Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Veterán katonák találkoztak

Több száz egykori katona látogatott tegnap Csongrádra, a harmadik alkalommal megrendezett veterántalálkozóra. A Béri Balogh Ádám Honvéd Nyugdíjasklub az idén hatvanéves műszaki alakulat egykori laktanyájában emlékhelyet is avatott.
Több száz egykori baka és katonatiszt vett részt a csongrádi veterántalálkozón Fotó: Bíró Dániel
„Jelentkezem, tisztelettel" – hallatszott mindenfelől az egykori Béri Balogh Ádám laktanya udvarán tegnap délelőtt. A műszaki katonák harmadik alkalommal megrendezett veterántalálkozóján a protokolláris tisztelgés helyett bajtársi kézfogással és baráti vállon veregetéssel folytatták egymás üdvözlését a nyugdíjas katonák, tiszthelyettesek és tisztek. A hatvanéves jubileummal az ünnepség résztvevői annak kívántak emléket állítani, hogy hat évtizeddel ezelőtt, 1945-ben az orosz frontról hazatérő katonákból hozták létre az első magyar vasútépítő ezredet, amely a 28. műszaki ezred, illetve a mai műszaki egységek jogelődjének tekinthető.

– Mivel utoljára 1989-ben találkoztunk, azt szeretnénk elérni, hogy – ha lehet – sűrűbben, ötévenként is össze tudjuk hozni a huszadik században szolgált bajtársakat – mondta Ágoston Imre nyugalmazott alezredes, a Csongrádi Béri Balogh Ádám Honvéd Nyugdíjasklub elnöke.

– Nagyon örülök, hogy egészségben látom katonatársaimat, akik hozzám hasonlóan nem irodában dolgoztak, hanem csapatmunkásként vettek részt számos hazai és külföldi hídépítésben, helyreállításban és egyéb műszaki feladatok ellátásában – nyilatkozta lapunknak Darók József nyugalmazott mérnök ezredes, az 1996-ban felszámolt laktanya utolsó parancsnoka. Az emlékhely felavatása előtt ünnepi beszédében felelevenítette a magyar műszaki haderő történetét a kezdetektől egészen a kilencvenes évekig, s emlékeztetett, hogy a műszakiak mindig elsőként mentek a terepre, és utolsóként jöttek meg a küldetésből.

A megemlékezés befejezéseként Darók József leleplezte az emlékhelyet, melyet a szentesi műszaki dandár tábori lelkésze is megáldott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bor- és kenyérünnep

A szőlő és bor nemzetközi városában, azaz Csongrádon immár hagyománnyá lett az augusztusi… Tovább olvasom