Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Vincze a balra át okairól

Két homokzsák feltöltése között nyilatkozott lapunknak a fideszes Vincze László, aki Csongrád polgármesterét utasította maga mögé a választások első fordulójában, s lett máris parlamenti képviselő. A honatya a baloldal megyei fölényének okairól és feladatairól beszélt.
Vincze László azt ígéri, továbbra is együttműködik a térségi települések vezetőivel Fotó: Schmidt Andrea
A legutóbbi két választáson az egyéni jelöltek esetében és listán is a jobboldal győzedelmeskedett Csongrád megyében, április 9-én viszont fordult a kocka. A Fidesz–KDNP közös csongrádi jelöltje, az első fordulóban befutó Vincze László a baloldal megyei sikerének okaként többek közt az autópálya-építést említette.

– Minden bizonnyal sokat nyomott a latban a választók körében, de arról már kevés szó esik, hogy az ország számára sokkal előnyösebb pénzügyi konstrukcióval is elérhetett volna a szerb határig az M5-ös – fejtette ki a politikus, aki a vidék, a parasztgazdaságok helyzetéről is beszélt. – Hiába szövetkeztek a gazdák, s tettek meg mindent a versenyképesség fokozása érdekében, nehezen jutottak és jutnak piachoz, ráadásul a multik polcpénzt fizettetnek velük. Az állatállomány szinte eltűnt a megyéből, és ez is nagy baj, hiszen munkahelyvesztést jelentett. Mindez a vidéki emberek kedvét szegte, inkább nem mentek el szavazni, s ez a részvételi hajlandóság a baloldalnak kedvezett.

Választókerületében Vincze meggyőző különbséggel nyert Bedő Tamással szemben, szocialista vetélytársa ugyanakkor listás mandátum birtokában vigasztalódhat. A fideszes képviselő szerint ebben a helyzetben sem változik a feladata.

– Abban biztosak lehetnek a térség lakói, hogy rajtam nem fog múlni a helyi fejlesztési elképzelések megvalósulása, és – természetesen – továbbra is együtt fogok működni a települések vezetőivel, így Csongrád polgármesterével, akinek ezúton is gratulálok a bejutáshoz – mondta a képviselő. – Hozzá kell tennem, hogy nekem a választókerület összes lakójának érdekét képviselnem kell, ezért teljesen más munkát igényel az én feladatom, mint egy listás képviselőé. Ahhoz pedig hozzászoktam, hogy bizonyos eredményeket, sikereket egyes politikusok magukénak tulajdonítanak, holott közük sincs hozzá, vagy csak nagyon kevés. Valószínű, hogy a jövőben egyesek továbbra is ezt a gyakorlatot fogják folytatni, de az emberek úgy is tudják, ki mennyit tett le az asztalra.

A csongrádiak számára lassan ugyanolyan fontossá válik a vízlépcső kérdése, mint a meg nem épült elkerülő úté. Vincze az utóbbi megépítését égetően szükségesnek tartja.

– Az elkerülő utat a kormány ígérete szerint már 2005-re meg kellett volna építeni, ehhez képest viszont sehol se tartunk. Éppen ezért a most következő ciklusban, lehetőleg a közepéig, mindenképp forrásokat kell rendelni ehhez a fejlesztéshez, nem lehet még egyszer elodázni, hiszen baleset- és környezetvédelmi szempontból is tűrhetetlen a jelenlegi állapot. Ez a probléma szerintem pártsemleges. A vízlépcső megépítéséhez előtanulmányokra van szükség, ezek finanszírozása nem lehet pénzkérdés. A tiszai teherhajózás feltételeinek megteremtése az én javaslatomra bekerült az országos területfejlesztési tervbe, ennek tükrében pedig a duzzasztás kérdése megkerülhetetlenné vált. Mindemellett az alternatív energiaforrások jelentősége megnőtt, és nekünk sem szabad ezekről – legyen szó bio-, geotermikus vagy vízenergiáról – megfeledkeznünk – jelentette ki a honatya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes buzgárok Csongrádnál

A húsvéti előrejelzést felülírva, a szakemberek minden eddiginél magasabb vízállásra számítanak… Tovább olvasom