Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Villogni nem szabad, világítani kötelező

Villogjon, vagy ne villogjon? – ez itt a kérdés. A kerékpár lámpájáról van szó. Sokak szerint mindegy, és már az is haladás, ha a bringások fele bekapcsolja a villogót az úton, a rendőrség szerint viszont ez nem ilyen egyszerű. Csongrádon nemrég kiderült: bírságot is szabhatnak ki arra, aki nem úgy használja helyzetjelző lámpáját, ahogyan a törvény előírja.
Villogó vagy állandó fénnyel égő helyzetjelző lámpát kell használniuk sötétedés után a kerékpárosoknak? Bizonyára a legtöbb bicajos számára ez édes mindegy, hiszen úgy gondolhatják, ha már van a járgányukon fényjelző készülék, megtettek mindent a biztonságos közlekedés érdekében, vagyis nem büntethetők. Pedig igen. Ez azután derült ki, hogy egy csongrádi olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy őrá bírságot szabtak ki a rend őrei. Nevét és elérhetőségét nem árulta el az illető, aki nem értette, miért büntették meg, ha biciklijén jól láthatóan ott villogott a lámpa.

A csongrádi kapitányságtól és megyei főkapitányságtól kapott információk szerint valóban nem lehet elsiklani e kérdés fölött. Tudniillik villogó fényt az úton közlekedő járművek világító vagy fényjelző berendezése – az irányjelző, a megkülönböztető lámpa, a figyelmeztető lámpa, a taxi vészjelző lámpája, továbbá a visszajelző lámpák kivételével – nem bocsáthat ki. A kerékpárt fel kell szerelni egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, hátra pedig piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző fényforrással. Fontos, hogy elöl fehér, oldalt, illetve a lábpedálokon elöl és hátul borostyánsárga fényvisszaverő is legyen, továbbá a kerékpár bal oldalán szélességjelzőt kell elhelyezni, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.

Bírságot szabhatnak ki arra, aki villogó fényt használ kerékpárján. Fotó: Tésik Attila
Bírságot szabhatnak ki arra, aki villogó fényt használ kerékpárján.
Fotó: Tésik Attila

A konkrét üggyel kapcsolatban azt a választ kaptuk Szenti Szabolcs sajtószóvivőtől, hogy ha volt ilyen rendőri intézkedés, akkor az a hatályos jogszabályok alapján történhetett. A szóvivő azt javasolta, hogy amennyiben egy állampolgár úgy érzi, hogy vele szemben a rendőr jog- vagy szakszerűtlenül intézkedett, akkor forduljon a helyi rendőri vezetőhöz, így érdemi intézkedés, kivizsgálás történhet.

Idén 8-szor bírságoltak Csongrádon

A Csongrádi Rendőrkapitányság járőrei határozottan léptek fel azon kerékpárosokkal szemben, akik járművüket nem világították ki. Január elseje óta 10 esetben jártak el, 8 esetben helyszíni bírsággal, míg 2 esetben szabálysértési feljelentéssel zárult az intézkedés. Ennek oka, hogy minden esztendőben számos kerékpáros veszti életét, illetve sérül meg súlyosan abból adódóan, hogy a saját biztonsága érdekében még a legminimálisabb világítóberendezéssel sem látja el kerékpárját.

Olvasóink írták

 • 17. anyukad 2009. január 25. 11:22
  „kuttyarágjameg ezeket is....”
 • 16. dragboyz 2009. január 21. 17:19
  „Az a legjobb mikor megállít a rendőr este és azt mondja ő megbünt, mert a piroslámpánál állva nem világít a lámpám! Erre közöltem vele, hogy mielőtt még le nem tartóztat, nézze már meg, hogy dinamós-e a bicikli! :)
  A másik, amíg a biciklimet nem hagyhatom lassan egy órára se őrizetlenül, mert ellopják, hiába van lezárva, ha a jónép nem tudja ellopni, akkor megrongálja, AKKOR addíg ne ezzel a felesleges idiótasággal szenvedjenek már.... Tiszta szégyen, hogy erről beszélni kell nemhogy meg is történik. Foglalkozhatnának ezek a magasan képzett emberek a bűnözőkkel is, meg a lopósokkal. Nekik miért lehet??????????????????????????????????????????”
 • 15. Sziti 2009. január 19. 23:38
  „Remélem majd erre a kérdésre a rendörkapitány úr válaszolni fog.
  Kritizálok én is de azt hiszem nem jellemző, hogy a villogó lámpáért a rendőrök büntettek volna.
  A szélességjelzőröl nem is beszélve.
  Azonban ez is jó példa arra, hogy vannak olyan agyamentek akiknek nincs jobb dolguk mint, hogy ilyesmit kitaláljanak. Ráadásul ezt nem is teszik közzé, csak a rendőrök tudják, hogy lehessen büntetni.
  Időről időre előszednek hasonló szabályokat amiröl csak azok tudnak akik átböngészik ezeket a jogszabályokat. Ilyen volt például a mentőcsomag.
  Kell a pénz.”
 • 14. Sziti 2009. január 19. 16:07
  „Aki kerékpáros vagy autós, dohányos és korcsolyázik biztos előbb utóbb megbüntetik.”
 • 13. gyalogos 2009. január 19. 13:27
  „Töredelmesen bevallom, tegnap nem ettem meg a mákostésztát. Ezért, mint öntudatos állampolgár, még ma bemegyek a rendőrségre és befizetem az ezért járó büntetést. Az lehet, hogy ma még ezért nem büntetnek, de holnap már biztos, ugyhogy jobb túllenni rajta!...”
 • 12. Gyurómuró 2009. január 19. 10:26
  „Ez már tényleg egy pitiáner belekötösdi dolog.... Annak kellene örülni, hogy 10-ből 6 embernek egyáltalán van lámpája amik közül 4 embernek még azt látni is lehet....Véleményem szerint ezzel tényleg nem kellene foglalkozni...legalább látható az a szerencsétlen kerékpáros.... és véleményem szerint figyelemfelhívóbb a villogó fény, az emberekben hamarabb tudatosul hogy a villogó jelzés valahol a veszélyhelyzetre hív fel....”
 • 11. csucsu2 2009. január 19. 09:04
  „Az elmondottak - mármint mi kell a biciklire - eléggi ilyesztőek. Bár igaz, hogy valóban előírás. Azt hiszem azért azt, aki úgy tesz, hogy lássak és lássanak elvnek leget tesz, akár villogó lámpűval is (én is villogtatom, mert úgy gondoltam, hogy így jobban látnak) nem kellne büntetni, mert az emberek jelentős része azért jár biciklivel, mert nincs pénze másra. Így a komoly bünti még jobban odavág neki. De hát persze értem én, hogy azt a marha biciklist sokkal könnyebb elkapni és megbüntetni, mint a "megélhetési bűnözőket".
  Persze, ha nincs semmi lámpa, az más, rendben az bünti és baromság a biciklis részéről, de ha van és az villog ez legyen a baj, na ne már.
  Egyébként én már láttam szélességjelzőt, 25 éve egy általános iskolai osztálytársam biciklijén, akinek rendör volt az apja, - már ekortájt bevezették (de én sem tudnék erről, ha nincs ilyen osztálytársam). Azóta sehol senkinél. Gondolom, ha valaki felrakná, már le is lopnák, vagy biztos ami biztos letörnék azt.
  Megint egy remek "kinek fütyöl a pacsírta" vita nagyságrendű szolgálás és védés.”
 • 10. Sziti 2009. január 18. 21:44
  „Írtam és nem sikerült elküldeni, sőt még újra be is kellett jelentkezni és minden törlődött.
  Csak nálam van ilyen?”
 • 9. LocalPt 2009. január 18. 17:28
  „Igen, akkor mért gyártanak olyat ami villog. Ne gyártsanak többet, minek gyártanak még olyat? Mi?
  Ha villog az sokkal láthatóbb szerintem. Természetese fontos a biztonság, de sokkal de sokkal banálisabb problémákkal is küszködnünk kell!”
 • 8. nyomdasz63 2009. január 17. 21:45
  „az ANYÁTOK!---aggódik,tudja?hogy"villog"a lámpátok?..Szégyen!”
 • 7. faQtya 2009. január 16. 21:02
  „Érdekes a teljes anonimitás, nem tartom kizártnak, hogy mondjuk ittas kerékpározásért csípték meg, csak a környezetében nem akart "beégni", ezért kitalálta és híresztelte ezt a sztorit. ...vagy pedig személyes indíttatás volt a rend őre részéről (korábbi személyes konfliktus) , és így a "van kalapja - nincs kalapja" módot választotta.
  Különben meg
  1., Örüljön minden közlekedő, hogy egyre több kerékpáros van kivilágítva.
  2., "Mindegy", hogy milyen színű elöl-hátul, ha villog sokkal könnyebben észre lehet venni.
  3., Ha jól tudom, rendőri akció keretében is osztogattak VILLOGÓT városunkban is.
  4., A rendőr büntesse a kivilágítatlan kerékpárosokat, és a "h...e" kerékpáros meg ne azért világítsa ki
  magát, hogy ne büntessék meg, hanem azért, hogy ne tapossák el!!!
  5., Ha már az ittas vezetés ellen nem ´kampányolnak´ képviselőink, legalább azt érjék el (rendelet, törvény),
  hogy ne lehessen világítás nélküli kerékpárt árusítani (mármint üzletben).
  Szerintem alapjában véve a rendőrök is örülnek, ha van fényjelző berendezés, mindegy, hogy villog, vagy nem.
  (Az én kerékpáromon is villog elöl-hátul, és még egyszer sem szóltak érte.)”
 • 6. Power 2009. január 16. 19:47
  „A rendőrviccek szintjén vagyunk.

  Közúti ellenőrzés:
  A rendőr megállít egy kocsit, és ellenőrzi a lámpákat.
  - Világítás? Jó, rendben.
  - Féklámpa? Jó, rendben.
  - Irányjelző? Most jó, most nem, most jó, most nem ...”
 • 5. keletaru 2009. január 16. 19:30
  „Ja most már csak az jön súlyadót vetnek ki rájuk is mert használják az utat . Mellesleg a legnagyobb meglepetés mindig a " zebrán átkerekező " kerékpáros , na oda akkor kell egy reakció idő ! Részemről legegyszerőbb megoldást javaslom . Ha nem világít s e-miatt éri baleset fizesse a korházi ellátását s "ö" legyen felelős , ne mindig az autós . Ausztriában a biztonsági övnél ugyan ezt a megoldást vállasztotta a hatóság , s lám mindenki azonnal csatolja az övet a kocsiban . Ki hogy érzi , miért a rendőr a felelős ? Mert számon kér végzi a munkáját . Tuti ha ezt bevezetnék , másnap mindenki hordaná még a láthatósági mellényt is a kerékpárján éjt nappal ! Mellesleg a mai nap is vannak olyanok akik nem a biztonságos kerékpár utat használják FALU-nkban ! Üdv Kuci”
 • 4. Sziti 2009. január 16. 19:22
  „Nem gondolják, hogy büntetés helyett tájékoztatni kellett volna a kerékpárosokat?
  Honnan kellene tudni ezeket a szabályokat a kerékpárosoknak?
  A rendörségnek nem büntetni, hanem segíteni kellene a közlekedés résztvevőit.”
 • 3. tüsök 2009. január 16. 18:58
  „Kerékpárra szélességjelző? Erről most hallok először.Az ember agya tényleg ledobja az ékszíjat.Ki találta ki ezt a baromságot.Minden szinten keresik a büntetés lehetőségét.Ha valaki nem tudja a villogó lámpából beazonosítani a kerékpárost, akkor kár bármilyen járművel is közlekednie.A sok eszement szabály miatt elhiteltelenedik az is ami tényleg segítené a közlekedőket.”
 • 2. mni 2009. január 16. 18:18
  „Annak örüljünk,ha egy biciklis bekapcsolja a lámpáját,legyen az villógó vagy sem!Legalább bekapcsolta!Sztem ennek a falunak vannak most más problémi is, nem kellene most ezzel foglalkozni.Itt van csongrádnak az új rendőre,majd az megbüntet mindenkit még azt is aki nem is mozdul ki.A következő lépés az lesz,hogy irányjelzőzzenek a gyalogosok is,ha bekanyarodnak egy utcába...”
 • 1. Power 2009. január 16. 17:38
  „Nagyon fontos kérdések ezek - villogjon, vagy ne villogjon. Nyakig ülünk a ........., az adósságban és ilyeneken rágódunk.
  Sok kerékpárosnak még lámpára sem futja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Langyos évkezdés a csongrádi fürdőben

Csongrád - Jól jön a csongrádi fürdőt működtető cégnek a pólósok bérletvásárlása, nélkülük januárban alig produkálna bevételt a Dob utcai létesítmény. Edzeni viszont nem tudnak a vízilabdások, mert túl hideg a nagymedence vize. Tovább olvasom