Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Vincze kukoricája a felszámolónál

Csongrád - Már a Csongrádi Gabona Zrt. felszámolója rendelkezik azzal a kukoricával, amit Vincze László nemrég aratott le és helyezett letétbe. Az országgyűlési képviselő korábban bérbe adta földjét a zrt.-nek, de a válságban lévő cég nem fizetett, a területet mégis bevetette.
A malomügyben érintett gazdák attól tartanak, ők lesznek az utolsók a sorban, akik pénzükhöz juthatnak. A legújabb ígéret azonban arról szól, jövő héten kifizetik a 2006-ban elmaradt földbérleti díjakat.

Tisztul a kép a csongrádi malom körül. Vincze László két héttel ezelőtti aratási akciója után a Csongrádi Gabona Zrt. felszámolója is munkába állt: a többi földön betakarította a tengerit, amely így a felszámolási vagyon részévé vált. A lapunk által megkérdezett károsult gazdák attól tartanak, ők lesznek az utolsók a sorban, akik pénzükhöz juthatnak. Ezt a feltételezésüket arra is alapozzák, hogy szerintük sokan közülük még nem jelentették igényüket a felszámolónál, a Pactorex Holding Kft.-nél. A földtulajdonosok amiatt is aggódnak, hogy nem tudni, mi lesz a bérbe adott szántókkal, megműveli-e azokat bárki is.

Bedő Tamás mint országgyűlési képviselő a malom reorganizációs programja kapcsán a napokban kérdést intézett a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez, azt tudakolva, mikor lesz döntés. A szocialista honatya tegnap azt mondta lapunknak, még nem kapott választ, de jövő héten már többet tud majd az üzem újraindításának lehetőségeiről.

Megkerestük Vakulya Józsefet is a kérdéssel: van-e újabb fejlemény. A Csongrádi Gabona Zrt. volt vezérigazgató-helyettese közleményben válaszolt: „Az előzetes híresztelések ellenére a termés nem maradt a földeken, lezajlott a betakarítás. Az elmúlt napokban jelentős – pozitívnak minősíthető – fejlemények történtek a csongrádi reorganizációs program előkészületeiben. A napokban kaptuk azt a tájékoztatatást, hogy az ügymenet továbbvitele érdekében a már tavasszal megalakult Agrár-reorg '93 Kft. cégbírósági bejegyzését meg kell indítanunk, valamint az eddig elkészített és beadott terveket részleteiben ki kell dolgoznunk. Ennek érdekében október 25-ére összehívjuk a kft. közgyűlését, ahol a szükséges döntéseket meghozva a kért feladatok megszervezését elindítjuk. A májusban kiküldött levelünkben közölteknek megfelelően ma már aktuális feladat a bérelt földterület mezőgazdasági művelésének megszervezése is. A szükséges feltételeket a felszámolás alatt álló Csongrádi Gabona Zrt. az integrátor KITE Zrt.-vel közösen kívánja megteremteni. Jó hír az is hogy, az újraindítási folyamatban a 2006-os elmaradt földbérleti díjak kifizetése a jövő héten megkezdődik. Mindezekről, valamint az integrációt újjászervező folyamatról írásban is tájékoztatjuk az érintetteket."

Lapunk megpróbálta elérni a felszámolást végző Pactorex Holding Kft.-t, de a szegedi cég ügyvezetőjével lapzártánkig nem sikerült beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi a hideg első áldozata

Csongrád - Kihűlés okozta a halálát annak a csongrádi férfinak, akire hétfőn találtak rá az… Tovább olvasom