Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Visszajár a támogatás?

Visszafizeti Csongrád azt a 186 millió forint állami támogatást, amit az Állami Számvevőszék szerint jogosulatlanul vett fel csatornázásra. A kényszerű kifizetés nem érinti a város költségvetését, mivel az összeget időben zárolta az önkormányzat.
A csatornahálózat építésekor még úgy tűnt, jogosan vett fel Csongrád városa 186 millió forintot – most mindezt a számvevőszék vitatja. Fotó: Tésik Attila
Jogosulatlanul vett fel Csongrád 186 millió forint állami támogatást a csatornahálózat kiépítésére – állapította meg korábban a hasonló közműberuházásokat vizsgáló Állami Számvevőszék. Az ÁSZ szerint idő előtt jutott hozzá az összeghez a település, pénz ugyanis csak akkor járna a városnak, ha a magánszemélyek befizetésére létrehozott lakás-takarékpénztári betét futamideje lejár. Mindezt vitatja Berkes István, Csongrád jegyzője, aki szerint az akkori – 2002. május előtti – törvényi feltételeknek mindenben megfeleltek, csakhogy azóta számtalanszor módosították az ide vonatkozó jogszabályt. – Az állam szándékos becsapásáról szó sem lehet, hiszen pusztán a jogi lehetőségekkel éltünk – húzta alá a hivatalvezető.

Vincze is segített volna

Vincze László volt az egyik kezdeményezője annak a fideszes törvénymódosító javaslatnak, amelynek révén a jogosulatlanul átutalt, mintegy 3,6 milliárd forintos közműtámogatás visszafizetésétől eltekintett volna az állam. Ennyi pénzt vettek föl jogosulatlanul az önkormányzatok Magyarországon csatornázásra. A javaslatot a parlament szocialista–szabaddemokrata többsége leszavazta. Csongrád országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, Bedő Tamás polgármestert is arra kérte, hogy támogassa a módosítást, azonban Csongrád első embere – a szavazási jegyzőkönyv alapján – tartózkodott. Az ellenzéki honatya ezután a pénzügyminisztériumnál is rákérdezett a visszatérítés szükségességére, de ott is azt a választ kapta, hogy az állam nem engedheti el a tartozást.

Azt, hogy körültekintően jártak el a városházán, több szakértői – így nem egy, a korábbi években született számvevőszéki – jelentés, illetve az is bizonyítja, hogy amint vizsgálat alá vonták az állami közműtámogatások jogosságát, a város zárolta a központi forrásból kapott pénzeket.

– Valóban vissza kell fizetni ezt az összeget, de ez sem a lakosságot, sem a város költségvetését nem terheli – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester elmondta, a napokban sikerült egyezségre jutni az érdekelt felekkel, így lehetővé vált, hogy a pénzintézetnél és a polgármesteri hivatalnál elkülönített összegből visszafizessék a 186 milliós tételt. Egyelőre kérdés, hogy a jogtalanul felvett tőke kamatterheit miből finanszírozza a város. Az egyik verzió szerint – a tervezettnél több lakossági befizető miatt – lehet annyi tartalék a lakás-takarékpénztárban, hogy fedezni tudják a költségeket. A másik lehetőség: Bedő Tamás jogszabály-módosítás útján kijárja, hogy a szaktárca kamatmentességet adjon erre az esetre az igénylő önkormányzatnak, ez esetben Csongrádnak. A csongrádi lakás-takarékpénztári betétek egyébként 2010-ig lejárnak, tehát akkor a város ismét megkaphatja az egyszer már kifizetett 186 milliót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hallgattak a közmeghallgatáson

Csongrád igazi állatorvosi ló – vonhatta le a következtetést a minap tartott közmeghallgatás… Tovább olvasom