Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Virágba öltözött a csongrádi temető

Virágba öltözött a csongrádi temető– Nehéz tíz éve a feleségem nélkül, gyakran kijövök hozzá – mondta Kádár György a csongrádi sírkertben. Fotó: Králik EmeseA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Vasárnap kilátogattunk a csongrádi temetőbe. Szerettük volna látni, hogyan készülnek a helyiek mindenszentek ünnepére. Szívmelengető példákat is láttunk: sokan idegeneknek is visznek egy szál virágot.
– Tényleg segítene? Azt nagyon megköszönném! – a csongrádi temetőben foglalatoskodó Bartók Jánosné őszintén megörült, amikor felajánlottuk: tartjuk a sírra helyezett nejlont, ne fújja el a szél, ameddig odaerősíti. A Tisza-parti város sírkertjében tettünk sétát, hogy lássuk, hogyan készülnek a megemlékezésre. Mindenszentek, majd halottak napja közeledik.

A nyugdíjas asszony is igyekezett minél szebben feldíszíteni férje és rokona nyughelyét.
 
Bartók Jánosné azt mondta: a virágokat, amelyeket a családnak hozott, maga nevelte. Fotók: Králik Emese
Bartók Jánosné azt mondta: a virágokat, amelyeket a családnak hozott, maga nevelte. Fotók: Králik Emese


– Ezt a szép koszorút hoztam a sírra, de azt hallottam, a fenyőgyantát nagyon nehéz letisztítani, nem szeretném bekoszolni a követ. A másik koszorú még a csomagtartón van, édesanyámhoz viszem. Jó ember volt szegény férjem, sokkal szelídebb természetű, mint én. Kemény vagyok, de hát ha nem lennék kemény, ki se bírnám ezt az egészet. A virágokat magam nevelem a kertben, nagy örömet nyújt, ahogy látom: kibújnak a földből, növekednek – mutatta a vázába tett csokrokat.

A háborúban elesett katonák emlékművét kora délelőtt az önkormányzat és egyéb szervezetek is megkoszorúzták. Később családokat láttunk ott, akik mécsest gyújtottak, egy-egy szál virágot tettek a kőre. – Együttérzésből. Megindító, olyan szép, ahogy rendben tartják, megemlékeznek róluk. Egy budapesti ismerős rokona van itt eltemetve, minden évben lefényképezem, elküldöm neki, nagyon örül – foglalta össze egy nagyobb társaság egyik tagja, egy fiatal nő.
 
Virágba öltözött a csongrádi és a szentesi temető is - galéria (Fotó: Králik Emese)
 

A nagymama, Horváth Istvánné elmondta: több rokon nyugszik a temetőben, mindenszentek táján biztosan kijönnek a temetőbe. – Matematikát, kémiát és testnevelést tanítottam az akkori Kossuth téri iskolában. A gyerekeket is mindig kihoztam. Nagyon becsülöm a városban, hogy minden évben ilyen szépen rendbe rakják a katonák sírhelyét – nézett körbe.

Néhány sorral távolabb Kádár György a feleségének vitt virágokat rendezgette. – Bár már nagyon nehezen mozgok, ha jó az idő, naponta kijövök. Leéltünk együtt 60 évet, gazdálkodtunk, meg voltunk elégedve egymással. Tíz éve halt meg a párom, azóta is azt sínylem. A családom, az unokák nyújtanak örömet, bennük gyönyörködöm. Nem gondoltam volna, hogy ilyen világot élek majd. Akkoriban fütyültek, daloltak az emberek, most meg mindentől el vannak tiltva – töprengett az idős férfi.

Kifelé menet, a főkapunál még akarva-akaratlanul elkaptunk egy párbeszédet. – Vegyél pár szál virágot, majd odateszed azokhoz a sírokhoz, ahová már senki nem visz – így biztatta a kislányát egy édesapa.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy fogorvosi körzet marad Csongrádon

Felosztják a távozó fogorvos körzetét, marad a körzeti megbízott: képviselő-testületi ülést… Tovább olvasom