Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Világcsúccsal kontinensbajnok a nagyothalló felgyői lány

Felgyő -Világcsúccsal lett aranyérmes a siketek sportlövő Európa-bajnokságán Biatovszki Míra. A tizenöt éves felgyői lány egyedül képviselte hazánkat a felnőttek között a kontinensviadalon. Ezzel a győzelemmel indulási jogot nyert a 2009-es tajvani siketlimpiára.
Világcsúccsal lett aranyérmes a siketek sportlövő Európa-bajnokságán Biatovszki Míra. A tizenöt éves felgyői lány egyedül képviselte hazánkat a felnőttek között a kontinensviadalon. Ezzel a győzelemmel indulási jogot nyert a 2009-es tajvani siketlimpiára. Míra bevitte az iskolába az aranyérmét, hogy társai el is higgyék: tényleg Európa-bajnok lett.

Biatovszki Míra alig hallja, hogy elsül kezében a fegyver, mégis mindig célba talál. Születése óta hallássérült. Néhány napja Genfben, a siketek sportlövő Európa-bajnokságán világcsúccsal lett aranyérmes a női légpuskások negyvenlövéses versenyszámában. A tizenöt éves felgyői lánynak ez volt az első nemzetközi versenye.

– Hat évvel ezelőtt vettem a kezembe először puskát. A testvérem járt lövészetre, én meg úgy voltam vele, elkísérem és kipróbálom, milyen jól tudok célozni – meséli a törékeny termetű Míra, aki mára annyira beleszeretett ebbe a sportágba, hogy otthon, a pincében is a céltáblát fürkészi, de a fegyvert állványról veszi a vállához, mert ha mind a hatvan lövésnél a földről emelné fel, idő előtt elfáradna. Mozgásigénye ettől függetlenül akkora, hogy mindemellett táncra, karatéra és tornára is futja erejéből, sőt evezni is szokott. Persze egyiket sem a lövészet rovására: az ugyanis az igazi szerelme.

Siketlimpia 2009-ben

A siket és nagyothalló sportolók legnagyobb sporteseménye a Deaflympics, azaz a Siketlimpia, melyet 1924 óta rendeznek meg négy évente. Az olimpia és a paralimpia után ez a világ harmadik legnagyobb sporteseménye. A következő, XXI. siketlimpiát 2009. szeptember 1. és 17. között Tajvanban rendezik meg. A taipeji viadalon 16 sportágban versenyeznek majd az indulók.

A genfi Eb-re felnőtt magyar bajnokként utazott ki – természetesen ő volt a legfiatalabb induló. Bár ez nem látszott az eredményein, úgy érezte, a csúcstechnológiás lőtér inkább zavarta a verseny folyamán. A lámpás rendszer, amely a töltéstől a fegyver elsütésig minden mozzanatra jelt adott, kifejezetten bosszantotta. – Jobban szeretek a saját ritmusomban felkészülni a lövésre – mondja Míra, aki azon is meglepődött, hogy a döntőben, ahová a negyvenlövéses selejtező után jutott be, tizedes pontossággal mutatta a találatot a monitor. A mindent eldöntő kört az élről kezdte, de azt hitte, nem ott fejezi be a versenyt, mert – hiába lőtt 9,6-os átlagot – nem volt elégedett a teljesítményével. A világrekord megdöntéséről sem ábrándozott, mert felidegesítette volna, ha tudja, hol tart verseny közben. Ezért mindent elsöprő boldogság öntötte el, amikor szülei körében megtudta, hogy az aranyérem megszerzésén túl minden idők legjobb eredményével utasította maga mögé a teljes európai felnőtt mezőnyt.

– Be kellett hoznom az aranyérmet az iskolába, hogy az osztálytársaim is elhigyék, megnyertem az Eb-t – bizonygatja Míra, akit most már respektálnak a kortársai. A felgyői lány nyolcadikos a csongrádi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Mivel csak úgy tud normálisan kommunikálni, ha le tudja olvasni beszélgetőtársa szájáról, mit akar mondani, ezért sokáig azzal ugratták a suliban, hogy tátogtak neki, vagy halandzsáztak. Úgy érzi, most már jól tudja kezelni az ilyen szituációkat, és inkább arra figyel, miképpen lehetne hasonlóan eredményes a 2009-es tajvani siketlimpián, ahová Eb-aranyával indulási jogot szerzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy hete Schwartz Géza a sintér Csongrádon

Csongrád - Schwartz Géza augusztusban üresen vette át a csongrádi gyepmesteri telep kenneljeit,… Tovább olvasom