visszakérdezek: a gazdálkodók által a természetben okozott károkat,"

  Nem kene mar demagognak lenni, a gazdalkodoknak gazdalkodni kell mert 10 millio embernek ennie kell.Nem lehet visszaterni a naturalis gazdalkodashoz es a lakossag 90 szazalekat visszakuldeni a mezogazdasagba.

  Mivel az ember beavatkozott a termeszet egyensulyaba amikor Mezopotamiaban feltorte az elso muvelesre szant teruleteket az embernek kell az egyensulyt is mestersegesen fenntartania.Es ha ehhez ki kell irtani a mo-i kormoranallomany jelentos reszet akkor ki kell irtani,mas opcio nincs.”
 • 9. CID 2012. február 01. 14:30
  „Azért, több ezer évig elvoltak egymással a kormoránok, a halak, meg a vidrák semelyik nem pusztult ki. Aztán, megjelentünk mi..............................

  Most akkor kit is kellene ritkítani ? :)”
 • 8. peca3 2012. február 01. 12:32
  „HSZ!

  Visszakérdezek: a gazdálkodók által a természetben okozott károkat, a vizeinkbe bemosódott műtrágya és egyéb mezőgazdasági szerek által okozott szennyeződéseket, a növényvédő szerek által elpusztult állatokban, az ívási időszakban üresre szivattyúzott csatornákban elpusztult halakban és ivadékokban esett károkat ki téríti meg???

  Szóval maradhatunk annyiban hogy ugyan a "legerősebb állat az ember", DE EGYBEN A LEGKÁRTÉKONYABB IS!”
 • 7. Hsz 2012. február 01. 12:30
  „Finoman számolva a hazai kormoránállomány kártétele meghaladja a 3 milliárd forintot és ekkor még nem beszéltünk csak átlagárról. A közvetett kár még nagyobb hiszen nem tudunk számolni a drágább és a védett halak
  elfogyasztásával és a jövevényekkel sem. Érdemes gondolkodni és cselekedni mig nem késő!!”
 • 6. Hsz 2012. február 01. 11:58
  „Ekkora kormorán állomány már olyan pusztítást végez mint a gyapjaslepke. Az lenne a tragédia ha a halhiány miat
  pusztulna ki kormorán. Pár évtizeddel még alig volt kormorán a vidraállományt rejtőzködö életmódja miatt csak becsülni lehet. A Kormoránok igazi serege nem is a jelzett helyen van hanem Atka körül.Ott fekete a víz. Csak eme
  kárt nem a tisztelt védők fizetik és nem lehet csodának nevezni, hogy fennmaradt. Igen kemény milliós károkat
  okoznak minden gazdálkodónak.”
 • 5. peca3 2012. február 01. 11:29
  „Mindenekelőtt leszögezném, hogy mind a kormorán, mind a vidra sok halat eszik, de tegyüjk a szívünkre a kezünket, hogy azért nem miattuk üresek folyóvizeink. Pár évtizeddel/évszázaddal ezelőtt mind a vidraállomány, mind a kormoránállomány felülmúlta a mait, mégis volt hal bőven a vizeinkben, és ha jól gondolom, sem egyik állat sem tehet arról hogy az ember agyonszennyezte, agyonszabályozta, és agyonhalászta a vizeit, és most hogy alig van hal, már azon gondolkodunk, hogy a "konkurenciát is meg kellene ritkítani, ami csodálatos módon még életben tudott maradni...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsődei szünet Csongrádon

Jóváhagyta legutóbbi ülésén a csongrádi képviselő-testület a Templom utcai Mesevár, illetve a Széchenyi utcai Kuckó-Mackó bölcsi nyári szünetét. Tovább olvasom