Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Visszakozott a csongrádi testület kocsmaügyben

A kocsmarendelet és a Síp utcai iskola hasznosítási ügyében is visszavonulót fújt tegnapi ülésén a csongrádi képviselő-testület. Az egyik döntés a városvezetés tekintélyének megóvása érdekében, a másik információhiány miatt született. Kiderült: a Piroskavárosi iskola szívesen átköltözne a Síp utcába.
Kevesen számítottak tegnap arra, hogy a napirend két kardinális kérdésében visszavonulót fúj a csongrádi választott grémium. A kocsmarendelet harmadszori megvitatásakor nem unatkoztak a városatyák: már az előterjesztői kiegészítés kissé zavaros tálalása, illetve a szakbizottságok eltérő véleménye is derültséget váltott ki a sorok között. A csattanót Ternai László szolgáltatta, aki azt indítványozta, hogy a városvezetés tekintélyének megóvása érdekében vegyék le napirendről a kérdést, ő ugyanis – távolmaradása miatt utóbb – a televízióban látta az „áprilisi testületi cirkuszt", ami „siralmas volt". A korelnök bölcseletét megfogadták, és elnapolták a döntést.

Ahogy várható volt, parázs vitát hozott az iskolai beiratkozásokról és osztályindításról szóló határozati javaslat is. A felszólalók többsége amellett érvelt, hogy a polgármesteri kiegészítéssel ellentétben 2008-tól is lehessen kis létszámú tanulócsoportot indítani a tagintézményekben, mert különben amelyik iskola nem tud a jövőben elegendő elsőst felmutatni, becsukhatja a kapuit. Bedő Tamás polgármester erre úgy reagált, féket kell állítani a testület elé, egyébként az önkormányzat nem fogja tudni tartani a működési költségek lefaragásával kapcsolatos tervet. A városatyák jobboldali többsége végül úgy határozott, bárhol indulhat majd kis létszámú osztály a jövőben.

A bezárásra ítélt Síp utcai iskola hasznosítási kérdés nem ígérkezett könnyű feladatnak. Pláne annak tükrében, hogy sem az óvodaköltöztetés, sem a filmiskola ötletét nem találták elég kidolgozottnak a döntéshozók. Murányi László azt mondta, hagyni kell az óvodásokat a helyükön, és a filmes képzés lehetőségét sem szabad elvetni, de mindenekelőtt érdemes lenne a lakosságot is megkérdezni a témában. Mire a vita elmélyült volna, az ülésteremben kiderült: a Piroskavárosi iskola is igényt tartana az épületre, tudniillik egyre több beiratkozónak kell nemet mondaniuk, holott a kompetenciaalapú oktatás gyakorló intézménye is lehetne az intézmény. Ternai László ezek után megint jelezte, halasztani kellene, a megalapozott döntés érdekében több információra lenne szükség az egyes alternatívákról. Javaslatát a többség jóváhagyta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszai sétányt terveznek Csongrádon

Sétány építését tervezik a felújítás alatt álló csongrádi Tisza-gáton. A térkövezett gyalogút… Tovább olvasom